Persoonlijke vitaliteit is voor elk mens belangrijk. Op elke leeftijd. Dus zeker voor 50+ ers die energiek en met plezier aan het werk willen blijven. Je fysieke gezondheid is een belangrijke basis voor je persoonlijke vitaliteit. Maar vitaliteit gaat ook over emotionele balans, mentale kracht, sociale verbinding en zingeving. Wil je weten of jij je persoonlijke vitaliteit kunt versterken? Vul dan hieronder onze vitaliteitsvragenlijst in. En lees de tips in de artikelen daaronder.
Natuurlijk wil je graag lang gezond en gelukkig aan het werk zijn. Jouw persoonlijke vitaliteit doet er dus toe!
Wil je weten hoe het er voor staat met jouw persoonlijke vitaliteit? Vul dan deze vragenlijst in.
Vragenlijst - persoonlijke vitaliteit.pdf
Wil je graag je persoonlijke vitaliteit versterken?
En zoek je een ervaren coach & trainer?
Ken je mensen voor wie deze vragenlijst over persoonlijke vitaliteit interessant kan zijn? Stuur de link gerust door.
Hieronder vind je vast twee artikelen met oefeningen en handvatten waarmee je jouw mentale kracht, emotionele stabiliteit en stressbestendigheid versterkt.
Je mentale kracht is een van de vijf elementen van onze vitaliteitsaanjager. Je mentale kracht is de manier waarop je denkt en hoe je jouw denken voor je of tegen je laat werken.
Onderzoeken laten zien dat we de neiging hebben om veel op de automatische piloot te doen. Dat is op zich niet zo vreemd als je je realiseert dat je hoofd graag energiezuinig wil werken. Alles wat je vaker doet en alles wat daar een beetje op lijkt, heeft een vaste route in je hoofd. Bij die vaste route horen vaste gedachten, gevoelens en handelingen. Zo kun je zonder al te veel nadenken autorijden, fietsen, een ingestudeerd muziekstuk spelen, eten koken, een gesprek voeren. Prima dus vooral al die situaties die simpel zijn en waar je tevreden bent over je eigen denken en doen.
Maar
Wat als je niet tevreden bent over die automatische piloot?
Wat als je in stresssituaties niet handig reageert?
Wat als het vaak erg druk is in je hoofd, met veel verschillend gebabbel?
Wat als je maar door gaat in je werk of loopbaan zonder af en toe stil te staan bij de vraag: past dit nog bij mij?
Dan wil je graag meer sturing op al die gedachten. Minder snel in de automatische piloot schieten. Bij stresssituaties de controle over je innerlijke wereld houden. Zelf en bewust je werk en je loopbaan aansturen. Ook als 50+ ers.
Dat kan door je mentale kracht te vergroten. Hoe doe je dat?
Meditatie en mindfulness zijn methoden en technieken die hierbij – wetenschappelijk bewezen – helpen.
Zou je daar zelf wel wat mee willen oefenen en experimenteren, zonder meteen een cursus te doen of lid te worden van een meditatiegroep? Dat kan. Hieronder geef ik de basisoefening uit het boek ‘De mindful box’ van David Dewulf, een Belgische mindfulnesstrainer. Overigens kan ik het je wel aanraden om een cursus te volgen of lid te worden van een meditatiegroep. Zelf ben ik dat al jaren en het helpt me om samen met anderen te oefenen.
De Mindful Box
Dewulf geeft in de boek een tool en een gefaseerde aanpak om tot meer zelfinzicht, mentale kracht en zelfsturing te komen. Ik vind het boek helder opgebouwd. DeWulf ondersteunt zijn aanpak met veel herkenbare voorbeelden en praktische oefeningen.
Wat is ‘de box’?
De box is je waarneming van de situatie (en het probleem) dat zich voordoet. Deze waarneming is altijd gekleurd door je kennis, denkpatronen en historie. Voorbeeld: als je erg allergisch bent voor lelies zie je in elk boeket bloemen een potentieel gevaar. De box is ook je reactie op de waarneming van die situatie. In dit voorbeeld: je loopt met grote bogen om elk boeket bloemen heen.
Inzicht in je box leert je om intelligenter en creatiever te zijn. In plaats van vanuit de automatische piloot reactief en emotioneel te zijn. Zijn aanpak beschrijft Dewulf in zeven stappen:
Hij beschrijft elke stap uitgebreid, geeft bij elke stap voorbeelden en oefeningen. De mindfulness basisoefening die vaak terugkomt is deze:
Stop even en sluit je ogen.Je gaat je adem observeren.
Kies daarvoor een focuspunt vlak onder je navel.
Voel het rijzen bij het inademen en het dalen bij het uitademen.
Kun je deze plaats ook voelen tussen het in- en uitademen?
Je zult merken hoe snel je aandacht meegaat in plannen of zorgen. Benoem dit vriendelijk als ‘o ja, denken’ en keer vastberaden terug naar de adem.
Neem je voor dit 10 minuten te doen en laat je niet verleiden door eventuele onrust of ongeduld.
Doe dit iedere dag, minstens 1 week lang.
De kracht van deze oefening zit ‘m in de grip die je krijgt op je gedachten. Die gaan, zonder dit type trainingen, alle kanten uit. Door deze en vergelijkbare oefeningen, leer je steeds beter je aandacht te richten, je focus vast te houden en je niet te laten afleiden door allerlei gedachtestromen.
Dit herken je beslist: als je (enigzins) gestrest bent, gaan je gedachten en gevoelens met je op de loop. Bovendien wil je zo snel mogelijk van die vervelende gevoelens af. Je probeert je aandacht ergens anders op te richten, je gaat over tot actie, je probeert je stress eronder te houden. Weinig van dit alles helpt je echt. In het boek geeft Dewulf de volgende oefening om je te helpen je stressgevoelens te ‘beleven’ zonder ze ‘uit te leven’. De kunst is te leren vervelende gevoelens er te laten zijn, zonder dat ze met je op de loop gaan. De eerste stap is ze te zien en te ervaren zonder ze weg te willen hebben. Hij beschrijft de oefening op meerdere plekken in het boek, o.a. op deze wijze:
Stop even en adem.
Sta stil bij iets dat je als moeilijk ervaart.
Misschien een conflict, misschien een deadline…
Wat komt er naar boven? Hoe voelt dit?
Probeer je zoveel mogelijk in je adem te vestigen.
Blijf kijken naar die ervaring.
Oefen dagelijks. Natuurlijk vraagt het oefenen in het begin wat doorzettingsvermogen. Het rendement van het oefenen wordt pas na een aantal weken zichtbaar. Laat je niet door je eigen gedachten onderuit halen want dan geef je jouw gedachten te veel macht over je. Je gedachten zijn immers de voorlopers van je woorden en daden. Deze oefeningen helpen je om zelf richting te geven aan je leven, in plaats van geleefd te worden.
Het boek staat vol met gezegden die zijn verhaal ondersteunen. Een daarvan:
Accepteer wat je niet kunt veranderen. Pak aan wat je wel kunt veranderen of beïnvloeden. Tenminste… als het wijs is om te doen. Of wijs is om het nu te doen.
Wil je graag training | coaching bij het versterken van je vitaliteit. Leren om anders naar jezelf en je omgeving te kijken. Leren om je gedachten te sturen en je mentale kracht te versterken? Neem contact op via mijn mailadres. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Ken je mensen voor wie dit artikel interessant kan zijn? Stuur de link gerust door.
Wij mensen staan in verbinding met de omgeving. We zijn een mens tussen de mensen en zijn bewust en onbewust alert op signalen die andere mensen afgeven. Dus ook op de emoties die ze uitzenden. Nog sterker: we kunnen gemakkelijk besmet worden door emoties die andere mensen uitzenden.
Waarschijnlijk herken je dat wel:
Dankzij onze spiegelneuronen treed emotionele besmetting vaak automatisch en onbewust op.
Je kunt je voorstellen dat je, als je in een omgeving zit met veel en vaak negatieve emoties (veel boze klanten, veel moeilijke gesprekken), je relatief veel emotionele besmetting oploopt. En met name negatieve emotionele besmetting kost je veel energie. Veel pieken en dalen in je emoties kosten sowieso veel energie omdat het lichaam er allerlei bijbehorende chemische stoffen voor moet maken. Voor de positieve emoties is dat niet zo’n punt omdat die zelf weer flow en energie opleveren. Voor de negatieve emoties dus wel. Je emotionele balans vaart dus wel bij meer emotionele stabiliteit.
Het is dus voor je vitaliteit prettig als je je emotionele huishouding wat stabieler kunt houden en minder besmet wordt, met name door de negatieve emoties.
Hoe krijg je zelf meer controle over hoe je je in een situatie voelt?
Stap 1: je kunt jezelf betrappen op emotieveranderingen. En je kunt natuurlijk alert zijn op de emoties die de ander (non-verbaal) uitzendt.
Stap 2: ho stop…… daarmee bedoel ik dat je je waarneming en denkvermogen even bewust aan zet en dat richt op:
Stap 3: wat gebeurt hier, wat neem ik bij mezelf waar en wat neem ik bij mijn omgeving waar?
Stap 4: haal rustig adem, zet je voeten naast elkaar en ontspan je lichaam. Door stap 2, 3 en 4 zorg je ervoor dat je naar de situatie en je gevoelens kijkt, in plaats dat je gevoelens de regie over nemen. Je plaatst de situatie en je gevoelens als het ware op afstand waardoor ze je minder kunnen raken.
Stap 5: Vraag jezelf af wat je wilt bereiken? Focus vooral op de langere termijn doelen.
Stap 6: Vraag je daarna af wat slim en handig is om te doen. En hoe je dat precies kunt doen. Door deze focus, bewuste aandacht en bewuste sturing van je brein, krijg je de controle over jezelf beter terug. En blijf jezelf emotioneel stabieler.
Stap 7: doe wat je wilt doen.
De kern van dit stappenplan is dus: houd je hoofd erbij en zorg dat je lichaam ontspannen blijft.
Ook hier geldt: oefening baart kunde.
Wil je graag hulp van een ervaren coach op dit onderwerp?
Stuur mij dan een berichtje per mail. Dan maken we een afspraak voor een kosteloos kennismakingsgesprek per Skype of live op mijn kantoor in Breda. Aan de hand daarvan kun je beslissen hoe je aan de slag wilt gaan.
Ken je mensen voor wie dit artikel interessant kan zijn? Stuur de link gerust door.