50 plus?

Voor 45 plussers is het soms al een hele puzzel om met plezier en succes vorm te geven aan je werk en aan je loopbaan. Als je 50 jaar of ouder bent, dringt die vraag zich nog veel meer op. Al is het maar omdat de buitenwereld je als oud betitelt. En oud is tegenwoordig niet meer goud. Oud is tegenwoordig fout.

Leven schept nieuwe vormen, aldoor,
slaat nieuwe wegen, telkens in,
baant ze daar, waar ze ontbraken,
een drang, een kracht, zet zich in alles door,
daarom heeft alle geschieden zin,
en is alle gebeuren een teeken.

Henriette Roland Holst, 1949, 'Wordingen'

Bijna.... 50 jaar

Als je door een van onze prachtige oude binnensteden loopt, vergapen we ons allemaal aan die mooie oude gebouwen. Hoe ouder ze zijn, hoe mooier we ze vinden...

Als een bedrijf de leeftijd van 50 jaar bereikt, vinden we dat een applaus waard. Knap gedaan. Het bedrijf heeft per slot 5o jaar producten en diensten ontwikkeld die marktwaarde hebben. Als bedrijf zoek je steeds naar mogelijkheden om verder te groeien, je positie in de markt te versterken en verstevigen. Hoe zit dat eigenlijk met mensen? Wat doen die als ze (bijna) 50 worden?

Hoe zit dat als een mens 50 jaar wordt?

Naar mensen kijken we natuurlijk anders. Of toch niet? Kijken we vooral naar de marktwaarde van die 50 jarige? En zien we dan de negatieve kanten: oud, gebruikt, versleten, gedateerd of zien we ook positieve kanten: ervaren, up to date, stabiel?

Of kijk je toch anders naar een mens. Zie je een mens als een levend wezen dat er - gewoon omdat het geboren is - toe doet. Dat er in alle fases van het leven mag zijn en belangrijk is. Ongeacht de marktwaarde...

Bijna 50 jaar? Hoe kijk je dan naar jezelf?

Als je (bijna) 50 jaar bent, hoe kijk je dan naar jezelf? Vind je jezelf ook oud, verbruikt, versleten, gedateerd? Of zie je vooral positieve kanten van jezelf: nog volop ambitie, ervaren, ontwikkeld? Kijk je naar jezelf, vanuit de waarde die je op de (arbeids)markt hebt of kijk je beter|anders naar jezelf? En hoe dan?

50 jaar en nu verder....

Stel: je hebt vanaf je zestigste jaar nog zo'n 15 jaar in goede gezondheid te gaan. Welke waarden, welke doelen, welke ambities zet je dan centraal? Wanneer vind je je eigen leven eigenlijk gelukt? Wat geweest is kun je niet meer overdoen. Met sommige keuzes wil (en/of moet) je verder leven?

Dus...

Hoe geef je vanaf hier verder vorm aan je leven? Op welke manieren creëer en benut je kansen en mogelijkheden die zich voordoen? Hoe ga je om met beperkingen die zich aandienen? Wat vind je werkelijk belangrijk en waardevol dus waar wil je je tijd, energie, aandacht aan geven?

Dit onderwerp boeit me. Deels vanwege mijn eigen leeftijd en deels vanwege de leeftijd van sommige van mijn coachees. Ik ben van plan hier de komende tijd over na te denken, te lezen, te praten en te schrijven.

Als je hierover graag met mij van gedachten wilt wisselen, hoor ik het graag. Je kunt contact opnemen via de contactgegevens hieronder.

Wilga