55+ loopbaanbegeleiding: wat helpt je bij het vinden van nieuw werk?
55+ loopbaancoaching gaat vaak niet alleen over de vraag: Hoe maak ik mijn huidige baan leuker of interessanter? Of: hoe zorg ik er voor dat ik aantrekkelijk en zichtbaar blijf voor mijn huidige werkgever?
55 plus loopbaancoaching gaat ook vaak over de vraag: 'wat helpt mij bij het vinden van nieuw werk?'. Daar gaat dit blog over.
Je bent 55+. Of misschien zelfs al een 60+ er. En je bent op zoek naar een andere baan. Misschien omdat je uitgekeken bent op je huidige werk of misschien omdat je onvrijwillig baanloos bent. (Wat overigens niet betekent dat je onvrijwillig werkloos bent. Want ook solliciteren is hard werken… (Vandaar de tips in dit blog voor 55+ers die op zoek zijn naar nieuw | ander werk).
Je realiseert je maar al te goed dat leuk werk hebben, heel wat beter is dan vervelend werk hebben of onvrijwillig baanloos zijn. Per slot mag je ook als je 60+er bent nog een jaar of acht werken. En misschien wil je daarna ook wel blijven werken...
Je realiseert je maar al te goed dat het voor 55+ers veel lastiger is om zo maar een andere baan te vinden. Werken aan het vinden van nieuw werk is hard werken. En het is vaak spannend en stressvol werk.
Hoe maak je dat proces van betaald werk vinden voor jezelf minder stressvol? En hoe geef je de zoektocht naar ander werk zo vorm dat je er ook nog enig plezier aan hebt. Of op z’n minst dat het je niet te veel zorgen en stress geeft? Dat is in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Daarom vind je hieronder drie tips uit mijn praktijk van re-integratiecoach en loopbaancoach.
De drie tips komen uit de praktijk. Als re-integratiecoach en loopbaancoach zie ik natuurlijk in de praktijk hoe spannend en lastig mensen het zoeken naar nieuw werk, naar een andere baan vinden.
Wat hen helpt om het zoeken naar een baan aangenamer te maken:
Vraag mensen in je omgeving om hulp. En sluit je aan bij netwerken van mensen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij de broekriem. Dit is een platform voor hoogopgeleide starters en ‘in-between-jobs’ mensen. En ook het UWV biedt allerlei activiteiten aan. Vraag advies. En vraag feedback. Natuurlijk vraag je ook referenties voor op Linkedin. Zoek iemand die je wil coachen en/of actief wil steunen. Maak regelmatige afspraken met die persoon.
Oh ja: negeer mensen die negatief doen. Die je meer stress geven dan dat ze je helpen. En bedenk steeds weer dat 3/4 van de banen via via ingevuld wordt. Dus veel mensen betrekken bij je zoektocht naar de voor jou passende baan, helpt. Actief netwerken is belangrijk. Linkedin is voor veel mensen ook een goed platform. Als je met mij wilt linken, stuur me dan een verzoek.
Werk en leef gestructureerd. Werkeloos zijn heeft als bijeffect dat je geen vaste dagindeling met vaste afspraken meer hebt. En omdat je toch geen afspraken hebt, kom je later uit je bed, ga je alles wat langzamer doen en komt er steeds minder uit je handen… Waardoor je je steeds lamlendiger gaat voelen. Je komt in een neerwaartse spiraal. Wij mensen zijn geholpen bij regelmaat. Dus maak een planning: 'hoe laat sta je op; welke ‘baan zoek’ activiteiten doe je; wat voor ontspannende activiteiten doe je; welke activiteiten die goed zijn voor je gezondheid (sporten, wandelen) doe je; en welke sociale activiteiten doe je; wat voor hobby’s doe je…. Spreek af met andere mensen om samen dingen te doen. Zo heb je ook een stok achter de deur. Het grappige is dat het weekend zo ook weer weekend wordt. Je bent de hele week hard aan het werk geweest om een nieuwe baan te zoeken. Dus is het weekend ook echt weekend.
Het zoeken naar een andere baan en solliciteren is een vak. Een vak waar de meeste van ons niet voor geleerd hebben. Je moet dus ook aan de bak en nieuwe dingen leren. Leuk natuurlijk en ook spannend. Maak dus een lijst van alle taken die je moet uitvoeren om te solliciteren: netwerken, Linkedin op orde maken; sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren, video solliciteren,online solliciteren. Op internet vind je een hoop tips over al deze onderwerpen. Ook het werkblad van het UWV heeft tips voor je. En natuurlijk heeft een ervaren loopbaancoach of re-integratiecoach die ook voor je.
Focus op het positieve. Daarmee bedoel ik dat het je meer helpt als je de aandacht zoveel richt op positieve dingen die gebeuren en op de positieve kanten van jezelf. Dus maak een lijst van je eigen kwaliteiten en hoe die zichtbaar zijn in je doen en laten. Maak op het einde van een activiteit en op het einde van een dag een lijstje van dingen waarover je blij, dankbaar, tevreden, trots bent.
Het zoeken naar een nieuwe baan en solliciteren vraagt om inspiratie en energie. En beide heb je echt veel meer als je focust op het positieve.
Zoek je een ervaren 55+ coach die je met kritische vragen en praktische handvatten helpt om je eigen keuzes te maken en op weg te gaan en blijven? Neem dan contact op met mij via het contactvenster rechts.
Coaching kan zich richten op vragen als:
waar sta ik NU
wat heb ik meegenomen en meegekregen vanuit mijn VERLEDEN:
waar ben ik trots op
waar heb ik voldoening uit gehaald
wat waren zinvolle activiteiten voor me
welke ontwikkeling heb ik als persoon en als professional doorgemaakt
welke waarden stonden centraal in mijn leven en in mijn werk
wat wil ik met de TOEKOMST die voor mij ligt:
waar hoop ik op
waar droom ik van
welke waarden wil in de komende tijd centraler zetten.
Neem contact op met mij als je loopcoaching of re-integratiecoaching zoekt van een ervaren vakvrouw.
Het UWV doet regelmatig onderzoek naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dit is het rapport hierover van juni 2018: UWV - moeilijk-vervulbare-vacatures-landelijk-overzicht-van-beroepen - 10.18
Steeds meer bedrijven en organisaties realiseren zich dat de arbeidsmarkt uit meer dan alleen schoolverlaters bestaat. Dat het best nuttig kan zijn eens goed te kijken hoe je meer ervaren dus oudere mensen kunt laten instromen. Voorbeelden:
Dit samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en FNV in West-Brabant.
Neem contact op met mij via de contactgegevens onder aan de pagina.
Tags: 55+ loopbaancoaching; loopbaancoaching; re-integratiecoaching; sollicitatiecoaching; sollicitatietraining; netwerken; een nieuwe baan zoeken