55 plus - hoe ga je verder met je werk?

55 + nog heel wat werkjaren te gaan. Hoe maak je er wat van?

Bijna 55 jaar.... hoe ga je verder in je werkzame leven?

Stel je bent (bijna) 55 jaar en je mag nog 15 tot 20 jaar in goede gezondheid doorbrengen, hoe geef je dan vorm aan die 15 jaar? Wat wil je nog wel? Wat wil niet (meer)? Welke waarden en doelen wil je in die 15 tot 20 jaar nastreven? Hoe kun je daar zinvol over nadenken? In dit blog vind je hiervoor een aantal handvatten. Natuurlijk zijn die handvatten ook voor mensen onder de 55 jaar bruikbaar. Maar ik schrijf met in mijn achterhoofd mijzelf en mijn leeftijdsgenoten.

Persoonlijke vitaliteit

In mijn coaching maak ik gebruik van het persoonlijke vitaliteitsmodel. Persoonlijke vitaliteit bestaat uit 5 componenten: fysieke gezondheid, emotionele balans, mentale kracht, sociale verbinding en zingeving. Op deze pagina vind je een quick scan en wat meer informatie over ons model van persoonlijke vitaliteit.

Sociale verbinding en sociaal welbevinden

Binnen de sociale psychologie wordt natuurlijk veel onderzoek gedaan naar wat voor ons mensen belangrijk is. We noemen dat ook wel ons 'sociaal welbevinden'. Het is een belangrijk aspect omdat mensen nu eenmaal groepswezens zijn. De volgende vijf punten helpen je om je sociaal welbevinden te vergroten:

 1. een positieve kijk op andere mensen.
 2. Inzicht in hoe de maatschappij functioneert.
 3. Deelnemen aan de samenleving; lid zijn van verenigingen, buurtactiviteiten ondernemen enzovoorts.
 4. Je thuis voelen in de groepen waar je aan deel neemt.
 5. Geloven in de mogelijkheid om - door persoonlijke en gezamenlijke inspanning - er samen op vooruit te gaan.

Persoonlijk welbevinden

Andere onderdelen van de psychologie richten zich juist op het individu. Wat heb je als persoon nodig om je goed in je vel en in je leven te voelen. Onderzoeken geven hiervoor 6 invalshoeken aan:

 1. Doelgerichtheid. Heb je doelen en onderneem je actie om het realiseren van die doelen dichterbij te brengen. Daarbij helpt het natuurlijk wel als die doelen ook realiseerbaar zijn. Het is niet erg om groots te dromen, mooie ambities en sterke waarden te hebben. Als je ze vervolgens maar omzet in concrete stappen en stapjes die je kunt realiseren.
 2. Persoonlijke groei.
 3. Autonomie
 4. Zelfacceptatie.
 5. Invloed|grip op de omgeving.
 6. Positieve, ondersteunende relaties.

55 jaar en nu verder....

Stel: je hebt vanaf je vijfenvijftigste jaar nog zo'n 15 tot 20 jaar in goede gezondheid te gaan. Welke waarden, welke doelen, welke ambities zet jij dan centraal? Wanneer vind je je eigen leven eigenlijk gelukt? Wat geweest is kun je niet meer overdoen. Met sommige keuzes wil (en/of moet) je verder leven?

Dus:
Hoe geef je vanaf hier verder vorm aan je leven? Op welke manieren creëer en benut je kansen en mogelijkheden die zich voordoen? Hoe ga je om met beperkingen die zich aandienen?

Dit onderwerp boeit me. Deels vanwege mijn eigen leeftijd en deels vanwege de leeftijd van sommige van mijn coachees. Ik ben van plan hier de komende tijd over na te denken, te lezen, te praten en te schrijven.

Als je hierover graag met mij van gedachten wilt wisselen, hoor ik het graag. Je kunt contact opnemen via de contactinformatie hieronder.

Wilga