Je loopbaan, je werk, je succes. Ook als je 50-plus bent. Enthousiasme, werken vanuit je waarden, doorzettingsvermogen, flow en een positieve mindset zijn daarin allemaal belangrijk. Hoe het zit lees je in dit blog.
50+ loopbaancoaching. Ik coach 50-plussers die willen blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan
1 februari 2021
In de Volkskrant van 30 januari 2021 staat een uitgebreid interview met de schrijver Connie Palmen. In dat interview staat dit stuk over bovenstaande vragen:
U was 35 toen u debuteerde. Niets eens piepjong.
'Ik wilde het leven uitstellen waarvan ik wist dat het zou gaan plaatsvinden. Ik ben sowieso langzaam op gang gekomen. Bij ons in Sint Odiliënberg was alleen een mavo. Daar bleef ik zitten. Ik verveelde me. Pas toen een leraar tegen me zei dat ik het mezelf moeilijker moest maken, ging ik vooruit. Ik ben eerst naar de pedagogische academie gegaan, daarna wilde ik Nederlands en filosofie studeren. Maar ik begon aan de verkeerde universiteit, de Vrije, omdat ik dacht dat die 'vrij' was. Toen ik merkte dat al mijn medestudenten gingen bidden voor koffie uit een plastic beker, wist ik dat ik verkeerd zat. Weer een jaar verloren.'
Als Ischa u vraagt hoe oud u was toen u wist dat u een schrijver was, zei u: 3 jaar.
'Harry Mulisch heeft gezegd: schrijver word je niet, dat ben je. Zo heb ik het ook ervaren. Maar elk talent wordt geboren op een mestvaalt van onvermogen. Schrijven is 'amorfatisch', zoals Nietzsche het noemt. Je gaat het lot omhelzen van iets wat je nog niet kunt. Je gaat er iets tegenover zetten.
"Nee' is mijn lievelingswoord, de weigering mijn natuurlijke houding. Maar mijn 'nee' is natuurlijk bedoeld om een groot 'ja' mogelijk te maken. Ik zag mezelf niet om negen uur op een kantoor zitten, de hele dag met mensen omgaan en op die manier geld verdienen. Als kind zei ik tegen mijn moeder:
'Mam, ik word schrijver.'
'Kind, daar kun je toch niet van leven?'
'Mam, als ik het niet doe, word ik heel ongelukkig.''
Even overwoog u - net als Marie Deniet - om non te worden.
'Grote keuzes maak je op de rand van het ravijn of met de rug tegen de muur. Non worden was de enige manier die ik kende om je als vrouw uit de wereld terug te trekken. Ik ben opgegroeid in een kloosterdorp. In de abdij woonden vijftien nonnen, die een contemplatief bestaan leidden. Lezen, studeren. Ze hoefden niet naar buiten. Het was logisch dat ik non wilde worden. Ik had geen ander voorbeeld. Anders moest ik moeder worden - en dat wilde ik niet.'
11 november 2020
Lezerstip: dit is een activistisch blog.
Waarschijnlijk weet je het wel.
Maar soms is het fijn dat ook onderzoeken dat bevestigen: ook 50-plussers kunnen hun talent verder ontwikkelen en daarmee succesvol zijn.
1. Talent
Natuurlijk is het handig om enig talent te hebben. Als je zoals ik niet zo van het hele precieze en de superdetails bent, wordt je nooit een topaccountant. Zelfs als je snapt dat die details soms heel belangrijk zijn, lukt het je niet (goed genoeg) om daar dag in dag uit, 8 uur per dag met plezier en aandacht mee bezig te zijn.
En ja, iedereen heeft ergens talent voor.
Hoe je daar achter komt?
1. door te kijken naar klussen (zakelijk en/of prive) die jou heel gemakkelijk afgaan. Klussen waarvan je denkt 'dat kan iedereen toch!'. Onder dat type klussen zitten jouw talenten verborgen.
2. door het aan mensen in je omgeving te vragen: 'waar vind jij dat ik goed in ben?' of 'wat vind je kenmerkend aan mij?'.
En natuurlijk kun je ook testen doen. Zijn er nog andere oefeningen die je er bij helpen. En kan een loopbaancoach als ik je daar bij helpen. Vanaf 1 december tijdelijk gratis, dankzij subsidie van de overheid. Meer weten? Lees dan dit blog.
Behalve talent en interesse zijn vooral doorzettingsvermogen en een positieve mindset belangrijk.
2. Interesse, passie, werkwaarden
Met interesse bedoelen we dat je over een onderwerp of een doel enthousiast bent. Of dat je het onderwerp of doel gewoon heel belangrijk en waardevol vindt en je er dus voor wilt inspannen. Passie noemen we dat ook wel.
3. Een positieve mindset (positieve gedachten o.a. over jezelf en over leren)
Een positieve mindset is belangrijk omdat het je helpt in je leerproces. De gedachte ‘ik kan het nog niet, maar ik kan het wel leren’ is bijvoorbeeld een hele handige. En ook in heel veel gevallen waar. Kijk maar eens naar alles wat je de afgelopen jaren geleerd hebt.
4. doorzettingsvermogen
En ook doorzettingsvermogen gaat over: doen, struikelen, misschien zelfs vallen, opstaan, jezelf afkloppen, je wondjes goed verzorgen (= wat heb ik geleerd?), en hop… weer doorgaan. Bij dat leren is:
‘gericht oefenen’ van deelvaardigheden belangrijk. Denk maar aan de sporttrainingen waarbij je heel gericht 1 techniek kunt oefenen. Of aan het leren schrijven van goede motivatiebrieven. Door veel te oefenen, wordt je steeds vaardiger in het goed onder woorden brengen van je motivatie, je talenten en je ervaring. Af en toe voor de oefening een sollicitatie de deur uit doen, kan dus geen kwaad
.
de kunst af kunnen kijken van mensen die er al heel goed in zijn, is heel handig. Volwassenen leren vooral door goed af te kijken.
Een goede mentor met verstand van zaken helpt je verder.
Oefeningen en opdrachten die precies op de grens liggen van 'kan ik net & kan ik net niet meer'. Door die uitdagende opdrachten raak je in de flow. Te gemakkelijke opdrachten zorgen ervoor dat je je verveelt en niet verder leert. Te moeilijke opdrachten geven teveel stress waardoor je ook niet meer leert.
Dat geldt ook voor 50-plussers natuurlijk.
Het verschil is dat je als 50-plusser al veel beter weet waar je talenten liggen. En ook weet dat je, als je je talenten wilt ontwikkelen daar flink wat werk voor moet verzetten.
En nu komt het: daar heb je als 50-plusser niet altijd meer gelegenheid voor. En soms ook niet zoveel zin in. En nog vaker: al je inspanningen daartoe worden niet gehonoreerd of gewaardeerd. Het is dus ook geen wonder als uit een Noors onderzoek blijkt dat de koppeling tussen enthousiasme, doorzettingsvermogen en positieve mindset met de jaren afneemt. Het is alleen wel jammer als journalisten dat uitvergroot publiceren en daarmee een negatief beeld van 50-plussers neerzetten...
Organisaties bieden 50-plussers nog maar weinig opleidings- of ontwikkelingsmogelijkheden. En ook het aantal loopbaankansen neemt flink af met het stijgen van de leeftijd. Onderzoek van o.a. de Intelligence Group laat zien dat bedrijven vooral banen aanbieden aan mensen tot 45 jaar. Daarna loopt het flink terug.
Gek he, dat 50-plussers zich dan afvragen of het nog nut heeft om extra je best te doen (doorzettingsvermogen), een nieuwe taak erbij te pakken of om een aanvullende opleiding te doen. Het levert niet veel op. Integendeel. Vaak wordt je er als 50-plusser in afgeremd.
Doe jezelf en je 50-plus medewerkers een groot plezier en blijf investeren in hun ontwikkeling en in hun loopbaankansen. Zoals ‘rust roest’ en ‘stilstand tot achteruitgang leidt’, zo zorgt ‘in beweging blijven’ voor ontwikkeling, werkplezier en werksucces. Tot op hoge leeftijd. Daar heb je als werkgever ook veel plezier van. Zeker nu meer dan helft van de bevolking uit 50-plussers bestaat.
Blijf in beweging. Blijf jezelf ontwikkelen binnen en buiten je werk. Intermediair interviewde me over die vraag. In hun artikel hierover kun je ook mijn tips lezen.
De onderzoekers van het Noorse onderzoek, geven aan dat het ook voor jou als 50-plusser belangrijk is om te blijven zoeken naar onderwerpen, doelen en waarden die je interessant en/of belangrijk vindt. Je moet de vonk in jezelf blijven voeden, zegt professor Sigmundsson in het artikel.
Verder zegt hij:
'Daarnaast moet je de belangrijke verbanden tussen passie, doorzettingsvermogen en een positieve mindset herkennen. Je moet doorgaan, trainen en je vrij voelen om je te verbinden met anderen en onderwerpen die je inspireren en helpen. Dit geldt voor het beter worden in een activiteit maar ook voor het behouden van wat we al bereikt hebben. En dat geldt niet alleen voor onze fysieke fitheid, maar ook voor onze mentale scherpte'.
Klinkt het je bekend in de oren?
Tja. Je wist het al wel.
Toch fijn om te zien dat je eigen ervaring door onderzoek bevestigd wordt.
Blijven zoeken dus naar mensen, onderwerpen, vraagstukken, problemen, doelen die je belangrijk vindt. Die je interesse hebben. Zodat je je er – ook als 50-plusser – met hart en ziel op kunt storten.
Wat mij betreft gaat het bij werksucces en een succesvolle loopbaan niet over het maximaliseren van je status en inkomen. Het gaat wat mij betreft over het optimaal en met plezier kunnen benutten van je talenten en daar een fatsoenlijk inkomen mee kunnen verdienen.
Ik baal altijd als een stekker als een ‘journalist’ weer eens van de gelegenheid gebruik maakt om de hele leeftijdsgroep van 50-plussers af te schrijven onder de tendentieuze kop: Van plan om carrière te maken? Doe dan voor je 53ste. Na die leeftijd beschik je namelijk niet meer over de drie cruciale eigenschappen die nodig zijn voor een klim op de carrièreladder…. Niet waar dus. En een niet correctie conclusie uit het onderzoek. En een voor mij goede aanleiding om het hele onderzoek eens door te spitten en er dit blog over te schrijven.
Nog meer informatie over het onderzoek is hier te lezen.
Ik coach 50-plussers met loopbaan en werkvragen. Vragen als:
welke talenten kan ik nog meer ontwikkelen en hoe doe ik dat? Lees om te beginnen eens alle blogs op deze sites met tips en oefeningen.
mijn baan houdt op en vind het moeilijk om daar mee om te gaan. Hier lees je meer over baanverlies.
ik ben op zoek naar (ander) werk. Kun je me helpen bij het opstellen van mijn cv, het schrijven van mijn motivatiebrief, of het oefenen van het sollicitatiegesprek. Ja dat kan ik. Hier lees je meer over mijn hulp bij het maken van cv & motivatiebrief en hier over mijn hulp bij het oefenen van sollicitatiegesprekken voeren.
Mijn baan verandert en ik moet daar andere vaardigheden (competenties) voor aanleren. Kun je maar daar bij helpen. Zeker kan ik dat na 25 jaar als trainer en coach met technisch professionals gewerkt te hebben aan de competenties die ze nodig hebben voor hun rol als adviseur, projectleider of teammanager.
Neem contact op met mij, via de contactgegevens onder aan deze pagina.