55 plus loopbaancoaching

55 plus loopbaancoaching: stil staan is achteruit gaan...

55+ loopbaanbegeleiding: stil staan is achteruit gaan

55+ loopbaanbegeleiding: hoe ouder werknemers worden, hoe minder bedrijven investeren in hun ontwikkeling. De meeste trainingen en opleidingen zich gericht op de jonge professionals. Toch geldt ook voor ons, 55 plus medewerkers dat we ons moeten blijven ontwikkelen. Om meerdere redenen:

 • stil staan is echt achteruit gaan. Als je steeds hetzelfde werk op dezelfde manier doet, kost het je brein steeds minder moeite en energie. Je brein wordt er lui en gemakzuchtig van. En je wordt er minder flexibel van.

 • je werkplezier daalt. We weten uit onderzoek dat de tijd sneller gaat als je regelmatig nieuwe dingen doet en nieuwe mensen ontmoet. Variatie en afwisseling zorgen er voor dat de tijd sneller gaat. Andersom gaan je dagen steeds langer duren als je steeds hetzelfde werk op dezelfde manier doet.

 • je kans op werkbehoud is het grootst als je flexibel, in beweging en in ontwikkeling blijft. Leidinggevenden willen graag mensen die willen blijven groeien en bloeien.

Hoe zorg je er als 55+ medewerker voor dat je je blijft ontwikkelen?

In onze 55+ loopbaancoaching komt deze vraag regelmatig terug. Wat kun je er zelf aan doen om te blijven groeien en bloeien. Hieronder vind je een aantal tips uit de praktijk:

 • Hou je vak bij door je vakbladen te lezen en met collega's te praten. Pas vervolgens nieuwe inzichten en technieken toe in je werk.

 • Vertel zo af en toe ook aan je leidinggevende welke nieuwe dingen je aan het gebruiken bent.

 • Coach (jonge) collega's. Dat biedt je op meerdere manieren kansen:

  • je leert van je jonge collega's over nieuwe kennis en kunde die zij op hun opleiding hebben geleerd.

  • zij leren van jou de klappen van de zeep in de dagelijkse praktijk.

  • jij leert met de jonkies te werken en zij leren met de senioren te werken; als er wordt samengewerkt is de kans dat er een splitsing in de groep ontstaat tussen 'oud' en 'jong' kleiner.

Veel bedrijven hebben tegenwoordig persoonsgebonden opleidingsbudgetten. Bespreek eens met je leidinggevende hoe dat bij jullie is. Laat merken dat je wilt blijven leren en groeien om goed in je vak te blijven.

Ben je op zoek naar 55 plus loopbaanbegeleiding?

Wil je een stap verder? En zoek je een ervaren 55+ loopbaancoach? Neem dan contact op met ons. Onze contactinformatie staat onder aan deze pagina.