Met pensioen?
Je laatste werkjaren optimaal maken?
Stoppen met werken?
Wil je dat of moet je dat (binnenkort)?
Elke levensfase kent zijn eigen voors en tegens. Zelf ben ik bijvoorbeeld blij dat mijn kinderen goed door hun pubertijd heen zijn gekomen en lekker aan het studeren en werken zijn. Ik merk dat (veel) meer ervaring, rust en verdieping in het vak, mij en mijn klanten alleen maar meer brengt. Wat ik ook fijn vind, is de extra tijd die ik nu heb om wat dingen van mijn bucketlijst af te werken, om vrijwilligerswerk te doen, om weer meer te lezen en te wandelen.
Nadeel is de wat afnemende fysieke energie. Ik heb wat meer hersteltijd nodig. Een avond doorwerken tot 22.00 uur, merk ik de volgende dag meer dan vroeger.
Wat me opvalt is dat er steeds vaker coachees komen met vragen over de laatste werkjaren en over het (mogelijk) naderende pensioen. Vragen als: ‘wil ik eerder stoppen, waartoe dan, wat ga ik met die tijd doen, hoe zorg ik voor een goed leven na mijn pensioen?’. Ik zie mensen:
Goed om je te realiseren:
in de loop van jaren raken we sneller verveeld onder andere omdat we meer gebeurtenissen hebben meegemaakt (daar geweest, dat gedaan, gaaappppp). Tegelijkertijd hebben we nieuwe prikkels en ervaringen nodig om ons brein actief te houden, onze motivatie en energie hoog te houden, kortom om ons gelukkig te houden. Vandaar dat mijn coachees zich alvast actief buigen over de vraag ‘wat wil ik met mijn toekomst?.
Hoe geef je de komende (laatste) werkjaren goed vorm en maak je een goed begin met de volgende levensfase?
Ik geloof er heilig in dat je elke levensfase interessant, plezierig en gelukkig kunt maken. Door te accepteren dat het is, zoals het is. En jij bent zoals je bent. Je niet veel jonger of veel ouder voor te doen. Door niet in de val van de ‘eeuwige jeugd’ of ‘dor hout’ te stappen.
Maar juist vanuit waardering voor deze levensfase, voor de opties & keuzes die je allemaal kunt maken, op eigen manier vorm te geven aan je leven. Ook in deze levensfase.
Een gesprek met een ervaren senior coach helpt je om jouw antwoorden te vinden op deze en andere vragen. Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je contact opnemen met mij. De contactgegevens staan onder aan deze pagina.
Bij het ouder worden, piepen vragen over ‘pensioen, naar je pensioen toe werken, nog lang niet willen stoppen met werken, gezond je pensioenleeftijd bereiken’ steeds vaker in het hoofd van een 60-plusser op.
De een begint te merken dat het lichaam ouder begint te worden en vraagt zich af wat het betekent voor het werk. De ander vraagt zich af welke mogelijkheden er zijn om na de pensioenleeftijd door te gaan met werken. Of op welke andere manieren je actief kunt bijdragen aan de samenleving.
Alhoewel we allemaal wel de neiging kennen om in de hectiek van de dag, ons hoofd voor de langere termijn vragen in het zand te steken, is dat toch niet verstandig. Want de kans dat het pensioen je dan ‘overvalt’ is groot. Met alle consequenties van dien.
Met enige regelmaat melden zich mensen met vragen over de naderende pensioendatum.
Veel besproken thema’s in deze coachgesprekken zijn:
Hoe werk ik op een goede manier naar mijn pensioendatum toe?
Wat ga ik doen? Welke plannen en dromen liggen er (nog)?
Kan ik wel/niet (deels) blijven werken bij mijn oude werkgever?
Wat zijn voor mij zinvolle projecten om te doen?
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen chagrijnige gepensioneerde wordt?
Wat kan ik eigenlijk doen om zo vitaal mogelijk echt oud te worden?
Hoe houd ik een positieve kijk op het leven en op mezelf?
Hoe zorg ik ervoor dat ik echt ga genieten van de zee aan vrije tijd die ontstaat?
Een gesprek met een ervaren senior coach helpt je om jouw antwoorden te vinden op deze en andere vragen. Voor een gratis kennismakingsgesprek kun je contact opnemen met mij. De contactgegevens staan onder aan deze pagina.