nieuws over de arbeidsmarkt

In dit overzicht van Jobdigger zie je de top 10 vacatures van kwartaal 3 2021

Op deze pagina vind je regelmatig updates over de arbeidsmarkt voor 50, 55, 60 plus professionals.

De berichten vind je ook op de LinkedIn pagina 50+ loopbaancoaching. Als je mij volgt zie je de updates ook op je tijdlijn voorbij komen.

loopbaancoaching voor 50-plussers & coaching werkgerichte vragen en professionele ontwikkeling


18 juli 2022

Nederland in Europese top 5 met aantal werkende 55-plussers

Bijna nergens in Europa ligt het aandeel werkende 55-plussers zo hoog als in Nederland. Bovendien is de arbeidsdeelname van deze groep in 15 jaar veel sterker gestegen dan voor andere leeftijdsgroepen.

Denemarken, Zweden en Finland hadden een hogere netto arbeidsparticipatie dan Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Nederland heeft een inhaalslag gemaakt. De arbeidsparticipatie is sterk gestegen, van 45% in 2004 naar 70% in 2019. Volgens de meest recente cijfers is de netto arbeidsparticipatie van Nederland gelijk aan Denemarken. Alleen in Zweden ligt de arbeidsdeelname van 55-plussers beduidend hoger.

In mei 2022 bestond de WW-populatie voor bijna 35% uit 55-plussers, dat zijn ongeveer 56.000 personen. In de 1e helft van 2021 stroomde iets meer dan de helft van de 55-plussers uit naar werk.

Veel 55-plussers in de WW zijn afkomstig uit minder kansrijke beroepen. Een grote groep 55-plussers in de WW had een administratieve baan of deed productiewerk. De kans op zo’n baan is klein. Door automatisering zijn er bijvoorbeeld minder administratieve banen. Daardoor zijn er veel mensen met een WW-uitkering op zoek naar hetzelfde werk. Kortom: de concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Breder zoeken (zie bijvoorbeeld overstapberoepen) of omscholen naar een kansrijker beroep kan een oplossing zijn.

Sommigen van mijn re-integratie coachees proberen bijvoorbeeld de overstap te maken naar de zorg. En er worden ook steeds vaker korte maatwerk werk/leer trajecten aangeboden in allerlei sectoren.

Via de STAP regeling hebben mensen met een opleiding tot en met MBO 2 ook recht op een gratis loopbaantraject. Dat bestaat uit een interessetest, een arbeidsmarkscan, een beroependatabank en 4 uur loopbaangesprekken.

De informatie uit dit blog komt van het UWV.

Ben je op zoek naar ander werk? Neem dan contact op met mij voor een kosteloos orienterend gesprek. De contactinformatie staat onder aan deze pagina.

50 plus loopbaancoaching - re-integratie - jobcoach -  STAP



17 mei 2021

Wat zijn de geluksfactoren in je werk? In welke beroepen zijn mensen het gelukkigst?

Super interessante vragen vind ik. We brengen immers heel wat uren van ons leven werkend door. En dan is het fijn als het werk bijdraagt aan je levensgeluk. Of op zijn minst niet ten koste gaat van je levensgeluk.

En dus lees ik artikelen die daarover gaan met aandacht.

Hieronder twee interessante stukken over geluk en over geluk & je beroep.

Het eerste artikel staat in het recente nummer van Psychologie magazine.

Uit het onderzoek dat in dit artikel wordt genoemd, blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur en met familie is wat mensen in landen waar geld niet zo’n grote rol speelt, gelukkig maakt. Nou heeft dat op zich nog niet zoveel met je beroep of werk te maken. Behalve als je veel te veel werkt en dus geen tijd hebt om door te brengen in de natuur of met je familie.

Voor je werkkeuze of beroepskeuze wordt het interessant als je dit recente onderzoek koppelt aan een wat ouder onderzoek (2015) van econoom Paul Dolan naar beroepen waarin mensen het gelukkigst zijn:

  1. Bloemisten en hoveniers

  2. Kappers en schoonheidsspecialisten

  3. Loodgieters

Voor mij zijn de overeenkomsten tussen deze twee onderzoeken helder. We werken en zijn graag in de natuur en met natuur bezig. En we doen graag dingen voor en met mensen die direct tastbaar resultaat opleveren waar mensen over het algemeen blij mee zijn en dat ook direct uiten.

Ik zie ook enige overeenkomsten met wat wij mensen belangrijk vinden in ons werk: 1. autonomie, 2. betrokkenheid en van betekenis zijn en 3. je competent voelen. In de top drie van Paul Dolan staan beroepen waarin ruimte is om het werk grotendeels op eigen manier en in eigen tempo te doen, voor en met mensen en met direct resultaat waardoor je competentie en relevantie meteen bevestigd wordt.

Gelukkig is het met dit soort lijstjes altijd zo dat ze niet voor iedereen geldig zijn. Er zijn ook onderzoeken, o.a. van TNO/CBS en in Amerika die tot heel andere rijtjes van gelukkig makende beroepen leiden. Goed weten wat voor jou – naast een inkomen – in het werk belangrijk is, helpt je om voor jezelf daarin de juiste keuzes te maken.


Weet jij wat je belangrijk vindt in je werk?

Daarvoor is het belangrijk om te weten:

  • in welke mate je behoefte hebt aan autonomie,

  • welke werk-privé balans je zoekt,

  • waar je talent voor hebt en dus gemakkelijker je competenties in kunt ontwikkelen,

  • wat je interessante activiteiten vindt om te doen,

  • of je wel/minder houdt van variatie en nieuwe dingen doen,

  • hoeveel vastigheid & zekerheid je zoekt,

  • in welke omgeving en werkcultuur je het meest tot je recht komt,

  • enzovoorts

Heb je een loopbaanvraag? Zoek je een heel ervaren loopbaancoach?

Neem dan contact op met mij voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

loopbaan coaching - 50 plus - 50+ loopbaancoaching



22 april 2021

Loopbaanvraag van de toekomst: wanneer nemen robots mijn werk over?

Afgelopen week had ik een loopbaan coachgesprek met Klaas. Klaas is 29 jaar. Hij heeft een HBO opleiding gedaan en kreeg aansluitend daarop een bij de opleiding passende vaste baan. Hij was er super blij mee, vertelde hij.

Maar al snel kwam hij er achter dat het werk helemaal niet bij hem pastte. Dat was een lastige situatie. Want ja, hij was net afgestudeerd en had dus vier jaar lang zijn best gedaan om dat diploma te halen. Dat gooi je toch niet zo maar weg.

Vijf jaar later kan hij niet anders dan concluderen dat hij van dit type werk steeds ongelukkiger wordt. Hij heeft besloten dat hij echt een andere richting uit wil.

Dus gaan we aan de slag met alle opdrachten, oefeningen en testen die Klaas helpen bij het zoeken naar een nieuwe richting voor zijn loopbaan.

Jouw loopbaan en de arbeidsmarkt van de toekomst

Een van de onderwerpen in ons gesprek was de arbeidsmarkt van de toekomst. Welk werk bestaat over 10 of 20 jaar ook nog? Welk werk wordt door robots overgenomen?

Ik moest denken aan een onderzoek waar ik een tijdje geleden over las op de site van de NOS. In dat blog staat een (digtaal) schema waarin je een beroep kunt invullen om te zien hoe groot de kans is dat een robot dat werk overneemt. Interessante informatie om mee te nemen in je overwegingen over je loopbaankeuzes. Niet omdat deze voorspellingen zeker waar worden. Wel omdat we weten dat robotisering en digitalisering grote invloed hebben op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Wil je weten hoe het met de robotisering en digitalisering van jouw beroep is? Ga dan naar dit blog van de NOS.

Heb je een loopbaanvraag? Zoek je een heel ervaren loopbaancoach?

Neem dan contact op met mij voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

loopbaan coaching - 50+ - 50 plus loopbaancoaching

15 februari 2021

Arbeidsmarktgegevens 2019 en 2020

Regelmatig vragen werkzoekenden aan mij hoe hun kansen op de arbeidsmarkt er voor staan. Zijn er eigenlijk veel banen in mijn beroep, in mijn branche? En als ik van werkgebied wil veranderen, zijn er dan in dat nieuwe werkveld veel vacatures?

Ik kijk bij dat soort vragen bij de UWV informatiepagina's (zie ook hieronder), bij Jobdigger en bij de Intelligence-group. Het overzicht hierboven komt van de site van Jobdigger. Op hun site vind je ook een dergelijk overzicht over de vacatures voor MBO-ers en voor WO-ers.

50 plus loopbaancoaching - 50-plus coaching


29 januari 2021

Waar zijn nu meer vacatures?

De coronacrisis zorgt bij veel mensen voor baanonzekerheid, maar wakkert tegelijkertijd ook allerlei nieuwe kansen aan.

Uit LinkedIn's Jobs on the Rise-rapport, een analyse onder de ruim acht miljoen leden van LinkedIn in Nederland, blijkt dat de vraag naar werknemers in het onderwijs en de gezondheidszorg fors zijn toegenomen in 2020. Maar ook in de e-commerce en klantenservice (+31% in 2020) zijn de kansen toegenomen.

De top 15 van snelst groeiende banen in Nederland zijn:
1. Onderwijs
2. Gespecialiseerde medische professionals
3. Klantenservice
4. E-commerce
5. Ondersteunend zorgpersoneel
6. Operations
7. Freelancers op het gebied van creatieve content
8. Professionele en persoonlijke coaches
9. Freelancers op het gebied van digitale content
10. Sales en Business development
11. Financiële dienstverlening
12. Social media en digitale marketing
13. AI & Data science
14. Wetenschap en onderzoek
15. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg

De meeste van deze banen in Nederland worden gecreëerd in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Lees hier het hele rapport.


15 januari 2021

Uit de rubriek 'geldzaken' - over salarissen bij de overheid en het bedrijfsleven

Volgens een rapport van het CBS uit november 2020 ligt het uurloon bij de overheid gemiddeld rond 27 euro, tegen 20 euro in het bedrijfsleven. Hier worden natuurlijk appels met peren vergeleken, want gemiddeld is het opleidingsniveau bij de overheid veel hoger.

De rest van het artikel van Reinout van der Heijden in de Volkskrant, vind je hier.


16 november 2020

Steeds meer mensen werken door tot hun 65e of langer

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2019 verder gestegen naar 65 jaar en 1 maand, 4 maanden hoger dan in 2018. Met pensioen gaan voor de 65e verjaardag komt steeds minder voor. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Van het begin van deze eeuw tot en met 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers rond 61 jaar. Deze steeg vanaf 2007 onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen om werknemers te stimuleren langer door te werken. Het aandeel werknemers die voor hun 65e verjaardag met pensioen gaan is sindsdien sterk gedaald.

Ook het feit dat de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 geleidelijk is verhoogd, speelt een rol. In 2019 kregen personen vanaf 66 jaar en 4 maanden een AOW-uitkering. Werknemers van 45 tot 65 jaar geven zelf aan minder lang te willen doorwerken: gemiddeld 64,5 jaar in 2019. Een vrij grote groep geeft aan niet te weten tot welke leeftijd zij willen doorwerken.

Ook als 50-plus actief aan de slag met je loopbaan dus

Vanaf je vijftigste heb je dus nog vijftien of meer jaren te werken. Dat wil je natuurlijk met plezier en energie doen. Dus is het ook voor 50-plussers belangrijk om actief met hun loopbaan aan de slag te blijven.

Vanaf 1 december 2020 is er - ook voor 50-plussers - weer een loopbaan subsidietraject. Met die subsidie kun je kosteloos testen maken, een arbeidsmarktscan benutten en vier loopbaangesprekken voeren. Meer weten? Lees dan hier verder.

Of neem contact op met mij voor een gratis kennismakingsgesprek.

loopbaan coaching voor 50-plus professionals

27 oktober 2020

Waar vind je vacatures - overstapberoepen - zij-instromen

Het UWV heeft natuurlijk veel zicht op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Die informatie proberen ze op allerlei manieren te delen met werkzoekenden. Zo hebben ze een pagina gemaakt waarop je kunt zien wat momenteel meer kansrijke sectoren en beroepen zijn. Wil je weten waar je met jouw achtergrond en werkervaring naar toe zou kunnen 'stromen' ? Kijk dan hier.

30 september 2020

Discriminatie op basis van leeftijd…

Leeftijdsdiscriminatie in vacatures komt nog veel te vaak voor. In 2019 verschenen er 70.000 tot 100.000 vacatures online waarbij in de teksten sprake was van leeftijdsdiscriminatie. Je kunt er boos over worden of moedeloos van worden. Hoe kom je als 50+er nog aan een baan als werkgevers bij voorkeur mensen tot 45 jaar aannemen.

Voor wie wil weten wat wel en niet mag, lees de vacaturecheck op de site van de mensenrechten.

Van deze site komt onderstaande lijst van teksten die wel mogen.

Relevante eisen aan de kandidaat:

  • minimaal X jaar werkervaring

  • in bezit van rijbewijs ; rijervaring

  • flexibel inzetbaar

  • een specifiek netwerk hebben

  • volgende stap in je carrière

  • ambitieus

  • gezaghebbend

  • veel levenservaring

  • affiniteit met jonge/oudere doelgroep

  • goede beheersing van de Nederlandse taal

  • kennis van Arabische/Franse/Scandinavische etc. culturen.

Zie jij ook wat ik zie? Ook met deze teksten is het heel goed mogelijk om groepen uit te sluiten. Neem de tekst: minimaal X jaar werkervaring. Kan heel relevant zijn voor een functie maar sluit mensen met minder ervaring uit. Is dat dan geen leeftijdsdiscriminatie?

Of de tekst ‘een volgende stap in je carrière’. Die tekst wordt vooral gebruikt als je mensen zoekt die een 2e of hooguit 3e volgende loopbaanstap maken. Jongere mensen dus. Daarna is de houdbaarheidsdatum van deze zin verstreken.

Leeftijdsdiscriminatie blijft in verkapte vormen bestaan.

loopbaancoaching voor 50-plus professionals

50-plus en op zoek naar een baan?

Verstandiger is het om als 50+ sollicitant dus kritisch te kijken op welke vacatures je solliciteert. Vooraf te bellen met een potentiële werkgever in de hoop dat ze waarheidsgetrouw antwoord geven op je vraag of het wel of niet zin heeft om te solliciteren. En vooral via je netwerk een nieuwe baan te zoeken.

Wil je hulp bij je zoektocht naar een andere baan? Of heb je andere loopbaanvragen? Neem dan contact op mij mij.

loopbaancoaching voor 50-plus professionals

24 juli 2020

In deze 6 sectoren is nu werk..

Deze informatie komt uit het werkblad van het UWV.

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, starten de meeste sectoren weer voorzichtig op. Ook horeca, winkels en musea zijn weer open. De vraag naar personeel blijft in de meeste gevallen minder dan voor de crisis. Toch zijn er sectoren waarbinnen juist nu behoefte is aan nieuwe collega’s. Met de zorg en het onderwijs voorop. Daarbij komt dat er door de coronacrisis in sommige branches (tijdelijk) extra vraag is naar personeel. Zo steeg de vraag naar IT-specialisten de afgelopen tijd, met dank aan het massaal thuiswerken. Ook de vraag naar pakketbezorgers is toegenomen door de vele online bestellingen sinds de crisis.  De top 6 van sectoren én beroepen in crisistijd:

1.Zorg

In ziekenhuizen is er grote vraag naar met name gespecialiseerde verpleegkundigen in de acute zorg (IC, OK, Spoedeisende Hulp). Bij de GGD’s zoeken ze bemonsteraars die in teststraten mensen testen op Covid-19.

2.Onderwijs

Er was al een groot personeelstekort in het onderwijs, maar de laatste weken is er een forse toename van openstaande vacatures voor vooral docenten in het voortgezet onderwijs (taal en exacte vakken) en leraren in het basisonderwijs.

3.ICT

Doordat veel mensen thuiswerken, is er grote vraag naar professionals met kennis van cloud-toepassingen, maar ook naar securityspecialisten. IT specialisten waren ook voor de corona-uitbraak moeilijk te vinden.

4.Energie, bouw en installatie

Het werk in de bouwsector is inmiddels hervat. Hier zijn vakmensen nodig zoals installateurs, verspaners, werkvoorbereiders, schilders, stukadoors en timmerlieden. Ook blijven monteurs schaars, vooral in de energiesector. Het onderhouden van het gas- en elektriciteitsnet door netbeheerders gaat namelijk door.

5.Land- en tuinbouw

In de landbouw is nu het oogstseizoen van onder andere groenten en fruit. Daar kunnen ze wel wat extra handen gebruiken. Maar vooral in de groensector is er veel werk te vinden: hoveniers zijn schaars.

6.Transport en logistiek

Doordat consumenten tijdens corona meer online kochten, is er een grote vraag ontstaan naar (pakket)bezorgers/koeriers. Ook in de logistieke centra zijn om die reden hard mensen nodig.

In een deel van deze sectoren zijn ook zij-instromers trajecten of andere werk/leertrajecten voor volwassen. Ben je op dit moment zonder baan? Overleg dan ook met de uitkeringsinstantie over het volgen van een gerichte opleiding.


loopbaancoaching voor 50+ professionals

11 mei 2020

Online tips van LinkedIn voor baanzoekers en baanwisselaars

Ook in crisistijden als deze zijn er vacatures om op te solliciteren. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat je wil, wat je belangrijk vindt, wat je kunt en kent, wie je kent, welke waarde je kunt toevoegen en waar je zou willen werken.

En vacatures vinden die hierbij passen. LinkedIn heeft daar een steeds grotere rol in. Vandaag vond ik een pagina van LinkedIn waarop allerlei filmpjes staan met tips en handvatten voor baanzoekers en baanwisselaars. Het is (op dit moment in elk geval) wel allemaal in het Engels. En vrij algemeen omdat de filmpjes voor mensen in meerdere landen gemaakt zijn. Maar wie weet staan er ook voor jou interessante tips tussen.

loopbaancoaching voor 50+ professionals



9 november 2019

Nieuw werk lastig voor 57-plussers

Wie in een outplacementtraject van werk naar werk wordt begeleid, maakt in de meeste gevallen goede kans op een nieuwe baan. Behalve als je een oudere werknemer bent (vanaf 57 jaar). Van die groep slaagt maar 47 procent erin nieuw werk te vinden. Dat onderzocht branchevereniging OVAL. ( Bron: BNdeStem)


16 oktober 2019

Een lofzang op oudere werknemers...

In het artikel ‘The Case for Hiring Older Workers’ van Josh Bersin en Tomas Chamorro-Premuzic op HBR eind september. Twee bekende en gelouterde consultants en onderzoekers beschrijven waarom, en vooral hoe Westerse bedrijven de oudere werknemers moeten koesteren.

Waarom?

  • natuurlijk speelt de krapte op de arbeidsmarkt een rol; voor werkgevers wordt het steeds belangrijker om serieus om te gaan met alle (potentiele) werknemers...
  • werk kan - naast inkomen - een bron voor zingeving, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling zijn. Ook voor oudere (50 plus, 55 plus, 60 plus, 65 plus) werknemers zijn zingeving, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Veel mensen willen dus graag langer doorwerken.
  • voor werkgevers zijn oudere werknemers een bron van ervaring en ervaringskennis. Veertigplussers zetten drie maal zo vaak met succes een nieuwe onderneming op dan jongeren. Ze hebben meer geduld, zijn meer gericht op samenwerken en netwerken, en ze hebben minder aandrang om zich constant te bewijzen.
  • persoonlijke eigenschappen als verantwoordelijkheidsgevoel, nieuwsgierigheid, collegialiteit blijven je hele leven bestaan. Hoe je ze zinvol en doelgericht inzet, ontwikkelt zich in de loop van je leven. Oudere werknemers - en daarmee hun werkgevers - hebben meer profijt van hun karakter. Mits ze zich in dit opzicht steeds zijn blijven ontwikkelen, natuurlijk.

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl


28 mei 2019

De Wab, wet arbeidsmarkt in balans 2019

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is aangenomen door de Eerste Kamer. De wet bevat een aantal samenhangende maatregelen. Op deze pagina vind je de belangrijkste maatregelen/veranderingen.


19 maart 2019

'Liever jonge leraren dan zij-instromers opleiden'

Minister Van Engelshoven, sprak op een congres over en voor opleiders van leerkrachten. Volgens BNdeStem zei de minister daar het volgende:

,,Met het oog op de toekomst zie ik liever meer jonge leraren op de opleidingen dan zij-instromers", sprak Van Engelshoven de zaal toe tijdens de opening van het congres van opleidingsverenigingen Velon en Velov. ,,Dat is ook mijn ambitie: veel meer studenten op de lerarenopleidingen krijgen. We moeten daarom ervoor zorgen dat de opleidingen aantrekkelijk zijn." Over het omscholen van mensen uit het werkveld naar het klaslokaal: ,,Daar moeten we genuanceerd naar kijken. Niet iedere zij-instromer is hetzelfde. In het beroepsonderwijs kunnen ze met hun actuele vakkennis gemakkelijk instromen. De vraag is hoe we zij-instroom ook in het basisonderwijs structureel kunnen maken."…

Ik viel van mijn stoel toen ik dit las. Zei ze dit echt?... Bedoelde ze echt: doe maar liever niet, die zij-instromers. Die 30, 40, 50 plussers die alsnog voor de klas willen. Dat is maar lastig en moeilijk.

Bij mij rezen de volgende vragen:

  • Als je jong bent, moet je meteen de goede opleiding kiezen en in dat beroep de rest van je werkzame leven (minstens 40 jaar!) blijven. Na 10, 20 of 30 jaar van vak wisselen en je om laten scholen is raar en lastig volgens deze minister.

  • Als je jong bent, ben je blijkbaar wel allemaal hetzelfde….. (niet elke zij-instromer is hetzelfde…). Als je ouder en ervarener bent is dat geen pre maar eerder lastig! Mijn vooronderstelling was dat ouder, wijzer, stabieler je misschien wel een betere leraar maakt. Dat zij-instromers in het onderwijs fijn zijn omdat ze andere ervaring en inzichten meebrengen.

  • Als na 10, 20 of 30 jaar je baan ophoudt te bestaan en je wilt het onderwijs in… ho ho ho. En ja, ik snap natuurlijk ook wel dat je niet zomaar voor de klas kunt. Natuurlijk moet je omgeschoold worden. Maar deze minister ziet dat niet zo zitten. Pech voor al die mensen die na 10, 20 of 30 werkzame jaren, graag hun loopbaan voor de klas voortzetten. Pech ook voor deze minister. Die blijkbaar nog steeds niet snapt dat de toekomst ligt in werkend leren en lerend werken. Dat banen komen en gaan en dat omscholing normaal gaat worden.

  • Pech ook voor die 40, 50, 60 plussers die van baan, beroep, richting willen of moeten veranderen. Ook deze minister vindt het omscholen van ouderen eerder lastig en moeilijk dan nuttig en belangrijk. Ook deze minister versterkt daarmee het beeld dat je in dit land veel beter jong dan senior kunt zijn. Jammer. Jammer. Jammer.


5 februari 2019

Waarom is Nederland zo uitgeput?

In dit artikel in het tijdschrift voor psychologie schrijft Damiaan Denys (filosoof, psychiater, neurowetenschapper en theateracteur): De waarheid die de paradox 'waarom zijn we gelukkiger dan ooit en worden er toch zoveel mensen burn-out en depressief' onthult, is dat de moderne mens (mede dankzij alle moderne media) een mensbeeld nastreeft dat ontmenselijkt. We hollen gedachteloos de illusie achterna van vrijheid, maakbaarheid en perfectie. Daar lijken we niet aan te kunnen voldoen. En: die vrije, maakbare en perfecte mens is misschien wel geen mens meer....

Steeds meer mensen realiseren zich dat we onszelf en de ander als een product zien, als maakbaar, kneedbaar in elke gewenste vorm.... terwijl we dat niet zijn en waarschijnlijk nooit zullen worden. En ook niet zouden moeten willen worden.

Laten we dus ophouden over onszelf en over anderen te denken als kneedbare producten die je kunt vermarkten. Werken is de mogelijkheid om zinvol bij te dragen, de kost te verdienen en jezelf te ontwikkelen. Werken blijft een menselijke activiteit. En dus gaat het soms geweldig en soms mis. Heeft elke werkende en werkzoekende leuke en minder leuke kanten, maakt ie fouten en doet ie fantastische dingen, heeft een dag 'zijn dag niet' en een dag 'een top dag'. Geen product dus dat zich vermarkt heeft op de arbeidsmarkt maar een mens met een baan.

19 december 2018

Cijfers van het UWV over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Als de arbeidsmarkt zo blijft groeien worden de loopbaan mogelijkheden ook voor 55+ steeds beter (hoop ik).

ontwikkelingen arbeidsmarkt


loopbaancoaching voor 50-plussers & coaching bij werkgerichte vragen

21 januari 2019

Onbekend maakt onbemind

In Quest Psychologie (winternummer 2019) staat een artikel over daten. Het is interessant omdat daten lijkt op solliciteren en netwerken. Je leert nieuwe mensen kennen en nieuwe mensen leren jou kennen.

Uit het onderzoek waar het artikel op gebaseerd is, blijkt dat veel dates mislukken. Bijvoorbeeld omdat beide ‘daters’ niet duidelijk zijn in hun boodschap. Ze geven niet aan waarom ze willen daten en ze maken hun profiel mooier dan de werkelijkheid.

Er is nog een belangrijk ander aspect. Bij het online daten is de keuze vaak groot. Voor je het weet voel je je als een kind in de snoepwinkel... wat zal ik eens willen: dit, dat, deze, die of toch wat anders. Bij het daten betekent het dat je de ander als een product, een ding gaat zien en ook als een ding, een product gaat behandelen.

Op de arbeidsmarkt is het vaak niet veel anders. Als er veel sollicitanten zijn, is de werkgever het kind in de snoepwinkel. Als er veel vacatures en weinig sollicitanten zijn, is de sollicitant het kind in de snoepwinkel.

Kortom: we hebben de neiging om – als we de kans zien – ons eigen korte termijn belang te maximaliseren. Mmmmmm….. hier en nu het lekkerste snoepje, de leukste date, de beste sollicitant, de beste werkgever.

Als je weet dat de ander veel keuze heeft, is het dus belangrijk om als sollicitant te zorgen dat je van een ‘onbekende’ een ‘bekende persoon’ wordt. Gebruik recente foto’s, maak een korte video, bel voordat je je brief schrijft, probeer zoveel mogelijk via je netwerk te solliciteren enzovoorts. Want met een bekende ga je toch net wat zorgvuldiger en aandachtiger om, dan met een onbekende. Zo wordt de kans op een sollicitatiegesprek en vervolgens op een baan meteen een stuk groter.


17 december 2018

Taalgebruik en de arbeidsmarkt

Af en toe train of coach ik lokale politieke partijen. Dat doe ik voor de VPPG academie. Een van die trainingen gaat over debatteren en presenteren. Debatteren is stelling nemen en je standpunten verdedigen. In een debat is het ongelooflijk belangrijk welk frame je hanteert. Een frame is een kader waarmee je jouw verhaal kleurt. Door je frame valt bepaalde informatie op en andere niet. Door je frame stuur je het waarnemen en denken van je lezer of luisteraar.

Woorden kunnen een debat enorm kleuren en sturen. Dat is natuurlijk in elk gesprek zo. Maar in debatten wordt vooraf goed nagedacht over het kader dat een voorstel of verweer moet meekrijgen. Liefst overigens niet al te opvallend zodat het frame er als zoete koek in gaat… (ja, dit is ook een frame!). Na verloop van tijd wordt het frame, de gewone manier van kijken naar bijbehorende onderwerp.

Een voorbeeld daarvan is de marketingtaal op de arbeidsmarkt. Daar wil ik het in dit blog eens over hebben. Niet omdat het per definitie fout is maar omdat het bezigen van marketingdenken en marktetingtaal grote invloed heeft op hoe we met elkaar als collega’s, met sollicitanten, met medewerkers omgaan. Ik vind het onderwerp simpelweg belangrijk. Vandaar dit wat meer filosofisch blog over marketingtaal in het spreken over de arbeidsmarkt.

Taal is niet onschuldig

23 mei 2019

Denker des Vaderlands: Onze taal verandert en wij dus ook

Daan Roovers, dit jaar Denker des Vaderlands, vertelt in dit interview in trouw hoe hij merkt dat de taal uit de marketing, verkoop, economie ons denken over onszelf, ons werk, ons leven is geslopen. En hoe dat denken vervolgens ons doen en laten beinvloedt.

Laten we attent blijven op ons denken en de woorden die we gebruiken. Voor we het weten zien we onszelf en anderen als een wel/niet nuttig of bruikbaar ding. Een ding dat succes moet hebben om er toe te doen. Een ding dat stressbestendig, leuk, slim, knap, jong, vitaal, flexibel en meer van dat moet zijn om in deze wereld nog mee te tellen.

Het hele artikel lees je hier.

arbeidsmarkt en taalgebruik

arbeidsmarkt en taalgebruik

Een blik op de (digitale) Volkskrant van 11 december laat dat zien. In elk blokje zitten taaltechnieken die richting aan het denken en doen van de lezer geven.

En een onderzoek over humor en de onderliggende bedoeling, bevestigt nog eens dat taal nooit onschuldig is.

Een quote uit het interview:

Vraag: Bestaat er zoiets als ‘een onschuldig grapje’?

Antwoord: ‘Nee, want er bestaat ook geen onschuldige communicatie. Elke communicatie weerspiegelt en maakt sociale relaties. Je wilt er altijd iets mee bereiken.

Het hele interview vind je hier.


Frames over de arbeidsmarkt

Er worden heel wat boeken geschreven voor mensen die op zoek zijn naar een (andere) baan. De boeken hebben meestal een zelfde strekking: denk over jezelf na alsof je een product bent dat je levert aan de arbeidsmarkt. Om geen discussie te krijgen over deze auteur of dit boek, even een anonieme quote uit een van deze boeken:  '……….. start altijd met een knelpunt, een probleem waar een oplossing voor nodig is. Die oplossing ben jij. Jij bent het product dat onder de aandacht gebracht moet worden bij een marketingdoelgroep (werkgevers binnen jouw woon-werkafstand)………'.

Bezien vanuit een bedrijf is het een logische manier van denken. Als bedrijf concurreer je met andere bedrijven om omzet en klanten. Klanten (wij dus) zijn kritisch; ze kunnen hun geld maar 1 keer uitgeven en willen het beste product voor het minste geld. Tenminste… zo hebben we onze markt van vraag en aanbod op dit moment ingericht.

Bedrijven hebben natuurlijk ook steeds problemen waar ze zo goed mogelijke oplossingen voor zoeken. Die oplossingen zitten soms in de kennis en kunde van een mens. Als bedrijf zoek je dan een nieuwe medewerker. Niks mis mee.

Ik vraag me alleen af of je als medewerker, jezelf ook als ‘product’ wilt zien. Ik vraag me af of je als werkgever over je medewerkers moet denken als ‘producten’.

Wat gebeurt er in je hoofd, als we van mensen producten maken

Een product is in mijn ogen een 'ding'. Een tv, een auto, mijn laptop… dat zijn dingen. Je gebruikt ze, verbruikt ze en gooit ze weg als ze versleten of gedateerd zijn. Als je ze met een beetje zorg voor de planeet weggooit, worden de producten gerecycled.

Als we mensen als producten zien, noemen we ze 'poppetjes', of 'handjes'. Ik reageer dan als gestoken door een bij (zie dit eerdere blog). Hoe zo is een ander mens een poppetje,handjes, een ding, een product. De ander is een mens. Met wensen, dromen, rechten, plichten, werkcapaciteit kortom 'een mens met een bij voorkeur menswaardig leven en werk'. En mens die het net als alle andere mensen verdient dat er zorgvuldig en respectvol met hem en haar wordt om gegaan.

Wat gebeurt er in een organisatie als we mensen 'verdingen'?

Dan ontstaan er gemakkelijk vragen als:

  • wat is jouw toegevoegde waarde en past die precies bij mijn probleem & eisen

  • kun je die waarde zonder gezeur, constant en consequent leveren

  • wat moet ik met jouw overwaarde

  • waar kan ik goedkoop wat extra handjes kopen

  • wat doe ik bij onderwaarde; zit er een inruilgarantie op

  • wanneer heb ik je opgebruikt; ben je recyclebaar

  • ben je al over de houdbaarheidsdatum heen (en die 55+ loopbaan dan)

  • wat kost je aan onderhoud; kan de fabrikant dat niet betalen

  • wanneer is er een nieuwe versie die ik leuker vindt.

Het denken over mensen als 'product' zie ik op steeds meer plekken terug komen. In de boeken die baanzoekers helpen zichzelf te profileren op de arbeidsmarkt. En op linkedIn wordt van iedereen verwacht dat hij/zij zichzelf als product neer zet. Inclusief de productspecificaties, de unieke en onderscheidende toegevoegde waarde en niet te vergeten: de houdbaarheidsdatum (wat moeten we dan met die 55+ loopbaan?). Producten zoeken problemen en andersom.

Enerzijds logisch. Want ja, als we op de arbeidsmarkt naar elkaar kijken als probleem en product, ga je ook in die termen over jezelf en over de ander denken en schrijven. Maar ergens gaat er voor mijn gevoel iets mis als we onszelf en de ander steeds meer zien als bruikbaar of nutteloos product. We zijn toch meer dan dat? Wordt het niet weer eens tijd om mensen als mens te zien. Ook op de arbeidsmarkt. En hun werkcapaciteiten te bezien als een van aspecten van hun mens zijn? De ander (leverancier, collega, werknemer) te zien en behandelen als mens in plaats van als product?

Een nieuw frame voor de arbeidsmarkt?

Ik denk dat het tijd wordt voor een ander frame; een andere manier van kijken en denken over arbeid. Een frame dat past bij het frame van de duurzame en circulaire economie. Een frame waarin we zorgvuldig met de wereld en elkaar om gaan. Ik heb er niet direct een mooi passend woord bij. Maar laten we beginnen met zorg en respect naar elkaar te luisteren en samen te werken aan het mens- in plaats van productgericht houden van de arbeidsmarkt.

Fijne kerstdagen.

55+ loopbaan 55+ loopbaancoaching en sollicitatietraining