loopbaancoaching voor 50+ professionals: ZZP er worden? In dit artikel vragen en tips om je te helpen bij het maken van de keuze 'wel of niet ZZP er worden?'.
Als je uitgekeken bent op je baan of op je baas...
Als je al een tijdje aan het solliciteren bent en het lukt niet om een leuke baan te bemachtigen...
Dan ontstaat als vanzelf de vraag: zal ik ZZP 'er worden? Interim opdrachten gaan doen? Of een bedrijf starten?
In de blogs leg ik je het vuur aan de schenen
. Niet om flauw of lastig te doen maar om je te helpen in je denkproces over het ZZPschap.
In de blogs hieronder doe ik meer. Ik geef je ook inspirerende voorbeelden en links naar interessante interviews.
6 juni 2021
Dat is een vraag die me regelmatig in coachgesprekken gesteld wordt. Soms met een verwachtingsvolle en hoopvolle blik.
Helaas heb ik geen glazen bol waarin ik kan zien of je van een idee voor een product of dienst, een succesvol bedrijf kunt maken.
Eigenlijk kan niemand dat. Daarvoor zijn mensen en markten te wispelturig en dynamisch. Wie zou bijvoorbeeld verwachten dat het rendabel is om in Deventer een winkel in spullen voor teckels (dat is een hondenras) te openen. De eigenaren - overigens al langere tijd ondernemer - zijn stapje voor stapje ondernemend, bij hun winkel uitgekomen.
Zo doen ze dat ook in Silicon Valley. Beginnende bedrijfjes lanceren geen volledig ontwikkeld en gelikt product. In plaats daarvan maken ze een eenvoudige versie van hun product waarin hun belangrijkste idee met een paar daarbij behorende functies in productie nemen. En vervolgens onderzoeken ze of daar ook echt interesse in is. Of mensen het ook echt willen kopen. Door te kijken hoe (potentiele) klanten reageren, weten ze of hun idee een goed idee was. En ontdekken ze welke functies de kopers nog missen. Wat de verbeteropties zijn.
Dat is ook de manier waarop de eigenaren van de teckelwinkel te werk zijn gegaan. Ze zullen ook beslist dingen hebben uitgeprobeerd die minder succesvol waren. Maar ja. Dat lees je meestal niet in de krant.
Dus heb je een idee. Bedenk en maak een minimale versie en ga daarmee de boer op. Want alleen zo kom je er achter of je van je idee een succesvolle onderneming kunt maken. En ja, dan loop je het risico om te mislukken. Daar leer je dan van voor de volgende ronde. Want een echte ondernemer... die geeft niet zonder slag of stoot op.
6 januari 2021
Ongeveer 1/3 van mijn coachees is ZZP-er of ondernemer. Een van hen verzuchtte gisteren: 'het lijkt wel of iedereen een rechte weg bewandelt in zijn leven en in zijn werk. En dat ik met mijn (succesvol!) ZZP-schap veel meer zwalk.
Toen we daarop doorgingen, bleek dat zwalken wel mee te vallen. Het type vragen waarmee klanten binnen komen, is altijd min of meer hetzelfde. Haar aanpak is flexibel. Wat ze doet is vanuit 'de stip op de horizon' van haar klant, haar kennis, kunde en persoonlijke talenten op creatieve wijze benutten om voor haar klant een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Ze weet heel goed wat ze aan het doen is. Zelf ziet ze achter de variatie in werkvormen en aanpak ook vooral de overeenkomsten daartussen.
Als het gaat om succesvolle ondernemers, dan zien we meestal alleen het eindresultaat en de mooie buitenkant. We zien niet wat er allemaal aan vooraf gaat. We zien niet dat vrijwel alle ondernemers meerdere diensten en producten in de markt zetten waarvan een deel niet succesvol wordt. We zien niet dat veel ZZP-ers voordat ze een mooie orderportefeuille hebben, van alles hebben uitgeprobeerd. We zien niet dat veel mensen een hele tijd zoeken en experimenteren voordat ze 'het' gevonden hebben.
Misschien is wel het meest kenmerkend aan ZZP-ers en ondernemers dat ze flexibel zijn. Dat ze zich goed kunnen aanpassen aan veranderingen in de markt. Dat ze voldoende lef hebben om hun hart te volgen ook als mensen in hun omgeving er minder vertrouwen in hebben. En dat ze voldoende doorzettingsvermogen hebben om net zolang te proberen, te experimenteren, te puzzelen totdat ze 'iets' bedacht hebben waar wel vraag naar is.
En laat aanpassingsvermogen nu een van de belangrijke competenties voor 2021 zijn!
Hoe zit dat met jou?
Ter inspiratie vind je hier twee links naar interviews met ondernemers. In die interviews staat niet het eindresultaat centraal maar de weg er naar toe.
25 augustus 2020
Ongeveer 1/3 van de mensen die zich bij mij melden voor loopbaancoaching, doen dat omdat ze als zelfstandig ondernemer of ZZP-er aan de slag willen (blijven).
Enerzijds gaat het dan om je eigen talenten, ambities, vaardigheden, competenties, ideeën, passies, plannen en anderzijds om doelgroepen, diensten, marktwaarde, onderscheidend vermogen, marketing & verkoop. Het business canvas model dus.
Geld is ook altijd een onderwerp. Wat kun je vragen voor je diensten of producten. Hoe vergroot je jouw toegevoegde waarde en wat willen afnemers daarvoor betalen? En wanneer willen ze meer betalen?
Dorothée Loorbach raakte door allerlei gebeurtenissen meer dan gemiddeld geinteresseerd in geldzaken. Ze ging er mee aan de slag en schreef er een leuk en bruikbaar boek over: 'blut'. In het AD en in Intermediair staat een interview met haar. Het artikel wordt afgesloten met Loorbachs lessen voor andere zzp’ers:
1. Schat jezelf op waarde. ‘Als iets je makkelijk afgaat, moet je niet denken dat het niets waard is; dat komt omdat je talent hebt, of ervaring. Je kunt iets wat een ander niet kan en voegt dus waarde toe. Daar mag iets tegenover staan.’
2. Schat je tijd op waarde. ‘Tijd is geld, hoor je vaak, maar andersom geldt hetzelfde. Hoe hoger je uurtarief, hoe meer tijd je hebt. En hoe meer tijd, hoe meer leven. Je kunt altijd meer geld maken, maar niet meer tijd.’
3. Je kunt best meer vragen. ‘Als je maar hardop durft te zeggen: dit is wat ik doe en dit is wat het jou oplevert, dan zijn bedrijven bereid veel meer te betalen dan jij nu denkt. Communiceer de waarde, niet de kosten.’
4. Durf kritisch te zijn op klussen die je alleen doet voor het geld. ‘Zeg alleen maar ja tegen de dingen die je graag doet. Daarin ben je waarschijnlijk ook het beste, dus daar zul je meer voor gevraagd worden, waardoor je uiteindelijk een expertstatus kunt opbouwen, meer waarde biedt en ook weer kunt terugvragen.’
5. Verlies de essentie niet uit het oog. ‘Niemand zegt op zijn sterfbed: wat ben ik blij dat ik zo hard heb gewerkt. Het gaat uiteindelijk altijd om tijd met je dierbaren en tijd voor jezelf, nooit om werk, geld, status en spullen.’
12 juli 2021
Heel veel ZPPers starten een bedrijf waarin ze werken op uurbasis. Dan moet je dus ook een uurtarief 'bedenken'. Hoe doe je dat?
Om te beginnen is er de markt waarop je werkt en de uurtarieven die daar gehanteerd worden. Wat vraagt een advocaat, gespecialiseerd in faillisementsrecht? Wat vraagt een startend live coach? Daar kom je achter door onderzoek onder je collega's en concurrenten te doen. Dan krijg je inzicht in de bodem en de top tarieven.
Je kunt ook vanuit het gewenste inkomen en je bedrijfskosten denken natuurlijk. De kamer van koophandel heeft een tool waarmee je dan je uurtarief kunt berekenen. Natuurlijk is de tool niet waterdicht maar het helpt je om een eerste inschatting te maken voor je uurtarief.
Vervolgens is het de vraag wat jij met jouw deskundigheid, ervaring en netwerk waard bent en wat jij met jouw (on)bekendheid kunt vragen in de markt. Ali B. kan met zijn bekendheid en status heel wat meer geld vragen voor zijn live coaching dan een onbekende startende HR adviseur. Raar? Bekendheid en imago spelen in je marketing en verkoop nou eenmaal een grote rol.
Ga dus aan de slag. Maak een uurtarief en bedenk producten en diensten waarmee je met minder investering toch meer omzet en winst kan maken. Want dat is de kunst van het ondernemerschap. Zo stijgt je inkomen terwijl je er minder werk voor hoeft te doen.
Misschien denk je er al een tijdje over na: ‘zou ik mijn baan of mijn vak ook als ZZP ‘er kunnen doen?’.
Of valt het vinden van een nieuwe of andere baan je tegen en vraag je je af of je als ZZP ‘er beter aan de slag komt.
Het zou natuurlijk ook kunnen dat je eigenlijk al heel lang droomt van het ondernemerschap en dat het er tot nu toe niet van is gekomen. Want je hebt (had) best een leuke baan en met een hypotheek en een gezin is het lastig om zo maar voor jezelf te beginnen.
Waar begin je eigenlijk aan, als je als ZZP ‘er wil gaan werken?
Waar begin je eigenlijk aan als je echt een bedrijf wilt starten?
In dit blog vind je wat kritische vragen en invalshoeken. Natuurlijk ben ik niet compleet. Ik schrijf dit blog omdat het ZZPschap veel van de mensen die ik met loopbaanvragen coach, bezig houdt. En ik jou en hen graag een stapje verder wil helpen.
Wij mensen willen meestal meer, beter, groter, anders. En vaak lijkt het er op dat het leven en het werk ergens anders beter is. Als je een baan met een baas hebt, lijkt werken als ZZP ‘er al snel interessanter. Als ZZP ‘er kun je tenminste je eigen tijd indelen, je beslist zelf hoe lang je over een klus doet, je beslist zelf welk tarief je vraagt en hoeveel uren je er voor werkt…
Tja. Het gras bij de buurman lijkt al snel groener dan ons eigen postzegelgazonnetje. De vraag is of dat ook werkelijk zo is. Mijn advies:
Praat eens met een aantal ZZP ‘ers in de branche waarin jij zou willen starten, over hoe het werkelijk is om zelfstandige in die branche actief te zijn. Trap niet te snel in de verhalen die mensen vertellen. Vraag goed door naar de minder fijne kanten van het ZZP schap.
Maak een lijst van alle voordelen van je huidige baan en je huidige werkgever. En waarom dat voor jou een belangrijk voordeel is of zou kunnen zijn. Geef het een cijfer.
Maak een lijst van alle zorgen, nadelen en ergernissen. En vraag je af of hoe erg dat nu werkelijk is. Geef het een cijfer. En denk na over wat je kunt doen in je baan of in de organisatie waar je werkt om die zorgen, ergernissen en andere nadelen te verkleinen. Misschien valt het eigenlijk allemaal wel mee. En heb je gewoon last van het groene gras van de buurman…
Nog steeds zin om ZZP 'er te worden? Lees dan vooral verder!
Bedrijven geven vooral geld uit aan 1. Het oplossen van serieuze nijpende problemen en 2. Het verbeteren van de winst en het imago van het bedrijf. De rest is onbelangrijk. Particulieren hebben natuurlijk weer allerlei andere aankoopmotieven. Particulieren besteden geld aan 1. de dagelijkse noden als eten & drinken en verzekeringen, aan 2. het oplossen van problemen als een lekkend dak en 3. aan fun en imago zaken als vakanties, de horeca, een nieuw mobiel.
Voor jou is het belangrijk om - als je voor bedrijven wilt werken - je af te vragen of je de kennis, de kunde en de kennissen hebt om serieuze problemen op te lossen. En welke dan? Wil je dat ook?
Hoe leuk je jouw eigen hobby’s of werk ook vindt, de vraag is of je er als ZZP 'er ook je brood mee kunt verdienen. Als je niet in de problemenbusiness zit, moet je in de business van ‘verlangens’ zitten. Want mensen (en bedrijven) kennen maar twee drijfveren: je wilt ergens vanaf of je wilt ergens naartoe’.
Voor jou is het dus belangrijk om je af te vragen of je de kennis, de kunde en de kennissen hebt om serieuze verlangens te vervullen. En welk verlangen vervul je dan? Wil dat ook?
Kortom: als ZZP ‘er moet je je ergens in specialiseren. En er moet een markt zijn voor wat jij te bieden hebt. Jouw doelgroep moet bereid zijn om er geld aan uit te geven. Voldoende geld om te zorgen voor jouw inkomen.
Nog steeds zin om ZZP ‘er of ondernemer te worden?
Dan blijven er nog veel vragen over. Wat moet je als ZZP ‘er of startende ondernemer zoal allemaal doen om een goed florerend bedrijf te krijgen:
Als je weet voor wie je welk probleem oplost of van wie je welk verlangen vervult, ben je er natuurlijk nog lang niet. Vervolgens komt de vraag of je een aanbod (product, dienst) hebt dat concreet, interessant, aansprekend, en liefst een beetje nieuw is.
Meteen daarna komt de vraag hoe je aan klanten voor jouw aanbod komt. Is de klantengroep te identificeren en benaderbaar? En… hier hoort de prangende vraag bij of het actief werven van klanten – het leuren met je product, je dienst, jezelf – ook bij jou past. Wil je jezelf de commerciële kant van het ZZPschap eigen maken? Wil je minstens de helft van je werkweek besteden aan marketing en verkoop?
Alleen of samen? Werk je nu in een team? Heb je collega’s met wie je regelmatig kunt overleggen? Vind je praatjes bij de koffieautomaat gezellig? Wat me opvalt in de loopbaantrajecten is dat mensen zich niet goed realiseren dat ZZP ‘er zijn betekent dat je veelal alleen werkt. En dat je jezelf elk moment van de dag moet kunnen aansturen en bijsturen. Als je daar niet zo van bent, is het belangrijk om eerst een maatje te vinden met wie je kunt samenwerken. In welke vorm dan ook.
Natuurlijk blijft er nog een hele reeks van onderwerpen over: geld, de juridische kant van het ondernemen, arbeidsongeschiktheid en andere verzekeringen, de boekhouding, hoe je je eigen vakkennis up to date houdt, hoe je thuisfront het vindt dat je ZZP ‘er wordt en nog veel meer.
Als je een uitkering van het UWV hebt, is het belangrijk om eerst met hen te overleggen voordat je überhaupt iets gaat doen. En het onderzoeken van je marktmogelijkheden, is in deze situatie ook ‘iets doen’.
Zoek je een ervaren coach? Ik help regelmatig startende ondernemers | ZZPers met een technische achtergrond bij de opstart van hun bureau|bedrijf. Als je mijn hulp wil, neem dan contact met mij op. Mijn contactgegevens staan onder aan de pagina. Een kennismakingsgesprek kost je alleen wat tijd.
Zij schrijft over mijn hulp: Wilga, dank je wel voor al jouw advies tot nu toe! Mede dankzij het sparren met jou heeft mijn bedrijf een geweldige start gemaakt. Graag blijf ik gebruik maken van jouw advies om "mijn focus" vast te houden. Nu doen we dat "On Demand", wanneer het nodig is. Via de vele digitale mogelijkheden blijf ik graag contact met je houden om van jouw frisse blik op " het adviserende vak" leren.
Hij schreef over mijn hulp: daar stond ik dan; terug uit het buitenland, bewust gekozen om zelfstandige te worden, bruisend van ambitie en ideeën, maar geen ervaring met het ondernemerschap. Ik kwam niet echt van de grond, gooide 12 stenen in 13 vijvers en ik was meer aan het werk dan aan het leven.
Wilga heeft daar duidelijk verandering in gebracht. Ze visualiseerde mijn probleem en gaf me handvaten en begeleiding bij het creëren van focus voor de korte en lange termijn. Dankzij Wilga's scherpe en oprechte aanpak kan ik met trots zeggen dat ik zowel persoonlijk als professioneel ben gegroeid. Ik ben Wilga dan ook heel dankbaar en kan ze oprecht aan iedereen aanbevelen.
Soms lopen zaken anders dan dat je denkt of had gehoopt. Gezien de veelzijdigheid van mijn arbeidsverleden vroeg ik me in april 2000 af welk type werk/ activiteiten nu echt goed bij mij passen. Daarbij vond ik het belangrijk dat ik de komende jaren plezier blijf houden in de combinatie van mijn tijdsbesteding werk/ vrije tijd en ik wilde natuurlijk niet financieel in problemen komen. Wilga heeft deze vraag opgedeeld in kleinere deelvragen en deze vervolgens met mij doorgenomen. Zij stelt kritische vragen en confronteert je soms met je eigen gedrag waardoor je meer zelfinzicht krijgt. De sfeer tijdens deze gesprekken was altijd goed, ik heb veel geleerd, maar ook veel gelachen. Het resultaat: ik weet nu waar mijn kracht zit en in welke werkomgeving ik het beste tot mijn recht kom en waarom. Wilga, bedankt voor jouw feed back. Hier kan ik mee verder.