Het cv en je LinkedIn profiel zijn jouw uithangborden. Gebruik ze dus goed.

50-plus loopbaancoaching – 50-plus sollicitatie coaching – 50-plus coaching bij werkvragen

Cv en LinkedIn: jouw digitale en papieren zichtbaarheid

Ben je op zoek naar een andere baan?
Wil je ook in de toekomst leuk, interessant, passend werk?

Dan moet (😊) je zorgen voor blijvende en interessante zichtbaarheid. Werkgevers en al zeker recruiters kijken allereerst naar je cv en LindedInprofiel: 'pas jij in hun profiel?'; 'heb je de kennis, ervaring en persoonlijkheid die zij zoeken?'.

1 juli 2021

Een cv…
Wat nutteloos!

Soms vallen de schellen van mijn ogen.

Gisteravond was dat bij het lezen van dit blog op werf-en.nl. De site voor recruiters.

Hoe mooi je cv ook is, het blijkt voor recruiters een heel slecht selectie instrument. Het cv heeft maar weinig voorspellende waarde.

Wie dat zegt? Niet de eerste de beste.

Ruim 23 jaar geleden (!) deed professor Frank L. Schmidt onderzoek naar de voorspellende waarde van het cv. De onderzoeksvraag: als je mensen wil selecteren, wat voorspelt dan het beste of ze succesvol zullen worden?

Dat bleek niet het cv, niet het handschrift en ook niet de leeftijd te zijn. En zelfs het aantal jaren werkervaring in een rol, zegt niet zo heel veel.

Geen cv in de klassieke vorm. Wat dan wel?

Het advies van Smidt in die tijd was:

maak een combinatie van een algemene intelligentietest, een relevant voorbeeld van werk (een aantal STARR’s in een portfolio), een integriteitstest en een gestructureerd sollicitatiegesprek.

Ook onderzoekers die recenter naar de voorspellende waarde van het cv hebben gekeken, delen de mening dat het cv niet zoveel voorspellende waarde heeft.

Wat vind jij als werkzoeker en sollicitant?

Durf jij het aan om je cv eens te beginnen met de uitkomsten van een goede intelligentie test + een paar sterke voorbeelden van relevante werkresultaten en belangrijke competenties + een paar antwoorden op veel gestelde sollicitatievragen?

Ja? Wil je een krachtig en opvallend cv?

Ik help je graag om een sterk en opvallend cv te maken. Je kunt me mailen voor een kennismakingsgesprek op w.janssen@dekunstvananders.nl. Durf je?


cv - solliciteren - sollicitatie tips - portfolio - STARR

23 juni 2021

Curriculum vitae (cv) of curriculum future?

Gisteravond las ik het blog van recruiter Joris Verhoeven. Hij schrijft daarin:

Tot nu toe is het cv het bekendste selectiemiddel tijdens een sollicitatieprocedure. Maar op het cv vind je vooral zaken uit iemands verleden: basisgegevens, opgedane werkervaring, relevante opleiding(en) en actuele competenties en vaardigheden. Met het cv wordt echter zelden naar de toekomst gekeken. Kandidaten schrijven er niet op hoe ze zich hopen te ontwikkelen, welke concrete ondersteuning ze daarbij nodig hebben en hoe deze ontwikkeling waarde toevoegt voor de werkgever.

En dat terwijl organisaties zelf liever niet teveel achteruit kijken maar juist vooruit willen kijken. Organisaties kijken naar hun missie, visie, doelen, hoe ze die willen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben. Het zou dus logisch zijn als ze bij hun werving & selectie zoeken naar medewerkers die met hun mee willen ontwikkelen en groeien.

Wat vind jij van het idee om ook een curriculum future te schrijven?

Interessant? Nuttig? Bruikbaar? Of juist risicovol?

Je zou in elk geval opvallen als je in je cv niet alleen laat zien over welke vakbekwaamheden en competenties je al beschikt. Maar ook opneemt hoe je mee wilt groeien met de ambities van de organisatie. Welke nieuwe competenties of deskundigheden je daarvoor zou willen ontwikkelen. Wat je daarin van de organisatie nodig hebt. Wat je eigen bijdrage daarin kan zijn.   

Je laat in elk geval zien dat je niet van ‘stil staan’ houdt.

En als je uitgenodigd wordt voor het sollicitatiegesprek heb je een extra interessant gespreksonderwerp.

Doen dat curriculum future?


18 mei 2021

Helpt LinkedIn je bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan?

LinkedIn wil natuurlijk graag weten hoe effectief hun platform is voor sollicitanten. In dit artikel komen de schrijvers met onderstaande resultaten van hun onderzoek:

  • Leden met minstens 13 connecties van andere bedrijven dan hun huidige werkgever zijn 22,9% sneller in de overgang naar hun volgende baan dan degenen die niet aan deze lat voldoen.

  • Leden die deel uitmaken van ten minste één groep op LinkedIn zijn 8,6% sneller in de overgang naar hun volgende baan dan degenen die geen lid zijn van een groep.

  • Leden die volgen minstens 5 organisaties op LinkedIn zijn 7,1% sneller in de overgang naar hun volgende baan dan degenen die dat niet doen..

  • Juli 2021: het meest gebruikte kanaal van recruiters en HR bij de werving van nieuw personeel: LinkedIn!

Je cv, je LindedIn profiel: kwaliteit en vorm versterken elkaar

De manier waarop ons brein reageert op schoonheid (de vorm dus) overlapt sterk met de reactie op goedheid (kwaliteit dus). Onze hersenen kunnen 'mooi' en 'goed' maar matig uit elkaar houden, aldus psychologie professor Rhett Diessner.

Aan mensen die we aantrekkelijk vinden, schrijven we daarom ook vaak sociaal wensenlijke eigenschappen en hoge morele standaarden toe. Voor het optimale effect moeten vorm en inhoud elkaar dus aanvullen.

Wil je scoren met je ervaring, je persoonlijke kwaliteiten en talenten? Let dan ook goed op de vorm waarin je dit alles presenteert. Een goede foto, mooi lettertype, een sprekend fimpje, een heldere lay-out, een ludieke manier van aanbieden, een interessante quote .... Zoek vormen die jouw kwaliteiten versterken.

Je motivatiebrief / sollicitatiebrief

Pas als je daaraan voldoet, word je motivatiebrief / sollicitatiebrief gelezen. Dat wil niet zeggen dat die brief niet belangrijk is. Want als er meerdere mensen zijn die goed in het profiel passen, wordt de brief extra belangrijk.

In de brief wil je dan lezen waarom jij die functie ambieert en wat jou een extra aantrekkelijke kandidaat maakt. Daarnaast is het fijn voor de recruiter als de brief aantrekkelijk is om te lezen. Goed en origineel taalgebruik helpt daarbij. En een in het oog springende startalinea maakt het doorlezen gemakkelijker.

Ook hier geldt: hou het beknopt tot 1 A4.

De vijf belangrijkste manieren voor blijvende zichtbaarheid

  1. De mensen die jou goed kennen en mogen, zijn ook je ambassadeurs. Als zij een vraag krijgen: ‘ken jij iemand die………’, dan moeten ze bij de juiste vraag aan jou denken. Dat betekent dat mensen moeten weten wat jij precies voor werk doet, waar je talenten liggen, wat je leuk vindt om te doen. En dat je andere mensen helpt bij hun vragen. Mensen moeten je kennen, sympathiek vinden, vertrouwen en moeten je willen helpen. Die informatie moet dus vindbaar zijn.

  2. LinkedIn. Als platform om meer mensen uit je vakgebied en regio te kennen. Om je zichtbaarheid te vergroten voor recruiters en HR mensen. Want vergeet niet dat heel veel banen nooit op Indeed of een ander platform verschijnen. Die worden via via ingevuld. Bovendien heb je op LinkedIn veel meer ruimte om jezelf zichtbaar te maken dan je in een sollicitatiebrief of cv hebt.

  3. Vraag om aanbevelingen. Als andere mensen vertellen dat jij heel goed bent in een bepaalde taak, is dat een stuk geloofwaardiger dan dat je dat zelf zegt. En hoe meer mensen onderschrijven dat je goed bent in een taak, hoe beter het is. Schroom dus niet. Vraag om aanbevelingen.

  4. Op LinkedIn kun je ook projecten en vrijwilligerswerk vermelden. Doe dat. Zorg dat je de projecten concreet beschrijft en het resultaat ervan vermeldt. Geef bij vrijwilligerswerk ook aan waarom je dit doet. Daarmee laat je ook iets van jou als persoon zien.

  5. En als je al eens wil solliciteren, heb je een goed cv nodig.Een cv dat aansluit op je LinkedInprofiel.

Mijn tips om te blijven te zorgen voor een goed cv en goed LinkedIn

  1. Je maakt bij iedereen altijd een eerste indruk. Het ‘beeld’ is daarbij – niet te onderschatten – belangrijk. Want dat beeld roept een gevoel op. Eerste indrukken gaan over: aardig of niet aardig, betrouwbaar of niet betrouwbaar. Zorg dus voor een bij jou passend, goed plaatje. Maak een mooi format voor je cv met wat steunkleuren en een goede overzichtelijke opbouw. Zorg voor een goede foto die een positief eerste gevoel oproept (glimlach dus). En ook LinkedIn biedt je tal van mogelijkheden om filmpjes, foto’s, tekeningen, logo’s toe te voegen. Doe dat. Zo zorg je er voor dat je bij anderen het gewenste gevoel oproept.

  2. In recruitment wordt steeds meer gezocht met behulp van technologie. Een programma zoekt dan door de cv’s, de LinkedInprofielen, de sollicitatiebrieven naar bepaalde termen. Zorg er dus voor dat je weet welke termen belangrijk zijn in jouw vakgebied en in jouw werkwereld en verwerk die zoektermen in je LinkedIn profiel en je cv.

  3. Elk mens is meer dan zijn werk. Maak jezelf dus ook als mens zichtbaar. Wat vind je naast je werk ook interessant en leuk om te doen? Waar loop je warm voor? Wat doe je graag in je vrije tijd? Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid, sociaal ondernemen lijken steeds belangrijker te worden. Laat dus op LinkedIn zien wat jouw bijdrage op dat gebied is.

  4. Om duurzaam inzetbaar te blijven, is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Is je laatste cursus of opleiding al weer tien jaar geleden? Dan wordt het tijd om je kennis en kunde weer op te vijzelen.

  5. Als je 50-plus bent, heb je al heel wat werkervaring. Op LinkedIn kun je dat allemaal kwijt. Maar op je cv hoeft dat niet. Werkgevers kijken vooral naar de laatste 5 tot 10 jaar werkervaring. Naar je recente kennis en kunde dus. De rest is achterhaald en verouderd. Je cv is dus ook niet langer dan 2 pagina's.

  6. Ook een cv bevat een recente foto, een korte omschrijving van jou als persoon en liefst een aanbeveling van een relevante andere persoon. En let ook nog even op jargon of afkortingen. Jargon is handig als het een zoekterm is. Anders niet. Afkortingen lezen niet prettig dus gewoon voluit schrijven. Zorg voor een prettig leesbare opmaak met witregels, overzicht, korte teksten die puntsgewijs (bullets) vertellen wat jij gedaan hebt en kunt.

  7. STAR...: Situatie - (mijn) taak - (mijn) acties - (mijn) resultaten. STAR wordt door recruiters en HR mensen gebruikt in het solliciatie gesprek om je te 'ondervragen' over je recente en relevante ervaring. Het helpt dus als je belangrijke projecten of taken in STAR op je cv vermeldt. Doe dat wel beknopt. Cijfers en % doen het vaak goed (23 % omzet groei - leiding gegeven aan een team van 6 professionals).

  8. Waarom zou je STAR gebruiken? Nou, we kunnen allemaal wel zeggen dat enthousiast zijn, een teamplayer zijn, klantgericht zijn. Maar waar blijkt dat dan uit? Door concrete projecten of taken te noemen kun je laten zien wat jouw manier van 'klantgericht zijn' inhoudt en wat dat oplevert (de R van STAR).

  9. Als je nog geen ervaring in een functie of branche hebt, zorg dan dat je die krijgt. Er gaat niets boven tastbare ervaring. Via vrijwillige opdrachten, meelopenstages, werkervaringsplaatsen, (virtuele) gesprekken die gevoerd hebt kun je jouw interesse en deskundigheid laten zien. Zet hiervoor je netwerk (LindedIn) in. Er is altijd wel iemand die jou wel graag wil helpen.

  10. Het klinkt logisch maar gebeurt te weinig: pas je cv aan de vacature aan. Schrijf wat meer over de taken, verantwoordelijkheden en resultaten die dicht bij de vacature liggen. De voor deze vacature minder belangrijke aspecten kun je dan weg laten.  

  11. Tegenwoordig kun je op internet allerlei templates vinden waarmee je een visueel aantrekkelijk cv maakt. Gebruik die. Maar verlies je er niet in. Natuurlijk moet het cv er visueel aantrekkelijk uitzien. Maar de inhoud van je cv moet centraal blijven staan. Het template moet dat ondersteunen. Een data analyst gebruikt dus een ander type template dan een filmmaker.

Nog meer tips voor een enthousiastmerend aantrekkelijk cv en LinkedIn profiel

  1. Een van de bekende vacatureplatforms is Indeed. Natuurlijk willen zij maximaal scoren met het plaatsen van vacatures en met het ontvangen van reacties daarop. Dus doen ze onderzoek.

  2. Uit een van die onderzoeken onder werkgevers blijkt dat meer dan 80% van hen, graag wil dat je cv meer is dan een kale opsomming van feiten. Natuurlijk willen ze die feiten. Maar ze willen ook graag aan het cv kunnen zien wat voor mens jij bent.

  3. Nou kun je daar natuurlijk zelf iets over schrijven. En dat terug laten komen in het verhaal van je huidige (of laatste) baan. Zodat je vakmanschap en enthousiasme op jouw manier ingezet, voelbaar wordt.

  4. Maar nog mooier is het als andere mensen vertellen over jou.

  5. Doe dus regelmatig met collega’s een 360 graden complimenten ronde. Vertel elkaar waar je de ander goed in vindt en waarom. Hoe concreter de voorbeelden, hoe beter het is.

  6. Als je dat een paar keer gedaan hebt, ga je patronen zien. Talenten en kunde die steeds weer terug komen. Voor jou misschien vanzelfsprekend. Maar voor anderen een in het oog springend kenmerk aan jou. Een een eigenschap waar zij duidelijk blij mee zijn.

  7. Maak van die talenten en kunde EN de bijbehorende voorbeelden een lopend verhaal. De korte versie daarvan kan dan op je LinkedInprofiel en op je cv. En de uitgebreide versie? Die vertel je natuurlijk graag in geuren en kleuren in een gesprek.

Zoek je een ervaren loopbaancoach die jou helpt bij je loopbaan, sollicitatie of werkvragen? Neem dan contact op met mij.

Wil je mij op LindedIn volgen?

Mijn nieuwste blogs voor 50+ professionals over werken en werk zoeken lezen?

Volg me dan hier op LinkedIn.


50-plus loopbaancoaching – 50-plus sollicitatie coaching – 50-plus coaching bij werkvragen