einde vakantie, weer aan het werk

Na de vrijheid, de ruimte om je eigen tempo te volgen is het soms lastig om weer te starten met werken. En vraag je je al snel af: wil/moet ik een andere baan? Wat doe je met die gedachten?

Einde vakantie, terug aan het werk…

Onderweg naar een coachgesprek, hoorde ik op de radio een interview over de werktevredenheid van ambtenaren. Natuurlijk ging het ook over het % ambtenaren dat een andere baan wilde. Overigens wilde de meeste baanwisselaars wel bij de overheid blijven werken o.a. vanwege de maatschappelijke bijdrage die je daar kunt leveren.

Terug van vakantie, weer aan de slag. Dat kost ons vaak moeite. Na weken van vrijheid en ruimte om dingen in je eigen tempo te doen, nu weer terug bij deadlines, werkdruk, ballen die in de lucht gehouden moeten worden en meer van dat alles. Terug in je gewone leven met routine en soms ook sleur. Dat roept bij veel mensen tegenzin op. Wat doe je er mee?

In dit blog wat handvatten om met die loopbaankriebels aan de slag te gaan.

Einde van de vakantie, weer terug aan het werk.... in deze baan of toch wat anders?

Soms is het gewoon weer wennen en in het ritme komen. Na een paar weken heb je dat ritme wel weer te pakken. En dan komt de cruciale vraag…. Blijf ik of ga ik weg? Wat zijn de plussen en minnen van mijn huidige baan? En wat wil ik ergens anders vinden? Per slot is je loopbaan (net zoals de rest van je leven) een reis die je maakt waarbij je graag wat vastigheid wilt en ook nieuwe bestemmingen wilt bereiken. Hoe geeft jij jouw loopbaan-reis vorm? Wat wordt jouw volgende bestemming en hoe reis je?

Als je besluit te blijven, maak je het werk beter met job crafting:

  • Door ervoor te zorgen dat je doelgericht en gestructureerd werkt; want dan weet je waarvoor je het werk verricht en heb je grip op de uitvoering van je werk.
  • Elke dag iets te doen om je werk gezelliger te maken. Sociale contacten zijn ook op het werk heel belangrijk. Met wat extra bewuste aandacht voor je collega’s draag je bij aan een goede werksfeer waarin je zelf ook beter gedijt.
  • Elke week iets doen in het kader van je eigen ontwikkeling maakt je werk interessanter. Dat kunnen ook kleine dingen zijn. Een nieuwe tool uit het officepakket uitproberen. Een vergadering eens anders inrichten. Een gesprekstechniek extra trainen. Zo versterk je je competenties. En daarmee je zelfvertrouwen.

Denk je dat een andere werkgever en/of een andere functie voor jouw loopbaan/ontwikkeling beter is?

Ga niet als een dolle solliciteren. Gebruik deze tips voor het zoeken van een passende baan en solliciteren:

  • Begin met helderheid te scheppen in wat jij wil, waar je hart ligt en waar je talenten liggen.
  • Ga daarna eens om je heen te kijken. Welke mogelijkheden en kansen zijn er eigenlijk allemaal. En wat blijkt lastiger te realiseren.
  • Om vervolgens met allerlei mensen te praten over wat jij wilt en wat op de arbeidsmarkt zou kunnen.
  • Zodat je daarna eens wat proefballonnetjes op kunt laten. Ook solliciteren is een vaardigheid die je moet leren en soms weer moet opfrissen. En banen lijken soms leuker dan dat ze zijn. Idem voor werkgevers.
  • Kortom: neem jezelf serieus en neem de tijd om te zoeken naar een goede volgende werkplek.

Wil je hulp?

Neem dan contact voor een gratis kennismakingsgesprek.

Keywords: jobcrafting; tips voor solliciteren; persoonlijke ontwikkeling, job crafting, werk zoeken, leuk werk.