Denk jij ook dat:
* je geluk komt omdat je er zo hard voor gewerkt hebt?
* het geluk van de ander puur toeval was?
Mooi zo. Dan heb je net als alle andere mensen last van de 'fundamentele attributiefout'. Een van de vele denkfouten die wij mensen maken.
Als je bezig bent met je loopbaan en zeker als je als 55+ bezig bent met je loopbaan, is het belangrijk om het toeval en het gelukkige toeval in de ogen te kijken.
Toeval in je loopbaan en je leven
Wij mensen denken vaak dat we succes en geluk in het leven, werk en loopbaan zelf in de hand hebben. En - de keerzijde van die medaille - dat we ongeluk dus ook zelf veroorzaken. Die gedachten geven een gevoel van controle, van invloed en dus van zekerheid. Het houdt ons optimistisch en positief.
Maar..
De werkelijkheid ziet er toch wat anders uit. Natuurlijk hebben we ook zelf invloed op ons leven, ons werk en onze loopbaan. Maar toeval speelt ook een belangrijke rol. Daar zijn al meerdere onderzoeken naar gedaan. Bijvoorbeeld door Robert H. Frank,hoogleraar economie en schrijver van het boek 'succes en geluk'. En ook door Jacques Braibant die het boek “Toevallige ontdekkingen uit de geschiedenis’ schreef.
Hun onderzoeken laten zien dat het toeval, mazzel een grotere rol speelt in ons leven en in ons maatschappelijk succes dan we denken. Zo maakt het bijvoorbeeld veel verschil of je je loopbaan start in een periode van economische groei en bloei of dat je je loopbaan start in een periode van recessie. En of je je loopbaan start bij een groot bedrijf met veel loopbaan- en opleidingsmogelijkheden of dat je start bij een MKB bedrijf. Vergeet ook niet de mensen die je toevallig leert kennen op de sportclub, bij je vrijwilligerswerk, in de buurt.
Hoe help je jezelf, het toeval en je geluk?
Onderzoek je leven, je werk en je loopbaan tot nu toe eens. Stel jezelf vragen als: Welk gelukkig toeval is je in je leven allemaal overkomen? Zat je toevallig op de 1e schooldag naast een onbekende die nu nog steeds je beste vriend is? Had je les van die ene docent die in jou en je ambities geloofde waardoor je doorzette? Wie hebben je geholpen? Welke kansen kwamen toevallig voorbij omdat je - ook toevallig - precies op het juiste moment op de juiste plek was?
Door vaker het toeval op te zoeken, het in de ogen te kijken en er goed gebruik van te maken. Als je jezelf 'verstopt' achter de geraniums is de kans dat je gelukkig toeval tegen komt, niet zo groot. Als je er op uit gaat, wordt die kans veel groter. Je ontmoet nieuwe mensen met wie je leuke gesprekken - ook over werk en loopbaan - kunt voeren. Je leest interessante stukken in de krant, in tijdschriften, in vakbladen die je verder kunnen helpen in je werk en in je loopbaan.
Goede gespreksvaardigheden helpen je om je vriendelijkheid, behulpzaamheid, onderzoekende nieuwsgierigheid handen en voeten te geven. Lees hier onze tips voor betere gesprekken.
Tot slot: sta elke dag even stil bij alle mazzeltjes, alle grote en kleine gelukkige toevalligheden van die dag. En wees dankbaar voor wat je wel hebt, kan, mag, bent, en toevallig gekregen hebt. Dat maakt je leven een stuk aangenamer.
De watersnoodramp, de pastoor en de bootjes die voorbij komen.
Tijdens de watersnoodramp was een pastoor op het dak van zijn kerk geklommen. Terwijl het water steeg, kwam er een bootje langs varen en de inzittende riep:
“Pastoor, pastoor. Klim snel in de boot.”
Waarop de pastoor antwoordde: “Nee, nee. God zal mij redden.”
Vervolgens ging het bootje daarop weg.
Terwijl het water tot de rand steeg kwam er weer een bootje langs. De inzittende riep: “Pastoor, pastoor. Klim snel in de boot.”
Waarop de pastoor weer antwoordde: “Absoluut niet. Ik weet zeker dat God mij zal redden.”
Toen het water tot de nek van de pastoor was gestegen kwam er voor de derde keer een bootje langs en de inzittende riep:
“Pastoor, pastoor. Klim snel in de boot.”
Maar de pastoor zei weer: “Nee, God zal mij redden, daarvan ben ik overtuigd.”
Maar helaas, de pastoor verdronk toch. In de hemel gekomen vroeg de pastoor aan God:
“Waarom heeft u me nu niet gered? Ik heb mijn hele leven aan U gewijd.”
Hierop antwoordde God:
“Wat zeur je nou man, ik heb toch niet voor niets drie keer een bootje langs gestuurd!”
Tja, blijkens deze metafoor had de pastoor andere verwachtingen, een andere mindset over het toeval en de toevallige hulp.
PS
Voordat je nou denkt ‘wat is dit nou weer….’. Hoe toeval werkt, is recent onderzocht door een team van onderzoekers: de natuurkundigen Alessandro Pluchino en Andrea Rapisarda en econoom Alessio Biondo. Het paper is gepubliceerd onder de titel: the Role of Randomness in Success and Failure.
Wil je hulp om het toeval in je loopbaan een handje te helpen?
Neem contact op met Wilga Janssen van 55+ loopbaancoaching. Een kennismakingsgesprek kost je alleen tijd. De contactinformatie staat onder aan de pagina.