Ben je op zoek naar werk? Een andere baan? Werk dat bij jou, jouw kwaliteiten, ervaring en interesses past? Zie het zoeken naar leuk passend werk als een project. Met taken voor de projectleider, de projectmedewerker en de opdrachtgever. Ook al doe je al deze rollen zelf, het helpt als je er door die bril naar kijkt. Hoe je dat doet, lees je in dit blog.
loopbaancoaching voor 50+ ers
Werkzoekend? In between jobs? Ziek geweest, aan het re-integreren en nu op zoek naar passend werk?
Je wilt aan de slag (blijven). Een leuke baan. Bij jou passend werk. Misschien stap voor stap maar toch. Weer de arbeidsmarkt op. Dat is voor de meeste van ons super spannend. Want de arbeidsmarkt, dat voelt toch een beetje als een vee- en vleeskeuring. Maar dan net een beetje anders: een keuring van ervaring, talenten, drijfveren en persoonlijkheid. En vaak ook van opleiding, geslacht en leeftijd. Waarbij je als je solliciteert op openbare vacatures vaak concurreert met tientallen anderen. Hoe pak je dat aan? En hoe hou je de moed er in? In dit blog geef ik je daarvoor de handvatten van het project.
Ik geef veel trainingen aan projectleiders en adviseurs over projectvaardigheden. Een taak zien als een project, geeft je tools en een manier van denken die je helpen om een taak tot een goed einde te brengen. Vandaar dit blog voor mensen die op zoek zijn naar (ander) werk.
Wel een project met een nog ongewisse einddatum maar toch, het project stopt als je een passende baan hebt gevonden. Bij een project hoort een projectplan met projecttaken. En zoals bij elk project is er een projectleider. En een opdrachtgever. En projectmedewerkers. Ja, ja. Hoor ik je nu denken. Dat ben ik allemaal zelf… Precies. Dat ben je allemaal zelf. Maar door er op deze manier naar te kijken, wordt duidelijk hoeveel werk het zoeken naar een ander werk is. En ook dat er taken tussen zitten waar je niet zoveel ervaring mee hebt. Of die je niet gewoon bent zelf te doen. Vaak doen we alleen het werk van de projectmedewerker. Door de taken van de projectleider en de opdrachtgever toe te voegen, wordt het project beter te hanteren.
Het doel van je project lijkt helder: een passende baan. Maar ja, wat is voor jou nou eigenlijk passend werk? Stap 1. van je project is dus het zo specifiek en concreet mogelijk maken van ‘passend werk’. Wat is dat voor jou? Die vraag gaat over:
Je kunt je eigen werkervaring onderzoeken, aan andere mensen vragen hoe zij naar jou kijken, testen doen en natuurlijk ook de hulp van een loopbaancoach zoals ik, vragen.
Als een project een opdrachtgever, een projectleider en een projectmedewerker heeft, wat zijn dan de taken van die drie projectrollen?
Projectleider
Stimulerende en haalbare doelen met de opdrachtgever afspreken.
Een effectieve projectplanning maken.
Stimuleren, faciliteren, coachen en motiveren van de projectmedewerker.
De taakuitvoering van de projectmedewerker checken.
Een collega voor je projectmedewerker zoeken om me te overleggen en koffie te drinken.
Opdrachtgever
Projectmedewerker
Een belangrijk kenmerk van een project is de monitoring: komen we in de buurt van het doel? Waar kan het efficiënter of effectiever? Of moet het doel bijgesteld worden? Dat is de taak van de projectleider. Door die taak met de bril van de projectleider te doen, voelt het wat minder als zelfbeoordeling en zelfveroordeling. Maak eventueel een aparte werkplek (of koop een petje) voor de projectleider zodat je echt even in diens schoenen kunnen stappen en afstand maakt t.o.v. de uitvoering van de projectmedewerker.
Als je op deze manier naar het zoeken van nieuw werk kijkt, wat zie je dan aan taken voor jezelf? Maak een takenlijstje voor alle drie de rollen in je project ‘een nieuwe baan vinden’. Maak het zo concreet mogelijk. Dus niet alleen ‘wat’. Maar hoe, wanneer, met wie enzovoorts.
Als voorbeeld:
In je rol als projectleider gebruik je de eerste twee uur van de maandagochtend om je planning bij te werken: wat is er goed gegaan vorige week, wat kan beter en wat gaat je projectmedewerker wanneer precies doen. Dus wie wanneer bellen? Hoe vaak op Indeed of een andere zoekmachine vacatures checken. Wie bellen of mailen voor een netwerkgesprek? Welke vaardigheid op welke manier verbeteren? Zo weet je in je rol als projectmedewerker precies wat je wanneer doet. En – heel belangrijk voor dit project – wanneer je klaar bent. En dus jezelf tevreden op je schouders kunt kloppen: klussen geklaard voor vandaag.
Vergeet als projectleider en opdrachtgever niet om ook beloningen voor je projectmedewerker te organiseren. Want die doet zijn stinkende best om de taken zo goed mogelijk te doen. En dat verdient beloning.