50 + - hoe blijf je vitaal?

50 +? Hoe blijf je vitaal? Hoe kun je jouw brein daarbij helpen?

We weten dat ons brein een grote invloed heeft op onze persoonlijke vitaliteit. Recente onderzoeken laten zien dat je - door goed te zorgen voor je brein - vitaler blijft.

loopbaancoaching voor 50-plus professionals: coaching van 50+ professionals die willen blijven groeien en bloeien in hun werk & loopbaan

16 december 2020

Bewegen is goed voor je...

In het tijdschrift van de Hersenstichting staat dit hersenweetje: bewegen kan het risico op geheugenproblemen en dementie verkleinen. door regelmatig te bewegen vergroot je de hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het geheugen. Naarmate mensen ouder worden krimpt de hippocampus. Beweging kan dit proces mogelijk vertragen. Bewegen is dus goed voor je.

Daarnaast weten we al uit ander onderzoek dat bewegen goed is voor je gemoedstoestand. Wandelen helpt om je brein tot rust te brengen en je humeur wat op te klaren. Doen dus.


4 maart 2019

Hoe help je je brein om er het beste van te maken?

André Aleman is hoogleraar neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en een internationaal gerespecteerd hersenonderzoeker. Typisch iemand waarvan je graag een boek wilt lezen over hoe het nou precies zit met dat ouder wordende brein. Gelukkig heeft hij in 2012 dat boek geschreven onder de titel ‘Het seniorenbrein, de ontwikkelingen van onze hersenen na ons 50e’. Ik vind het een zeer leesbaar en vooral lezenswaardig boek. Daarom hieronder een korte samenvatting en enkele tips om je brein te helpen er het beste van te maken.

Wat valt op aan het steeds ouder wordende brein?

  • We zijn niet louter ons brein. We zijn wie we zijn door de wisselwerking van ons brein en lijf met onze omgeving. Beperkingen bij het ouder worden zijn slechts voor 1/3 erfelijk bepaald.
  • Veroudering begint al rond je 20e! Gelukkig gaat het heel geleidelijk.
  • Het heeft brein regelmatig overcapaciteit. Die wordt ingezet om de aspecten die optreden door de veroudering, op te vangen. Bovendien gaat het brein zich herinrichten waardoor taken op een (net iets) andere manier gedaan worden en de resultaten er nauwelijks onder leiden.

Wat is er positief aan het ouder wordende brein?

  • Ouderen zijn veelal ervarener. Ze hebben daardoor meer inzicht in complexe sociale situaties.
  • Ze zijn over het algemeen vriendelijker en evenwichtiger.
  • Omdat het brein bij het ouder worden, iets langzamer gaat reageren, gaan we vaak wat verstandiger reageren. Door de langzamere verwerking van informatie is meer integratie van cognitief en emotioneel functioneren.
  • Ouderen kunnen een beroep doen op een grotere database aan kennis en ervaring. Daardoor kunnen ze ingewikkelde beslissingen op een meer intuïtieve manier nemen.

Belangrijkste tips

  1. Met stip bovenaan: Aleman laat een aantal keren zien dat een positieve kijk op het ouder worden enorm van invloed is. Die invloed is groter dan de invloed van lichaamsbeweging of overgewicht. Je bent zo oud als je denkt dat je bent!
  2. Ook het oudere brein is plastisch en kan dus leren. Blijven leren, helpt je brein om soepel te blijven. In die zin lijkt je brein op je spieren. Use it or lose it.
  3. Alles wat voor je brein belangrijk is, als je jong bent, is nog steeds belangrijk als je ouder bent: beweging, matig, gezond en afwisselend eten, liefst 1½ water per dag drinken, sociale contacten en veel afwisseling en uitdaging in het werk en in je leven.

Wat kun je hiermee als bedrijf?

Ik zie vier invalshoeken:

  1. In elke organisatie werken ouderen die door hun ervaring beter in staat zijn om met complexe sociale situaties om te gaan. Kijk hoe je deze kennis en kunde beter kunt benutten. Rollen als leidinggevende, projectmanager, klantenservice of relatiebeheerder passen hier goed bij.
  2. Ga er vanuit dat ook je oudere medewerkers kunnen en willen. Als je als leidinggevende, collega of HR adviseur je ervaren medewerkers met een positieve blik bejegent, werkt dat buitengewoon stimulerend.
  3. Laat mensen niet te lang hetzelfde werk doen. Er ontstaat weliswaar grote routine maar het brein wordt er niet beter van. Dat groeit en bloeit het beste door uitdaging en afwisseling.
  4. Lees zelf dit boek en deel het uit aan anderen. Vooral aan mensen die de overtuiging hebben (en uitzenden) dat ouderen beter achter de geraniums kunnen gaan zitten.

Jouw ervaringen?

Natuurlijk zijn we benieuwd naar je ervaringen. Hoe houd jij je brein gezond en sprankelend? Hoe help je in je organisatie om senior medewerkers te laten groeien en bloeien? Laat het hieronder weten.

Update

Prof. E. van der Zee vertelt in het decembernummer Hersenmagazine 2014 , het blad van de hersenstichting: ‘Rond ons zestigste passen bepaalde hersengebieden zich aan waardoor de hersenen anders gaan werken. Ons impliciete geheugen gaat een grotere spelen bij het inschatten en beoordelen van nieuwe situaties. Het kan putten uit een rijkdom aan kennis, ervaringen en vaardigheden die we ons leven hebben opgedaan. Daardoor kunnen we verbanden leggen, problemen oplossen en beslissingen nemen. Ook kunnen we beter relativeren en bemiddelen en hebben we meer mensenkennis en zelfkennis. De belangrijkste uitdaging voor het ouder wordende brein is het blijven volgen van alle technologische vernieuwingen, dus geestelijk actief blijven. Dat vraagt iets meer van oudere hersenen omdat het aanmaken van nieuwe verbindingen wat moeizamer gaat.

PS 'hulp nodig?'

Wij maken programma’s op maat om 50+ |55+ | 60+ professionals te helpen bij loopbaanvragen en bij hun competentieontwikkeling. Benieuwd naar onze inzichten en ervaring? Mail of bel ons via onderstaande contactgegevens.