Zie jij je leven en je werk als een reis? Of ben je al op bestemming?

Hoe kijk jij naar je leven?

Zie je het leven als een klus die je moet klaren? Als een overbekende route die je dagelijks afloopt? Als een voor jou gebaand pad? Als een snelweg waarover je door je leven raast?

Of zie je het als een reis met heel verschillende routes? Met nieuwe ervaringen? Nieuwe avonturen? Nieuwe kansen en mogelijkheden? Met nieuwe problemen en uitdagingen waar je misschien niet om gevraagd hebt maar die wel op je pad komen. Met rustplekken waar je bij kunt komen en kunt beslissen hoe je verder reist.

Ik bied je een rustplek.

Coachgesprekken waarin we samen bekijken waar je nu staat, wat je wil voor de volgende etappe van je reis en je dat aan kunt pakken. Zodat je uitgerust en opgeladen weer verder kunt trekken. Meer weten? Neem contact met mij via de contactgegevens onder aan de pagina.

50 plus loopbaan coaching en 50 plus levenspad coaching

Je leven en je werk...

ben jij op reis, op een bestemming of weet je niet waar je heen wilt?

Ben je 50+?

En vraag je je af ‘is dit het?’, ‘hoe wil en kan ik mijn leven en mijn werk verder vorm geven?’

Of woont die vraag in je achterhoofd en probeer je ‘m een beetje te negeren omdat je het een spannende vraag vindt?

Zo rond je vijftigste jaar kan er een hoop gebeuren:

Je merkt bijvoorbeeld dat je je realiseert dat je nog tien tot vijftien jaar te werken hebt, dat dit nog een hele tijd is en dat je daarom graag leuk|interessant werk wilt met fijne collega’s.

Je merkt bijvoorbeeld dat er nog allerlei wensen en verlangen zijn waarvan je je afvraagt of en hoe je die zou kunnen realiseren. Je zou nog wel eens Spaans willen leren, piano willen leren spelen, naar Japan op vakantie willen, vrijwilligerswerk willen doen enzovoorts.

Je vraagt je misschien af of je leven zinvol genoeg is en hoe je het nuttiger, interessanter, zinvoller kunt maken.

Als je een gezin hebt, dan vliegen je kinderen uit. Jouw rol is uitgespeeld. Enerzijds jammer en anderzijds fijn dat je nu meer geld en tijd overhoudt voor andere zaken (en voor jezelf). Waar ga je die tijd en/of geld aan besteden?

Kortom. Er leeft van alles in je hoofd en in je hart. En vooral dat waar je hart naar uitgaat, dat is belangrijk. Wat als je je leven als een reis ziet, weet je hart de weg. En ja, dat vraagt soms moed. Onverschrokkenheid. Doorzettingsvermogen. Vertrouwen in jezelf en dat het je goed gaat als je je eigen weg volgt. Je eigen hart volgt.

Je leven en je werk als ‘een reis van A naar onbekend’

Veel mensen – ik ook – zien het leven graag als een reis. Os Guiness schrijft in zijn boek ‘Long Journey home’: 'Het leven is een reis, een zoektocht, een pelgrimage, een persoonlijke Odyssee. We zijn allemaal ergens op een punt tussen het begin en het onbekende eindpunt. We hebben verschillende startpunten. We slaan verschillende wegen in, reizen over verschillende terreinen en ontmoeten verschillende omstandigheden en mensen. Maar we komen allemaal bij hetzelfde eind uit: de dood. Het pad dat je kiest, de keuzes die je op je pad maakt, dat is het verschil. Daar ligt jouw invloed'. Daar liggen jouw mogelijkheden om wat in je hart leeft te volgen. Om je leven vorm te geven vanuit dat wat voor jou waardevol is. En dat kan elke dag opnieuw. In het groot, met grote beslissingen. En in het klein, met kleine acties.

Wong en Guiness menen dat er 4 type reizigers zijn

 • De zorgeloze die zonder richting of kaart door het leven gaat.

 • Het slachtoffer die vaak aan de zijlijn staat en het doet met wat hem/haar toegeworpen wordt.

 • De strijder die gaat voor zijn/haar dromen en problemen actief aangaat.

 • De pelgrim die kiest voor het innerlijke pad van persoonlijke ontwikkeling.

Zelf denk ik dat je heel goed gedurende de reis van type reiziger kunt veranderen. Van elk deel van je reis leer je immers ook over het reizen zelf. Over wat voor jou in jouw levensfase een goede manier van reizen is.

Vragen die jou helpen om je eigen reisstijl te ontwikkelen

 • Hoe geef jij jouw reis vorm?

 • Hoe heb je tot nu toe gereisd?

 • Welke vorm van reizen zou je het meest voldoening geven?

 • Wat moet je daarvoor doen en laten?

 • Welke bagage wil daarvoor meenemen?

 • Welke keuzes moet je daarvoor maken?

 • welke acties (denk ook aan de kleine) kun je doen?

Zoek je hulp?

Met mijn loopbaan en levensloop coaching kan ik je helpen om:

 1. Een pas op de plaats te maken, rond te kijken op de plek waar je nu staat, je historie te bezien en je gewenste toekomst in beeld te brengen.

 2. Een route en een reisstijl uit te kiezen. En de door jou gekozen route vorm te geven.

 3. Om te gaan met belemmeringen die je op je reis en je route tegenkomt.

 4. Nieuwe kansen, hulpbronnen, middelen te zoeken en maken die je helpen op je reis.

 5. Acties te bedenken die je kunt doen om verder te reizen.

Na drie tot vijf coachgesprekken kun je al weer verder op reis. Op zoek naar nieuwe avonturen, mooie belevenissen, interessante ontmoetingen. En misschien zie ik je dan weer bij je volgende rustplek.

Je kunt me bellen of mailen op de contactgegevens onder aan de pagina.

Leren over je loopbaan door af te kijken bij anderen

Volwassenen leren het meest door bij anderen af te kijken. En te onderzoeken wat je zelf met die aanpak kunt doen. Praat dus met vrienden, collega's, familie over hoe iedereen naar zijn loopbaan kijkt en op welke manier ze daar mee bezig zijn.

En laat je inspireren door artikelen in kranten en tijdschriften. het AD heeft bijvoorbeeld AD werkt. Een nieuwsbrief met informatie over de arbeidsmarkt en talloze interviews met mensen over hun werk en hun loopbaan. Zoals bijvoorbeeld het interview met deze bijna neurochirurg die uiteindelijk geen chirurg maar bakker werd. En nee, dat ging niet zonder slag of stoot. Of van de ene op de andere dag. Maar juist het feit dat ze zocht, haar neus stootte, viel en weer op stond, gebruik maakte van wat toevallig gebeurt, maakt het leerzaam om te lezen. Wat droom jij van? Waar heb je (eigenlijk) nachtmerries van? Welke stappen durf jij te nemen?


50 plus loopbaan coaching en 50 plus levenspad coaching