Netwerken geeft je de grootste kans op een nieuwe baan

Bron: Belangrijkste Baanvindkanalen van 2017 AGO / Intelligence Group

Netwerken...

Is echt werken. Gelukkig is het net als 'echt werken' soms heel leuk. En soms lastig, uitdagend, spannend.

Door je netwerk te vergroten en te benutten, vergroot je jouw kansen op werk.

20 november 2019

De Nationale Werkbezoekdag 2019

Netwerken, netwerken, netwerken

De Broekriem organiseerde 20 november de Nationale Werkbezoekdag. Werkzoekenden en baanwisselaars kunnen dan op bezoek bij organisaties met vacatures voor een kennismakingsgesprek. Een mix van netwerken, open sollicitatiegesprekken voeren en gericht solliciteren.

Een mooie actie van De Broekriem. En een mooie kans voor werkzoekers om een kijkje in de keuken te krijgen van talloze organisaties. Iets wat je overigens ook zelf kunt doen door contact op te nemen met organisaties waar je graag zou willen werken. Door je netwerk er voor in te zetten, vergroot je de kans op een interessant en leerzaam gesprek (zie het volgende blog hieronder).

Daarnaast bieden loopbaancoaches zoals ik op deze dag aan om een gratis coachgesprek over je loopbaan, vacatures en sollicitatievragen te voeren. Ook een mooi aanbod (vind ik 😊).

Als werkzoekende of baanwisselaar voer je op zo’n dag meerdere gesprekken met mensen die je niet kent.

Wat is een goede start voor zo’n gesprek?

Mij vielen een paar dingen op die horen in het rijtje ‘wat doe je niet?’:

 • Niet reageren op de mail die de organisatie of de loopbaancoach je stuurt.
 • Jezelf presenteren als baanzoeker terwijl je eigenlijk iets anders wilt verkopen.
 • Jezelf last-minute aanmelden en dan toch verwachten dat de ander op stel en sprong klaar voor je staat.

Kortom: gedrag vertonen dat de relatie schade toe brengt nog voordat deze is begonnen.

Wat doe je wel?

 • Jezelf goed voorbereiden en de ander de gelegenheid geven zich op het gesprek met jou voor te bereiden. Lees je in. Stuur de ander jouw cv en je vragen zodat je daar gericht over kunt spreken.
 • In verkoop geldt de regel: ‘eerst de vent, dan de tent’ of ‘eerst de vrouw, dan het gebouw’. Ofwel: eerst de relatie en dan pas de inhoud. De motivatie om serieus met jou als werkzoekende in gesprek te gaan over werk, over loopbaanmogelijkheden, over vacatures en solliciteren stijgt enorm als jij laat zien interesse in de ander te hebben. Als jij laat zien de moeite te willen doen om de ander en de organisatie beter te leren kennen. Als je bereid bent de ander te volgen in het gesprek. Niet halen maar brengen.
 • Stem je aanpak af op de omgeving waarin je bent. Welke sfeer en energie stralen de mensen uit? Hoe is de omgeving waarin ze werken? Waarover worden gesprekken gevoerd? Welke taal en toon wordt gebruikt? Met die input voeg je jezelf in de situatie en het gesprek in. Als je goed invoegt, gaan mensen je sneller aardig vinden. En doen ze dus ook meer moeite voor je. Natuurlijk werkt dit het beste als je ook echt innerlijk gemotiveerd bent om andere mensen te willen leren kennen. En innerlijk gemotiveerd bent om ook iets voor andere mensen te betekenen. Want alleen dan, ontstaan er echt mooie gesprekken. En wie weet tot welk interessant werk dat leidt.

Veel succes met het maken van werk uit het netwerken.


8 juni 2019

Netwerken

Als je weet dat een heel groot deel (zo'n 70% is de schatting) van de vacatures nooit 'in de openbaarheid' verschijnt maar 'via via' wordt ingevuld... dan realiseer je je dat je netwerk ongelooflijk belangrijk is.

Je netwerk bestaat uit

 • mensen die jou persoonlijk heel goed kennen (je familie, je vrienden, je directe collega's)

 • mensen die jou kennen en regelmatig ontmoeten (je indirecte collega's, mensen van de sportschool en zo)

 • mensen die je ooit eens hebt ontmoet (bijvoorbeeld op een cursus)
 • mensen die je alleen van papier|internet kennen (een behoorlijk deel van mijn LinkedIn bestand hoort daarbij)

 • de netwerken van bovenstaande mensen.

Je kunt je wel voorstellen dat als je dat zou willen, je via het netwerk van het netwerk van het netwerk bij elke voor jou interessante persoon uit zou kunnen komen.

Handige uitgangspunten en tips

 • we hebben gemiddeld zo'n 150 mensen in ons directe netwerk van vrienden, familie, collega's en kennissen (onderzoek uit 2018). En zelfs al is jouw persoonlijk netwerk (veel) kleiner…. Als al die mensen ook weer 25 tot 150 voor jou onbekende mensen in hun netwerk hebben dan heb je al snel een grote groep mensen die je direct of indirect kan helpen.

 • Elk onderzoek laat zien dat de meeste mensen een ander mens graag willen helpen. Logisch eigenlijk. Want als je een ander helpt, voel je zelf dat je er toe doet. Je bent van betekenis voor een ander. En van betekenis zijn, dat willen we allemaal graag.

 • Jij kunt mogelijk voor elk mens uit jouw netwerk ooit iets betekenen. MAAR dat weet je pas als er een connectie is en de ander je een hulpvraag stelt. Zou je die ander helpen als die je dat serieus vraagt? Natuurlijk zou je dat doen, als het in je mogelijkheden ligt en het niet teveel van je vraagt. En als een dierbare je om hulp vraagt, spring je er misschien zelfs wel midden in de nacht voor uit bed! Ik weet in elk geval zeker dat ik dat voor een aantal van mijn dierbaren doe.

 • Iedereen uit jouw netwerk zou jou kunnen helpen. MAAR ook dat weet je pas als je de verbinding maakt en de ander jouw hulpvraag stelt. Vraag dus om hulp. Gun het de ander om voor jou van betekenis te zijn.

Hoe vraag je om hulp

 • leg je lat niet te hoog. Verwacht niet dat andere mensen jouw favoriete baan op je voordeurmat leggen. Want dan maak je het de ander wel heel lastig om jou te helpen.

 • wat je wel mag vragen is of mensen

  • hun oren en ogen wijd open houden en jou hun tip, idee of aanwijzing mailen, appen of doorbellen.

  • hun eigen netwerk actief willen betrekken bij jouw zoektocht. Natuurlijk zal niet iedereen uit je netwerk dat even actief doen. Maar dat maakt ook niet uit. Iedere hulp is welkom.

Wat hebben de mensen in jouw netwerk daarvoor nodig

Het is wel handig als je het de mensen uit je netwerk zo gemakkelijk mogelijk maakt om je te helpen. Mensen uit jouw netwerk hebben daarvoor nodig:

 1. dat ze weten dat jij hun tips en hulp serieus neemt en er ook echt iets mee doet; gebruik elke tip en laat de tipgever weten wat je er mee gedaan hebt. Dat stimuleert je netwerk om door te blijven gaan met jou te helpen.

 2. dat ze weten waar je precies naar op zoek bent. Hoe concreter je daarin bent, hoe gemakkelijker het voor hen is om je te helpen. Als je graag bij bedrijf X zou willen werken, vraag dan of ze iemand kennen die daar werkt zodat je contact kunt leggen. Hoe concreter en preciezer, hoe beter.

 3. Dat laatste maakt ook dat je jouw vraag af en toe kunt herhalen. Je hebt bijvoorbeeld gezien dat bedrijf B op zoek is naar iemand die Z kan. En jij kan Z. Dan kun je jouw netwerk vragen of zij toevallig iemand kennen bij bedrijf B waarmee je contact kunt leggen. Want tja: er gaat weinig boven het persoonlijke contact.

Netwerken dus. Niet alleen omdat het moet maar vooral ook omdat het leuk is om mensen te leren kennen en om elkaar te helpen.

Netwerken dus. Ook omdat het leven vol toeval zit. En hoe meer mensen jou kennen en willen helpen, hoe groter de kans dat ook leuk, nieuw, ander werk toevallig jouw kant op rolt. Meer lezen over de rol van toeval, kun je hier.

Ben je op zoek naar werk?

Wil je leren hoe je netwerkgesprekken kunt voeren? Wil je hulp bij het maken van mails om een hulpvraag te stellen? Zoek je hulp bij het solliciteren? Neem dan contact op met ons via de contactinformatie onder aan de pagina.