55 plus loopbaancoaching

Hoe zo lekker lang doorwerken!?

50-plus loopbaancoaching - 50+ coaching professionele ontwikkeling - sollicitatie vragen

50+ loopbaancoaching: lekker lang doorwerken? Oh, ja?

Lekker lang doorwerken?
Wil je dat? Moet je dat? Kun je dat? Welke overwegingen spelen een rol?

Lekker lang doorwerken?
Wil je als leidinggevende | organisatie dat je ervaren talenten lekker lang doorwerken? Met welke overwegingen van je werknemers moet je rekening houden?

55+ loopbaancoaching is in mijn praktijk als coach en loopbaancoach een steeds belangrijker onderdeel. Dus volg ik met aandacht alle onderzoeken over 55+ arbeidsmarkt en over de 55+ loopbaan mogelijkheden.

Zo kwam ik op het spoor van het onderzoek van Bert Breij. Hij heeft onderzocht om welke redenen LBO/MBO technisch vakmannen vrijwillig vroegtijdig stoppen met werken. Dat onderzoek geeft hele interessante invalshoeken weer. Ik noem er hieronder twee.

Vrijwillig vervroegd ophouden met werken

 1. Je persoonlijke situatie. Als 55+ heb je al het een en ander meegemaakt. Je werkt al een hele tijd en realiseert je dat de tijd die je rest korter is dan de tijd die je geleefd hebt. En als er dan ook al mensen in je omgeving overleden zijn of arbeidsongeschikt zijn geraakt, realiseer je je des te meer dat er meer is in het leven dan werken alleen. Als je kinderen dan ook nog eens klaar zijn met studeren en je huis (grotendeels) is afbetaald, dalen ook nog eens je kosten. En dus wordt minder werken of stoppen met werken aantrekkelijker.
 2. Je werkomstandigheden. Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van een oud-coachee. Hij schreef: 'ik wil je graag weer spreken. We zitten in de zoveelste reorganisatie, ik heb weer een nieuwe manager die vindt dat we 'beter en meer' moeten en met ons allemaal een persoonlijk ontwikkelplan wil maken. De lat moet omhoog, we moeten agile gaan werken.... Hij richt zijn communicatie vooral op de junioren ("daar moeten we er veel meer van hebben"). Hoe ga ik zorgen dat ik in deze storm overeind blijf?'. In een eerder blog schreef ik al over de apenrots op de arbeidsmarkt. Ook het onderzoek van Breij laat zien dat de negatieve blik van managers en collega's op hun senior collega's een belangrijke reden is om eerder te stoppen met werk. Juist vakmensen die houden van hun werk, zich betrokken voelen bij projecten, klanten en de organisatie lijden onder het harde negatieve en steeds wisselende regime van hun management. De oplopende stress die dit veroorzaakt, is een goede reden om eerder te stoppen met werken. Zeker als het thuisfront zich er ook nog eens zorgen over gaat maken...

Bron

28 september jl promoveerde Breij op dit onderzoek.

Persoonlijke 50-plus loopbaancoaching

Zoek je een ervaren 55+ coach die je met kritische vragen en praktische handvatten helpt om je eigen keuzes te maken en op weg te gaan? Neem dan contact op met mij via de contactgegevens onder aan de pagina.

Coaching kan zich richten op vragen als:

 • waar sta ik NU
 • wat heb ik meegenomen en meegekregen vanuit mijn VERLEDEN:
  • waar ben ik trots op
  • waar heb ik voldoening uit gehaald
  • wat waren zinvolle activiteiten voor me
  • welke ontwikkeling heb ik als persoon en als professional doorgemaakt
  • welke waarden stonden centraal in mijn leven en in mijn werk
 • wat wil ik met de TOEKOMST die voor mij ligt:
  • waar hoop ik op
  • waar droom ik van
  • welke waarden wil in de komende tijd centraler zetten.

Neem contact op met mij als je coaching zoekt van een ervaren vakvrouw.

50-plus loopbaancoaching - 50+ coaching professionele ontwikkeling - sollicitatie vragen