Wil je graag assertiever zijn?

Assertiviteit is het midden tussen alleen opkomen voor je eigen belang en alleen het belang van de ander volgen.

Om op goede manier assertief te zijn, moet je weten wat je zelf belangrijk vindt en dat op goede manier in een gesprek kunnen inzetten.

Ik help je om dat te leren.

Liever assertiever zijn? Zonder een kreng of drop... te worden? Dat kan! En ik kan je leren om respectvol assertief te worden.

Liever assertiever zijn? Zonder een kreng of drop... te worden? Dat kan! En ik kan je leren om respectvol assertief te worden.

Coaching en training in assertiviteit

Als ik mensen train en coach in assertiviteit, zeg ik vaak dat aan assertiviteit een binnenkant en buitenkant aspect zit. Daar bedoel ik mee dat assertiviteit niet alleen maar gaat over assertief 'doen' en de communicatieve vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Het gaat ook om assertief 'denken, willen en zijn'. Dus om hoe je over jezelf en andere mensen denkt, wie je als persoon bent, wat je drijfveren zijn. In mijn begeleiding komt zowel assertief 'doen' als assertief 'denken, willen en zijn' aan bod.

1. Assertief gedrag

Om je assertief te gedragen, heb je goede communicatieve vaardigheden nodig. Vaardigheden waarmee je kunt werken aan de samenwerking. En vaardigheden waarmee je kunt werken aan helder respectvol opkomen voor je eigen belangen.

De Roos van Leary is een communicatiemodel. Het geeft je hele goede handvatten als je je assertiever wilt gedragen. Op deze pagina lees je meer over de Roos van Leary.

assertiever met de Roos van Leary


2. Assertiviteit en je eigen drijfveren, ambities en dromen

In de huidige samenleving is het belangrijk dat je assertief bent. Niet te veel natuurlijk, want dan vinden mensen je agressief en wenden ze zich van je af. En ook niet te weinig, want dan heb je al snel geen eigen leven meer omdat je onderdeel bent geworden van het plan van andere mensen.

Je moet dus stevig in je eigen schoenen staan. Weerbaar zijn: op kunnen komen voor je eigen wensen en belangen. En wendbaar zijn: je aanpak, je gedrag, je stijl aan kunnen passen omdat je ziet dat je anders je eigen wensen, belangen en doelen niet kunt realiseren.

Assertiviteit begint bij weten wat je zelf wil

In beide situaties (je weren of je wenden) moet je wel heel goed weten wat je zelf wil. Wat je eigen waarden, drijfveren, wensen, belangen, dromen en doelen zijn. Waarom weer je je of waarom wend je je? Om 2 redenen:

 1. als je niet weet waarom je je weert of wendt, raak je makkelijk van je stuk als andere mensen je er naar vragen.
 2. als je niet weet waarom, kun je ook niet goed bepalen welke aanpak je kiest voor het weren of wenden.

Nu valt het mij op dat juist mensen die worstelen met assertiviteit, soms kwijt raken wat ze eigenlijk zelf willen. Wat hun eigen drijfveren, dromen en waarden zijn. Ze zijn in hoofd zo bezig met wat anderen willen, wat anderen zouden kunnen denken, dat ze het zicht op zichzelf kwijt raken.

Om je assertiviteit goed te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om ook inzicht te hebben in je huidige gewoonten. Wat doe, denk en voel je nu in situaties die je lastig vindt? Wat drijft je in die situaties? Welke van je persoonlijke eigenschappen worden zichtbaar in je huidige gewoonte?

Vanuit de inzichten die dit onderzoek oplevert, ga je aan de slag om assertiever en slagvaardiger op te treden. Daarbij helpen we je door aan de hand van je praktijksituaties tips en handvatten mee te geven en deze gezamenlijk te oefenen. Zo weet je ongeveer hoe je de situatie aan wilt pakken en lukt dat in de praktijk een stuk gemakkelijker.

Je wil assertiever zijn? Hoe achterhaal je wat je zelf wil?

Er zijn allerlei verschillende manieren om meer inzicht te krijgen in jezelf en in wat jij belangrijk vindt.

 1. Beter luisteren naar jezelf. Met behulp van Voice Dialogue leer ik je om meer aandacht te hebben voor je eigen gevoelens, gedachten, wensen en doelen. Op deze pagina vind je meer informatie over het werken met Voice Dialogue (ook wel werken met delen genoemd).

 2. Inzicht in je drijfveren. Wat je zelf wil noemen we ook wel onze drive, onze drijfveren, onze kernwaarden. Om je te helpen meer inzicht te krijgen in jouw drijfveren in je werk, gebruik ik vaak de RealDrives drijfverentest. De test geeft je een goed inzicht in je eigen waarden en drijfveren.

Drijfveren?

Wat zijn drijfveren eigenlijk?

Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Wat jouw drijft, is waar jij je aandacht, je energie en je acties op richt. Het zijn de situaties, de mensen, de ervaringen die in jou een vuurtje laten (ont)branden.

De drijfveren die in de werkgerichte test centraal staan zijn:

 • Geel: deze drijfveer streeft naar het verwerven van kennis en inzicht. Sleutelwoorden: begrip, consistentie, visie en toekomst, nieuwsgierigheid, vrijheid.

 • Groen: deze drijfveer streeft de menselijke maat na en stelt de onderlinge harmonie voorop. Sleutelwoorden: gelijkheid, openheid, spontaniteit, delen, samen doen, gezelligheid.

 • Oranje: deze drijfveer streeft naar resultaat en vooruitgang. Sleutelwoorden: ambitie, status, doelgerichtheid en flexibiliteit.

 • Blauw: deze drijfveer streeft naar orde en zekerheid. Sleutelwoorden: duidelijkheid, discipline, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid.

 • Rood: deze drijfveer streeft naar een eigen domein en geeft snelheid en felheid. Sleutelwoorden zijn snel, alert, confronterend, onverschrokken.

 • Paars: deze drijfveer streeft naar vertrouwdheid, veiligheid, geborgenheid. Sleutelwoorden zijn: beslotenheid, eenheid, stabiliteit, veiligheid.

Welke spreekt je zo op het oog het meeste aan?

Aan de hand van de test bekijken we welke oefeningen jou helpen om vanuit je drijfveren en waarden voor je dagelijks leven |werk, je assertiever kunt handelen. Zo bekijken we samen hoe je met allerlei (kleine) veranderingen je leven|werk nog iets meer naar je eigen drijfveren kunt inrichten. Want jouw leven is van jou. Assertiviteit helpt je om jouw leven naar jouw waarden in te richten.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd en zou je graag willen weten wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact op met mij voor een kosteloos kennismakingsgesprek.