Wil je meer invloed in gesprekken?

Met hoe we ons gedragen (verbaal en non-verbaal) beïnvloeden we anderen en onszelf.

Wil je leren hoe je effectiever beïnvloedt? Laat je door mij trainen en coachen in het versterken van je persoonlijke invloed in gesprekken.

vergroot je persoonlijke invloed in gesprekken

Vergroot je persoonlijke invloed in gesprekken

De Kunst van Anders traint en coacht je in: meer invloed in een gesprek - lastige gesprekken voeren - strategisch denken, tactisch doen - moeilijke gesprekken voeren - voor ervaren professionals


28 januari 2021

Inzicht in gedrag - inzicht in persoonlijkheid

‘Is hoe je je gedraagt ook wie je bent?’. Vroeg een van de deelnemers van de online workshop ‘gedrag en persoonlijkheid’.

Afgelopen maandag mocht ik een online workshop geven aan leden van Cedo Nulli (de studievereniging van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences van de Erasmus Universiteit Rotterdam). Super leuk en interessant om te doen natuurlijk.

De deelnemers hadden vooraf twee testen gemaakt (de DISC test en de Roos van Leary test van 123test.nl) en ze mochten me vooraf hun vragen over gedrag en persoonlijkheid mailen. Aan de hand daarvan had ik het programma gemaakt.

Is gedrag ook je persoonlijkheid?

Nou vind ik het grote risico van dit type testen dat mensen gaan ‘labelen’: tja, ik ben nou eenmaal vooral rood’. Dat is niet alleen, niet waar. Het haalt ook je mogelijkheden om te groeien en je te ontwikkelen onderuit.

DISC en de Roos van Leary zijn immers gedragsmodellen. En geen persoonlijkheidstesten als de Big Five test.

En wij mensen zijn juist heel flexibel in ons gedrag. We passen ons – vaak grotendeels onbewust – aan het gedrag van anderen en wat de situatie van ons vraagt, aan. Gelukkig maar. Anders bestonden we waarschijnlijk als ‘soort’ al lang niet meer...

Omdat we ons gedrag kunnen aanpassen aan de situatie, kun je ook bewust je gedrag aanpassen aan de situatie en de doelen die jij hebt in die situatie. Met je gedrag kun je dus bewust invloed uitoefenen. En dan zijn gedragsmodellen als de Roos van Leary wel weer nuttig.

Gedragsmodellen 'DISC' en 'de Roos van Leary'

DISC is best aardig om een keer in te zetten, maar niet wetenschappelijk onderbouwd. De Roos van Leary is meer onderzocht, verder ontwikkeld en daardoor (in mijn ogen) ook beter bruikbaar.

EN: het blijven gedragsmodellen. Die niets tot weinig zeggen over je talenten, je drijfveren & waarden en je persoonlijkheid. (Ja, ik blijf daar op hameren, om te voorkomen dat we andere mensen teveel in een hokje stoppen

).

Gelukkig kun je ze wel gebruiken om te leren flexibeler en gevarieerder in je gedrag te worden. Want om steeds weer effectief te zijn in een situatie moet je flexibel in je gedrag kunnen zijn.

De Roos van Leary

Roos van Leary - gedrag en invloedDe Roos van Leary gebruiken we in onze trainingen en coaching om mensen te helpen om flexibeler in hun gedrag te worden.

Gedrag is wat we doen en dus voor anderen waarneembaar. De Roos van Leary kun je goed gebruiken als bril waarmee je naar dat gedrag van jezelf en anderen kijkt.

Als eerste kun je jezelf afvragen:

  • is dit gedrag gericht op ‘wij-samen’ of is dit gedrag juist gericht op het eigen ‘ik’ en de eigen ‘ik-belangen’?

  • En je kunt je afvragen: is dit gedrag meer ‘gespreksruimte nemend’ dan ‘ruimte gevend’?

Vervolgens weten we uit onderzoeken met de Roos van Leary, dat mensen elkaar met hun gedrag beïnvloeden. In de termen van de Roos van Leary:

  • Boven (invloed nemend) gedrag roept onder (invloed gevend) gedrag op.

  • 'Wij-gedrag' roept 'wij-gedrag' op en ik-gedrag' roept 'ik-gedrag' op.

En we weten dat mensen, als ze het gevoel hebben gehoord en gezien te worden in hun belangen, waarden en zorgen meer genegen zijn, om qua gedrag wat naar de wij-kant te schuiven.

En dat als ze daar een tijdje wat comfortabeler zitten, ze ook wat meer invloed willen geven of juist wat meer invloed en verantwoordelijkheid willen nemen.

En als je dat weet, snap je ook hoe je je eigen gedrag kunt aanpassen aan je doelen in een situatie. Want daarmee vergroot je jouw persoonlijke invloed.

Wil je leren om meer invloed in een gesprek te hebben?

Wil jij, net zoals de leden van Cedo Nulli meer leren over gedragsbeïnvloeding?

Ik neem je online en hopelijk over een tijdje weer live, graag mee in de manieren waarop je - met de Roos van Leary bij de hand - jouw persoonlijke invloed kunt vergroten.

Mail me als je daar meer over wilt weten.

PS De Kunst van Anders

Op de website van De Kunst van Anders, vind je talloze blogs over gesprekstechnieken, over het vergroten van je persoonlijke invloed, over strategisch denken & tactisch doen, over het voeren van lastige gesprekken. Veel leesplezier. En bel me als je coaching of training wilt over het toepassen van al die tips in jouw eigen werk.


Meer invloed in een gesprek met de Roos van Leary


De Kunst van Anders traint en coacht je in: meer invloed in een gesprek - lastige gesprekken voeren - strategisch denken, tactisch doen - moeilijke gesprekken voeren - voor ervaren professionals