Neem je kind mee op loopbaanreis.

Als je echte veranderingen wil in je loopbaan, onderzoek je: ‘wat drijft mij, welke kwaliteiten heb ik, wat vind ik echt leuk en belangrijk in werk?’ Geen gemakkelijke vragen. Je kindertijd kan je helpen bij je zoektocht. In dit blog geef ik voorbeelden en vragen die je helpen je kindertijd te benutten voor je loopbaan zoektocht.

Uitgekeken op je vak? Op je baan? Op het bedrijf?

Geef je loopbaan een wending. Maak gebruik van je kindertijd...

Ik weet natuurlijk niet hoe dat voor jou is, maar voor mij is mijn kindertijd even geleden. Dan lijkt die kindertijd niet zo belangrijk meer. Zo ver weg in de tijd, er is al zoveel meer gebeurd. Ik heb al zoveel meer gedaan en geleerd.

En toch…

Toch is de kindertijd nog steeds belangrijk in mijn werk als loopbaan- en re-integratiecoach. Ik grijp er vaak op terug. Omdat ik merk dat daar prachtige aanknopingspunten zitten voor loopbaanwendingen. Hoe dan? Hieronder drie concrete voorbeelden.

Laat ik bij mezelf beginnen.

Ik weet nog goed dat een tante vroeg wat ik later wilde worden. Ik was een jaar of 10. Mijn antwoord (en nu niet lachen): missiezuster….

Als je me vraagt ‘waarom missiezuster’ dan zitten in dat werk aspecten die supergoed bij mij passen en die je terugziet in hoe ik mijn werk doe:

  • Van betekenis zijn voor andere mensen.

  • Ik heb wel van zendingsdrang 😊 .

  • In den vreemde werken (nieuwe dingen doen).

Nog 2 voorbeelden van mensen die ik coach in hun zoektocht naar nieuw inspirerend werk.

Neem Karel

Psycholoog. Hij moet vanwege fysieke en psychische klachten wat anders. Maar wat? Als kind was hij enorm graag buiten. Reed paard, hielp op de manage. Nu heeft hij honden en zelfs puppy’s. Dus is het logisch om de zoektocht eerst eens te richten op dieren, de natuur. Hij onderzoekt nu of hij zelfstandig hondentrainer kan worden. Ook werken bij een boomkwekerij is een optie.

Of neem Henriette

Ze is begin vijftig en heeft jarenlang als accountant gewerkt. Ze was goed in haar vak maar haar hart lag er. Dus brandde ze op. Haar hart ligt in de kunst. Nu gaat ze – langzaam aan weer fitter – aan de slag als meubelmaker.

En jij?

Doe jij een beroep waar je als kind ook al van droomde? Maak je gebruik van de waarden en talenten die in je kindertijd al zichtbaar waren?

Vragen die je helpen om dit te onderzoeken

  • Wat vond je als kind leuk om te doen. Thuis, school, sport, hobby, met vrienden?

  • Waar voelde jij je op jonge leeftijd toe aangetrokken. Wat daarin vooral. En waarom. Wat kon je er aan talent, vaardigheid of ideeën in kwijt?

  • Welke zaken leer(de) je sneller dan andere mensen. Wat is daarvoor van jou nodig?

  • Welke complimenten kreeg je als kind (wel eens) van anderen?

  • Wat zijn/waren favoriete activiteiten of beroepen van familieleden. Wat daarin past ook bij jou. En wat zegt dat over jou?

Zoek je hulp?

Zoek je een ervaren loopbaancoach die je kan helpen bij je loopbaanvragen? Neem dan contact op met mij. De contactgegevens staan onder aan de pagina.

PS

Alle namen van klanten, heb ik uiteraard aangepast.