Loopbaancoaching voor 50+ers die hun werk (en hun leven) een flinke zwieper willen geven

Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. En dus wil je er ook het optimale van maken. Met zoveel als mogelijk ziel, zin, plezier, ontwikkeling kunnen werken. Zodat het werk niet alleen dient om er geld mee te verdienen. Maar ook om je talenten verder te ontwikkelen en je waarden verder uit te dragen.

50+ loopbaan coaching

coaching voor 50plus professionals die willen blijven groeien en bloeien, in hun werk en in hun leven

Nieuwste blog

50 plus, je loopbaan en je professionele ontwikkeling

20 juni 2023

 

Kansrijk beroep, kansarm beroep, overstapberoep

Een aantal van de grote spelers op de arbeidsmarkt (denk aan het UWV, aan LDC, aan Indeed) doet ook onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Wat zijn beroepen die zo langzaam aan uitsterven? Wat zijn beroepen waarin het aanbod groter is dan de vraag?: bijvoorbeeld het beroep 'communicatietrainer', het beroep 'coach', veel administratieve functies maar ook het beroep 'dierenverzorger'.

Wat te doen als je voor dit beroep opgeleid bent? Of als je zoals ik ook 25 jaar gewerkt hebt als trainer in communicatieve en andere professionele vaardigheden? Wat zijn dan beroepen waarin je met de vaardigheden die je er op geleerd hebt, ook terecht kunt?

Het UWV noemt dergelijke beroepen 'overstapberoepen'. En ze hebben van allerlei beroepen, een lijst gemaakt van de beroepen waar je naartoe kunt overstappen. Als voorbeeld:

Trainers in communicatieve vaardigheden kunnen (met enige bijscholing en een goede inwerkperiode) overstappen naar functies als HR adviseur, supervisor klantenservice, vakdocent VO/MBO.

Wil je weten of er ook voor jouw beroep gekeken is naar passende overstapberoepen? Hier is de link naar de pagina van de UWV site over overstapberoepen, dus in welke andere beroepen je met die achtergrond ander werk zou kunnen zoeken.

Zoek je een ervaren loopbaancoach | re-integratiecoach die jou met kennis van zaken en persoonlijke aandacht begeleidt bij het vinden van een nieuwe passende baan? Neem dan contact op met mij via w.janssen@dekunstvananders.nl 

 

26 april 2023

Goed selecteren vraagt om een gestructureerd interview

 

Voor jou als sollicitant is het belangrijk om te weten wat de ontwikkelingen zijn het voeren van selectiegesprekken. Dus praat ik je daar graag over bij.

Janneke Oosterom, hoogleraar Arbeids & Organisatie-psychologie schrijft in dit artikel het volgende:

  • de persoonlijke gevoelsmatige klik is totaal niet relevant voor de vraag 'is er een goede match tussen deze kandidaat en de functie?'. 

  • een IQ test is nog steeds een goede voorspeller. Met name als het gaat om complexe functies, is het IQ relevant. Voor sommige (sociale en/of creatieve) functies is een persoonlijkheidstest zoals de Big Five of de HEXACO een nuttig instrument omdat het laat zien of de kandidaat de voor die functie benodigde persoonlijkheidskenmerken heeft. Als voorbeeld: een politieagent dient emotioneel stabiel te zijn. Dit kun je meten met een goede Big Five test. 

  • de beste aanpak is een op de functie (dus de taken in de context) toegesneden gestructureerd interview. De vragen en de antwoorden kunnen vooraf gewogen worden en voor de antwoorden kun je ook vooral factoren benoemen die in het antwoord terug moeten komen om daarvoor een score te krijgen. Vragen over je hobby, over wat je beste kwaliteiten zijn, wat je zou doen als je een miljoen zou winnen enzovoorts, zijn niet relevant. 

  • Wat ik me nog afvraag (en dus aan Janneke Oosterom gevraagd heb) is of het nuttig is dat je als kandidaat ook vooraf weet wat de vragen zijn zodat je een STARR antwoord kunt voorbereiden. Ik denk zelf dat zit zinvol kan zijn voor een deel van de vragen. Met name als het om concrete werkervaring gaat die je uit je geheugen moet putten, is voorbereidende tijd belangrijk. 

Jannekes antwoord:

Dat is een interessante vraag!

Onderzoek laat zien dat deze mate van transparantie ervoor zorgt dat kandidaten beter scoren op het interview en dat de begripsvaliditeit van het interview omhoog gaat (d.w.z. dat je beter in staat bent om de constructen te meten die je wilt meten met het interview).

Aan de andere kant maskeer je ook relevante verschillen tussen kandidaten. Bijvoorbeeld intelligente kandidaten zijn beter in staat om ter plekke hun gedachten te organiseren en het doel van de vraag in te schatten dan minder intelligente kandidaten.

Er is dus een risico dat de voorspellende waarde van het interview daalt op het moment dat je de vragen van tevoren deelt. Dit is vooral belangrijk in een selectiecontext.

Door vragen van tevoren te delen, maak je de mogelijkheid om te faken inderdaad iets groter. Dat geldt voor elk soort vraag. Of kandidaten daadwerkelijk faken hangt echter van heel veel verschillende factoren af, waardoor ik vermoed dat dit effect niet heel groot is. 

 

Ik ken geen onderzoek dat gekeken heeft naar welke vragen je wel of niet zou moeten delen. 

 

Zoek je een ervaren coach

die je helpt om de goede loopbaankeuzes te maken?  En die je helpt om je cv van aantrekkingskracht te voorzien en je helpt om je solliciatiegesprek voor te bereiden? 

Neem dan contact op met mij via w.janssen@dekunstvananders.nl 

Weerbaar en wendbaar

‘Ik heb alleen de afgelopen paar jaren geen administratieve functie gehad, en moet je zien hoeveel er in die tijd veranderd is…..’, zei een van mijn re-integratie coachees vanmorgen (met een diepe zucht).

 

Niet dat hij het erg vindt om nieuwe dingen te leren. In tegendeel. Dus kom maar op werkgever, met je nieuwe softwarepakket. Hij zet zijn tanden er graag in.

 

Hans Borstlap zei het al in het rapport 'In wat voor land willen wij werken?' (januari 2020): in een economie als de onze moeten we wendbaar en leergierig zijn. Om wendbaar en leergierig te zijn moet je als persoon veerkrachtig en weerbaar zijn. Je moet je werk hier en nu goed (genoeg) doen en voor je loopbaan vooruit blijven kijken naar de ontwikkelingen die er aan zitten te komen. Blijven leren (lang leve het STAP budget) en blijven anticiperen op wat er gebeurt.

 

Hoe is het met jouw wendbaarheid, weerbaarheid, veerkracht en leergierigheid?

Welke veranderingen in je werk en in je werkomgeving zie jij op je af komen?

Hoe ga je er op anticiperen?

 

Heb je hulp nodig? 

Bij dergelijke loopbaanvragen maak ik o.a. gebruik van de LDC arbeidsmarktgegevens. Die laten zien of beroepen die bij jouw talenten, interesses en ervaring passen, ook toekomstperspectief in de arbeidsmarkt hebben.

 

Wil je meer weten?

Bel of mail me voor een kennismakingsgesprek (w.janssen@dekunstvananders.nl  of 06 55 79 78 32)

 

 

Heb jij een baan waar je regelmatig blij van wordt?

Zeker nu er een krappe arbeidsmarkt is, is werkgeluk een hot item. Werkgevers prijzen zichzelf aan als 'the place to be', als je een baan met werkgeluk wilt.

Wat biedt jou werkgeluk?

Zijn dat fijne collega's en goede klanten?
Is het werk dat je uitdaagt?
Is het een bedrijf met mogelijkheden om je te ontwikkelen, te groeien en bloeien?
Betaalt het goed genoeg zodat je niet elk euro hoeft om te draaien?

Volgens Harvard onderzoek zijn het vooral de vele goede sociale interacties die het werkgeluk verhogen.

Hoe is dat voor jou?

Zoek je een ervaren coach die je helpt om de goede loopbaankeuzes te maken? En die je helpt om je cv van aantrekkingskracht te voorzien. En je helpt om je solliciatiegesprek voor te bereiden. Neem dan contact op met mij via w.janssen@dekunstvananders.nl 
 

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

7 maart 2023

Bedrijven komen en gaan. Ik volg dat altijd met veel belangstelling. Als jij dat ook doet, is het je beslist opgevallen dat het aantal nagelstudio's en wimperwinkels flink toeneemt. En in de supermarkt kom ik tegenwoordig de meest bijzondere bieren tegen. En ook het vega en vegan schap spat uit elkaar van exotische producten en smaakjes. 

Aan de ene kant gun ik iedereen een goede business, een leuk bedrijf, mooi werk en een leuk leven.

Aan de andere kant maak ik me ook zorgen over de tekorten aan werkenden in sectoren die behoren tot de basisvoorzieningen van onze gemeenschap: de zorg, het onderwijs, de bouw, het openbaar vervoer, voedselvoorziening, natuur. 

Het wordt de hoogste tijd dat we de schaarste op de arbeidsmarkt benutten om het werken in de sectoren die er echt toe doen, aantrekkelijker te maken. Betere salarissen, betere secundaire arbeidsvoorwaarden, meer maatschappelijke waardering en aanzien. 

Heb je werken in de zorg, in het onderwijs of in de techniek of in de IT altijd al een aantrekkelijke optie gevonden? Ga dan eens naar het leerwerkloket of naar het UWV. Zij zijn over het algemeen goed op de hoogte van alle zij-instroom werk/leer trajecten.

En zoek je een ervaren loopbaan coach? Ik voer met plezier een kennismakingsgesprek waarin we jouw vraag bespreken en hoe we daarmee aan de slag gaan. Je wordt er beslist al wijzer van. 

Week van de loopbaan

12 t/m 16 september 2022

De zomermaanden en de vakanties zijn grotendeels voorbij. Voor de meeste mensen liggen er nu vele maanden ‘werken’ in het vooruitzicht. Het duurt nog een hele tijd voordat een wat langere vakantie tot de mogelijkheden behoort. Het is dus logisch dat veel mensen zich afvragen ‘dit werk wat ik nu doe, is dat eigenlijk nog wel wat ik wil blijven doen?’ Zo ja, hoe dan? Zo nee, wat dan wel?

En dus is het tijd voor de week van de loopbaan.
De NOLOC is de grote kartrekker van deze week.

Er is van alles te doen in het kader van deze week van de loopbaan 2022.

Ik heb twee mogelijkheden voor je:

1.

Op de site 50plusloopbaancoaching.eu vind je de loopbaan APK. Een vragenlijst aan de hand waarvan jezelf je werk en je loopbaan onder het vergrootglas kunt leggen.

2.

Een gratis loopbaanadviesgesprek van 30 minuten waarin we kort ingaan op je vraag en samen kijken wat je kunt doen om een antwoord op je vraag te krijgen. Mail, app of bel me om die afspraak te maken. Onder aan deze pagina vind je alle contactinformatie.

PS Oprechte interesse en nieuwsgierigheid is de basis van je loopbaan

James Clear schrijft in het kader van je loopbaankeuzes:

De eerste stap – misschien wel de meest enorme stap – is om te vinden waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Als u oprecht geïnteresseerd bent, zult u eindeloze mogelijkheden voor verbetering ontdekken. Maar als je ongeïnteresseerd bent, zullen zelfs voor de hand liggende verbeteringen als een karwei aanvoelen.

En als je je oprechte interesse en nieuwsgierigheid kunt behouden naarmate de jaren zich opstapelen, zul je moeilijk worden om mee te concurreren omdat je de vaardigheid hebt om met je passie mee te gaan. Als je geïnteresseerd bent, ben je gevaarlijk.

50 plus loopbaan coaching


13 april 2022

Werk doen dat bij je past

de big 5 van je persoonlijk en werk dat daar goed bij past

Hoe beter je werk past bij karakter, hoe beter je presteert. Dat lijkt een open deur maar het is het niet. Er zijn nog veel meer andere factoren zoals de omstandigheden, je intelligentie, je drijfveren die ook van invloed zijn. Recent onderzoek laat zien welke combinatie van de 'Big five persoonlijkheidstrekken' en type werk tot de beste werkprestaties leiden. Psychologiemagazine schreef er over. Uit dat artikel, komen deze gegevens:

Tijd voor actie?

Zoek je er een ervaren loopbaancoach bij? Stuur mij dan even een berichtje. Dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

6 januari 2022

2022
Een nieuw jaar met nieuwe werkkansen.

Er is krapte op de arbeidsmarkt en veel salarissen en ZZP tarieven (kunnen) stijgen....
Hopelijk stijgen ook de kansen voor 50+ professionals om een (andere) baan te vinden!

Is het voor jou tijd om op zoek te gaan naar andere werk?

Psychologiemagazine heeft een handige loopbaan vragenlijst op hun site staan waarmee je zelf kunt onderzoeken of het tijd wordt eens op zoek te gaan naar ander werk. Hier vind je de link naar de vragenlijst.

PS
Zoek je er een ervaren loopbaancoach bij? Stuur mij dan even een berichtje. Dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek.


23 december 2021

De zes meest overschatte eigenschappen voor een nieuwe medewerker

Op werf! Schrijft Peter Boerman blogs vol tips en wetenswaardigheden voor de recruiters en HR adviseurs in dit land. Met als doel het werven en selecteren van nieuwe medewerkers steeds een beetje beter te maken.

Soms zitten daar blogs tussen die ook voor sollicitanten interessant zijn. Zoals dit blog over de – volgens wetenschappelijk onderzoek – zes meest overschatte eigenschappen die een sollicitant zou moeten hebben.

De zes eigenschappen die schromelijk overschat worden zijn:

#1. Zelfvertrouwen.

Een citaat uit het blog: Mensen over de hele wereld noemen dit als belangrijk ingrediënt van leiderschapspotentieel en loopbaansucces, maar in feite is er minder dan 10% overlap tussen iemands zelfvertrouwen (hoe goed iemand denkt dat hij of zij is) en zijn of haar feitelijke competentie (hoe goed iemand werkelijk is).

De andere nog al overschatte eigenschappen zijn:

#2. Growth mindset

#3. Authenticiteit

#4. Betrokkenheid

#5. Charisma

#6. Intuïtie

Een citaat over deze eigenschap: intuïtie is de belangrijkste overschatte eigenschap op deze lijst. ‘Niet alleen omdat we mensen eerder als getalenteerd bestempelen als ze zich laten leiden door hun intuïtie in plaats van door opzettelijke, gegevens gestuurde en op feiten gebaseerde rationaliteit, maar juist ook vanwege de menselijke neiging om onze eigen intuïtie te overschatten.

De zes meest overschatte eigenschappen voor sollicitanten dus.

Tjonge.

Daar kunnen we veel van leren!

Want ik denk niet dat deze overschatting alleen geldt voor recruiters en HR adviseurs. Ook in een leverancier-klant relatie speelt de focus op deze zes eigenschappen een (belangrijke) rol. Of in de samenwerking in een team.

Het gaat om eigenschappen die we als samenleving op dit moment hoog waarderen. We hebben met z’n allen de overtuiging dat deze eigenschappen je kansen op succes, status, welvaart enzovoorts sterk vergroten. Dus focussen we er op. In de werving & selectie, in professionele en persoonlijke ontwikkeling, in onze keuze van een nieuw teamlid en misschien ook wel in de keuze van vrienden of een partner.

Helaas, helaas. Wat we denken dat waar is, wil het in de praktijk ook wel eens niet zijn. Toch maar eerst in de breedte de feiten verzamelen, er zelf over nadenken, er met anderen dialoog over voeren. En zo komen tot eigenschappen die in grotere mate een bijdrage leveren. En dus nuttig zijn om op te werven en selecteren.

Welke denk jij dat dit zijn? Voor jezelf? Voor je team? Voor je organisatie? Ik ben benieuwd. Schrijf ze (op Linkedin) in de comment regels hieronder.

Zoek je begeleiding van een ervaren loopbaancoach voor 50+ professionals?

Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


50+ - loopbaan coaching - 50-plus loopbaancoaching

Wil je meer blogs lezen?

Hieronder vind je de nieuwste blogs die ik geschreven heb over 50-plus, je professionele ontwikkeling en je loopbaan.

50-plus loopbaancoaching & 50 + en coaching voor werkgerelateerde vragen en professionele ontwikkeling

14 oktober 2021

Yes, ik mag op gesprek….

Staat in het appje van Marjan dat ik net ontvang.

Hoe is het haar gelukt?

1. Ze heeft zich uitgebreid verdiept in het bedrijf waar ze haar motivatiebrief naar toe heeft gemaild. Ze heeft uiteraard eerst gebeld met de teamleider. Die – dat moet gezegd – echt de tijd nam voor dat gesprek.

Daarnaast heeft ze op LinkedIn gezocht naar mensen die op deze afdeling in het bedrijf werken. Toevallig (of niet  ) was een van deze mensen een kennis van iemand uit haar netwerk. Zo lukte het haar om ook met deze vrouw een belafspraak te hebben.

2. Ze heeft een startalinea gemaakt die op een positieve manier opvalt. Bij mij riep ie in elk geval een glimlach op. Als je een sollicitatiebrief leest met een glimlach op je gezicht, interpreteer je het geschrevene ook positiever.

Voor de functie waarop Marjan gesolliciteerd heeft, moet je vloeiend Spaans spreken en schrijven. En dus was haar 1e zin in het Spaans. Wetende dat de teamleider ook Spaanstalig is.

3. In dit geval, las de teamleider alle sollicitatiebrieven. Zij wilde natuurlijk in de brief lezen waarom Marjan voor haar een goede kandidaat zou kunnen zijn. En natuurlijk ook waarom Marjan deze functie ambieerde.

Marjan had dus 1 alinea waarin ze heel concreet aangaf waarom ze een aanwinst voor het bedrijf zou zijn. Met een link naar de STARR’s in haar cv. En 1 alinea waarin ze aangaf waarom ze zelf enthousiast was over de functie en het bedrijf.

Volgende week het sollicitatiegesprek. Ze heeft er veel zin in. Dus gaan we dat samen nog even goed voorbereiden.

Welke kleur kleding doet ze aan?

Je presentatie en je uiterlijk hebben grote invloed tijdens het sollicitatiegesprek. Logisch dat je een andere indruk maakt tijdens een sollicitatiegesprek in een oude vale spijkerbroek dan in een keurig op elkaar afgestemde zakelijke outfit. Elke bedrijfstak kent zijn eigen kledingcodes. Het is dus handig om je vooraf even te verdiepen in de kledingregels van de organisatie waar je solliciteert.

Ook de kleuren van je kleding maken verschillende indrukken. Dat rood hoort bij assertief en vurig weten de meeste mensen wel. Dat zwart, bruin en grijs bij degelijk, betrouwbaar en geloofwaardig (en saai) hoort ook. Weet jij welke indruk je met blauw en groen maakt? Groen schijnt geborgenheid, harmonie, groei, veiligheid en welzijn uit te stralen. Donker blauw zit tegen zwart aan. En licht blauw? Dat schijnt kracht en geloofwaardigheid uit te stralen....

Welke kleur kleding doe jij aan als je een sollicitatiegesprek gaat voeren? En past dat bij jou? Bij het soort werk dat je gaat doen? En bij de organisatie waar je solliciteert?

Zoek je begeleiding van een ervaren loopbaancoach voor 50+ professionals?

Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

1 september 2021

Solliciteren anno 2021

Zo direct na de zomervakantie kriebelt het bij veel mensen. Ze vragen zich af of ze wel of niet een andere baan zullen zoeken. En dan lezen ze in de krant dat het aantal vacatures enorm is toegenomen. De arbeidsmarkt voor ziet er voor veel werkzoekenden goed uit. Ik heb de afgelopen weken al meerdere 50+ professionals gesproken die gebruik willen maken van die aangetrokken arbeidsmarkt.

Als je op zoek gaat naar ander werk is het handig om te weten hoe dat nu in z’n werk gaat. En waar je dus op moet letten. Hieronder 3 belangrijke punten: resultaten tellen, up to date kennis en kunde, een behulpzaam netwerk.

Ervaring en resultaten tellen

Werkgevers zoeken zoveel mogelijk zekerheid en houvast. Houvast vind je als werkgever in de ervaring van kandidaten en de resultaten die ze geboekt hebben. Het STARR model is een handig handvat om als kandidaat op je cv en in je gesprek, te presenteren. STARR staat voor

Wat was de situatie?

Wat was jouw taak/rol?

Welke acties heb je uitgevoerd?

En wat was het resultaat daarvan?

Hoe kijk je er op terug (reflectie)?

Up to date kennis en kunde

In de meeste vakgebieden is de dynamiek groot. Het is dus belangrijk om te laten zien dat je je vak goed bijhoudt, dat je nieuwsgierig en leergierig bent. Dat kan op allerlei manieren. Van de boeken die je gelezen hebt, de webinars of cursussen die je gevolgd hebt tot de opleiding die je recent gevolgd hebt. Het is belangrijk om te blijven investeren in je eigen kennis en competenties.

PS 'gratis cursussen volgen'

Per 1 september kun je weer allerlei gratis cursussen volgen in het kader van 'Hoe werkt Nederland'. Omdat de subsidiepot snel leeg is, moet je er snel bij zijn. Je vindt het overzicht van de gratis cursussen hier.

Een uitgebreid en actief netwerk

Het is al heel lang zo dat veel vacatures ‘via via’ vervuld worden en dus nooit op Indeed, LinkedIn, de Nationale Vacaturebank of een andere vacature site verschijnen. Als de arbeidsmarkt krap wordt, gaan werkgevers hun medewerkers nog meer inzetten bij het werven van nieuwe medewerkers. Je ziet op LinkedIn ook regelmatig managers of medewerkers ‘collega’s werven’.

Laat dit gegeven voor je werken door zelf actief bedrijven en mensen te volgen op LinkedIn. En door aan de mensen die je daarin vertrouwt, te vertellen dat je op zoek bent naar ander werk.

Je posts op het internet

Vergeet ook niet dat recruiters en HR adviseurs massaal de social media (LinkedIn, Facebook, Instagram) afstruinen om informatie over een sollicitant te vinden. En ook al is die informatie niet relevant (wat maakt het uit dat jij het leuk vindt om foto's van hippe lantaarnpalen te posten op Instagram), het beinvloedt wel het beeld dat de recruiter of HR adviseur van je heeft. Blijf dus nadenken over wat je post op het internet.

Op zoek naar meer tips?

Volg ook het UWV en werving- en selectiebureaus. Zo blijf je goed op de hoogte van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Zoek je begeleiding van een ervaren loopbaancoach voor 50+ professionals?

Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


50 plus loopbaancoaching - sollicitatie training - training professionele vaardigheden


14 juli 2021

Wat voor werk, wat voor baan, wat voor bedrijfstak past bij mij?

En wat zijn mijn kwaliteiten? Waar ben ik echt goed in? Wat voor werk past daar bij? Wat is het toekomstperspectief van dergelijk werk? Allemaal vragen die in het hoofd spelen van mensen die met een loopbaanvraag bij mij komen.

Hieronder lees je in de blogs over allerlei manieren waarop je meer inzicht in jezelf, je talenten, kwaliteiten, drijfveren, kernwaarden, kerntalenten, interesses en competenties kunt ontdekken.

Maar wat moet je er dan mee?
Hoe weet je dan wat voor werk daarbij past?

Een van de tools die je in kunt zetten om je interesses, competenties en persoonlijkheid af te zetten tegen functies en bedrijfstakken is de tool baansuggestie van de nationale beroepengids. Ik heb 'm zelf een paar keer ingevuld. Mijn eigen conclusie tot nu toe is dat je het vooral moet inzetten om op ideeen te komen. Want voor de functies die je voorgelegd krijgt, heb je vaak een andere opleiding nodig. En meestal ook werkervaring in de betreffende sector en functie.

Ook al laten de trends zien dat competenties en persoonlijkheid in de werving en selectie steeds belangrijker worden, werkgevers hebben een grote voorkeur voor kandidaten die recente werkervaring hebben in de betreffende functie en sector. Dat zal voorlopig wel niet veranderen.

Zoek je hulp van een ervaren loopbaancoach?

Neem dan contact op met mij.

loopbaan coaching voor 50+ professionals


27 mei 2021

Flow in je werk

Heb jij voldoende momenten van flow in je werk?

Ik ben het volgende coachgesprek met Anita aan het voorbereiden. Gezien haar vraag en achtergrond maak ik gebruik van ACT (acceptance and commitment training). Voor ik het weet is er een uur voorbij waarin ik met Anita’s vraag in het achterhoofd door het ACT materiaal loop voor de passende oefeningen en handvatten. Ik ben in flow aan het werk, merk ik.

Want als ik in flow ben, ervaar ik focus en alerte rustige aandacht. En zet ik mijn ervaring en talenten in voor een doel dat ik belangrijk vindt. In dit geval Anita helpen met ACT, om zich persoonlijk en professioneel verder te ontwikkelen.

Wat is flow precies?

Flow wordt gekenmerkt door het ervaren van een beweging van binnenuit, een gevoel van ‘stromende energie’. Bij flow is er een optimale balans tussen je capaciteiten en dat wat de situatie van je vraagt. Het voelt alsof de dingen vanzelf gaan. Het geeft energie, die je kunt waarnemen bij iemand doordat de ogen beginnen te stralen (pag. 47 ‘krachtgericht coachen’ van Korthagen & Nuijten).

Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Verder kunnen mensen in de staat van flow boven hun eigen kunnen uitstijgen en sneller leren en nieuwe inzichten verkrijgen. Meer informatie over de grondlegger van het concept ‘flow’ vind je hier.

De momenten waarop je in flow bent, geven je veel informatie over:

Je capaciteiten en talenten

Je ervaring, kunde en kennis

Je interesses

Je waarden en doelen.

Meer flow in je werk

Om richting te geven aan je werk en loopbaan, is het dus handig om 1. Je bewust te zijn van de momenten waarop je in flow aan het werk bent om 2. Deze momenten te onderzoeken. Want dan krijg je meer inzicht in je wie jij bent, waar jouw kracht ligt, wat jou interesseert, wat jij waardevol vindt. Zodat je 3. Actief kunt zoeken naar taken en banen waarin je jouw interesses, talenten verder kunt ontwikkelen voor zaken die jij belangrijk vindt.

Zoek je hulp van een ervaren loopbaancoach?

Neem dan contact op met mij.

loopbaan coaching voor 50plus professionals


10 mei 2021

Walk & Talk: loopbaanvragen en sollicitatievragen van 50 plussers

Ben je op zoek naar (ander) werk? Daar kan je soms wel wat hulp bij gebruiken. Walk & Talk is een activiteit van de bibliotheken voor werkzoekenden in de eigen regio. Met de maandelijkse netwerkbijeenkomst biedt de lokale bibliotheek je de kans om op een laagdrempelige manier andere werkzoekenden te ontmoeten, te netwerken en ervaringen te delen. Ook krijg je tips van een deskundige: regelmatig is er een gastspreker aanwezig die je tips geeft over het zoeken naar werk en het solliciteren. Elke bijeenkomst kent een eigen thema. En natuurlijk is er altijd ruimte om onderling te netwerken zodat je elkaar kunt helpen.

Afgelopen week was ik online gastspreker bij de Walk & Talk in Venlo. Het thema was 'Solliciteren voor 50-plussers; stel je vraag aan de loopbaancoach'. Er kwamen heel wat vragen binnen waardoor het een leuke, leerzame en interactieve sessie werd. De vragen liepen nog al uiteen:

  • Wat zijn de kansen voor 50+ en 60+ op de arbeidsmarkt?
  • Hoe geef je nou goed inhoud aan het netwerken?
  • Hoe maak je een duurzame carrière switch?
  • Hoe eerlijk moet je in een sollicitatiegesprek zijn?
  • Wat vertel je over gezondheidsklachten?
  • Hoe zit het met oude (CAO) arbeidsvoorwaarden in je nieuwe baan?
  • Hoe zet ik de (loonkosten)voordelen die aan mij kleven, goed in de sollicitatieprocedure in?

Loop jij ook met dergelijke vragen rond?

Wordt lid van een lokale walk & talk. Je vergroot er je netwerk mee en wie weet kun je een ander helpen via jouw netwerk. Bovendien zijn er dus regelmatig bijeenkomsten met deskundigen.

Zoek je hulp van een ervaren loopbaancoach?

Neem dan contact op met mij.

29 april 2021

Authenticiteit en werk: wat voor werk past bij mijn temperament?

‘Daar zit knal in….’, was de gevleugelde uitspraak van mijn moeder als ze weer eens een kind in de supermarkt krijsend op de grond zag liggen.

Mijn moeder kon er om grinniken. Haar kinderen hadden die leeftijd al lang achter de rug. Of haar kinderen ook ‘knal’ hadden, kon ze niet zeggen. Want tja, een supermarkt bezat ons dorp in mijn jeugd niet. En of ‘knal’ op andere momenten onderdeel uitmaakte van ons temperament, had ze min of meer uit haar geheugen gewist.

Uit de opvoedkunde weten we dat alle kinderen met een bepaalde mate van temperament geboren worden. Onder temperament verstaan we de stabiele individuele verschillen in kwaliteit en intensiteit van emotionele reacties, fysieke activiteit, aandacht/concentratie & focus en emotionele zelfregulatie.

Temperament bestaat uit een schaal met twee uitersten op de as. Je zult misschien van die beide kanten iets hebben. Veel mensen hebben wel een (net) iets grotere voorkeur voor een van de uitersten op de as. Zo ben je net iets introverter dan extraverter. Of net iets ongeduldiger dan geduldig.

Wat heeft temperament met werk en loopbaan te maken?

Ondertussen vraag je je als lezer misschien af wat een blog over kinderen en temperament met je loopbaan te maken heeft. Dat is simpel: Je temperament is een onderdeel van jouw persoonlijkheid en daarmee belangrijk voor de keuzes die je maakt in je werk en loopbaan. Je wilt graag zo veel als mogelijk authentiek dus jezelf kunnen zijn in je werk. Werk en een loopbaan hebben die past bij je persoonlijkheid en talenten. Verder dus met temperament.

Je kunt temperament onderverdelen in een aantal herkenbare gedragskenmerken

  • Emotionele reactie: Reageert een kind fel, angstig of agressief op bepaalde situaties? Of is het niet zo snel van zijn/haar stuk gebracht en reageert het niet of veel rustiger?
  • Biologische regelmaat: heeft het kind een regelmatig slaap- en hongerritme? Of is hij/zij daarin juist onregelmatig?
  • Mate van beweeglijkheid: Is het kind erg beweeglijk en actief, of is het juist heel rustig en weinig bewegend?
  • Aanpassingsvermogen: Went het kind snel aan iets nieuws of onverwachts? Is het kind nieuwsgierig? Voelt hij/zij zich aangetrokken tot iets nieuws of onbekends? Of juist niet?
  • Afleidbaarheid en prikkelgevoeligheid: Is het kind snel afgeleid en gevoelig voor (veranderende) prikkels?
  • Doorzettingsvermogen: Blijft het kind zich lang inspannen om iets af te maken of gooit het kind het bijltje er snel bij neer?
  • Humeur (of grondstemming): De grondstemming is je basisgevoel. Het bepaalt hoe je de wereld om je heen waarneemt, hoe je denkt en je voelt. Een kind is in de basis vooral positief, opgewekt en vrolijk, of juist negatief, somber of bozig.

Temperament in het dagelijks leven

Je wordt als kind met je temperament geboren. En vervolgens giet de omgeving daar zijn beïnvloedende (opvoedkundige) saus overeen. Sommige onderdelen van je temperament worden geaccepteerd. Andere onderdelen passen minder in het straatje van je omgeving. Dan wordt van het kind verwacht dat het zich aanpast. Zo kunnen kinderen die niet zo van verandering houden, leren zich toch iets nieuwsgieriger op te stellen. Of leren kinderen die van zichzelf snel opgeven om toch wat meer door te zetten. Als volwassene bemerk je dat sausje bij jezelf doordat je jezelf bijstuurt. Een voorbeeld: als je weet van jezelf dat je snel afgeleid bent, zorg je er voor dat er weinig afleidende voorwerpen op je bureau liggen, dat je telefoon uit is, dat je alleen de documenten op je computer open hebt staan die je nodig hebt en merk je dat je jezelf bijstuurt als je aandacht afdwaalt. Als je lichaam houdt van regelmaat lunch je graag op dezelfde tijd en ga je graag op dezelfde tijd naar bed.

Hoe zit het met jouw temperament? Waar heb je in de basis de neiging toe?

  • Emotionele reactie: Fel 0 0 0 0 0 0 0  Rustig

  • Biologische regelmaat: Vast ritme 0 0 0 0 0 0 0 Onregelmatig

  • Mate van beweeglijkheid: Actief/beweeglijk 0 0 0 0 0 0 0  Passief/rustig

  • Aanpassingsvermogen:  Nieuwsgierig & aanpassen 0 0 0 0 0 0 0  Gehecht aan het oude vertrouwde

  • Afleidbaarheid en prikkelgevoeligheid:  Snel afgeleid 0 0 0 0 0 0 0 Onverstoorbaar

  • Doorzettingsvermogen:  Volhardend 0 0 0 0 0 0 0 Snel opgeven

  • Grondstemming:  Positief 0 0 0 0 0 0 0   Negatief

Volwassen temperament en werk

Je komt het meest tot je recht in werk dat past bij je temperament. Zodat je energie – aangestuurd door je temperament – op jouw manier kan stromen. En het werk soepel uit je handen komt. Veel loopbaan coachvragen ontstaan omdat dat niet zo is. Voorbeelden uit mijn coachpraktijk:

  • Carel die graag fysiek actief bezig is en een hele dagen achter het bureau baan heeft.

  • Therese die snel afgeleid is en in een drukke kantoortuin werkt.

  • Marijke die door haar eigen historie een nog al sombere grondstemming heeft en als maatschappelijk werker vast loopt in de problematiek van haar clienten.

  • Dirk-Jan die graag problemen voor klanten oplost en daar nieuwe dingen voor bedenkt, mag van zijn baas alleen nog bestaande diensten verkopen.

Hoe is dat met jou? Past jouw werk in voldoende mate bij jouw temperament?

Volwassen temperament en je loopbaan

Je wordt als kind met je temperament geboren. En vervolgens giet de omgeving daar zijn beïnvloedende (opvoedkundige) saus overeen. Je persoonlijkheid ontstaat daarmee uit de interactie tussen je temperament, de omgeving en de gebeurtenissen in je leven. Veranderingen in je persoonlijkheid en gedrag kunnen dus steeds opnieuw ontstaan uit de interactie tussen wie je op dat moment bent, je omgeving en gebeurtenissen in je leven. Van baan veranderen is daarmee een mooie manier om nieuwe aspecten in je persoonlijkheid te ontwikkelen.

Hoe is dat voor jou? Past jouw loopbaan bij jouw temperament?

Wordt het tijd om je werk of loopbaan beter aan te laten sluiten bij jouw waarden, jouw talenten en jouw temperament? En zoek je daar een ervaren loopbaancoach bij? Neem dan contact op met mij.

loopbaan coaching 50+ - loopbaancoaching - 50 plus


22 april 2021

Loopbaanvraag van de toekomst: wanneer nemen robots mijn werk over?

Afgelopen week had ik een loopbaan coachgesprek met Klaas. Klaas is 29 jaar. Hij heeft een HBO opleiding gedaan en kreeg aansluitend daarop een bij de opleiding passende vaste baan. Hij was er super blij mee, vertelde hij.

Maar al snel kwam hij er achter dat het werk helemaal niet bij hem pastte. Dat was een lastige situatie. Want ja, hij was net afgestudeerd en had dus vier jaar lang zijn best gedaan om dat diploma te halen. Dat gooi je toch niet zo maar weg.

Vijf jaar later kan hij niet anders dan concluderen dat hij van dit type werk steeds ongelukkiger wordt. Hij heeft besloten dat hij echt een andere richting uit wil.

Dus gaan we aan de slag met alle opdrachten, oefeningen en testen die Klaas helpen bij het zoeken naar een nieuwe richting voor zijn loopbaan. Een van die onderdelen is de arbeidsmarktscan van LDC. Daarin staat van enorm veel beroepen, wat het beroep inhoudt, welke opleidingen je er voor nodig hebt en ook wat het toekomstpersectief van dat beroep is.

Jouw loopbaan en de arbeidsmarkt van de toekomst

Een van de onderwerpen in ons gesprek was dus de arbeidsmarkt van de toekomst. Welk werk bestaat over 10 of 20 jaar ook nog? Welk werk wordt door robots overgenomen?

Ik moest denken aan een onderzoek waar ik een tijdje geleden over las op de site van de NOS. In dat blog staat een (digtaal) schema waarin je een beroep kunt invullen om te zien hoe groot de kans is dat een robot dat werk overneemt. Interessante informatie om mee te nemen in je overwegingen over je loopbaankeuzes. Niet omdat deze voorspellingen zeker waar worden. Wel omdat we weten dat robotisering en digitalisering grote invloed hebben op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Wil je weten hoe het met de robotisering en digitalisering van jouw beroep is? Ga dan naar dit blog van de NOS.

Heb je een loopbaanvraag? Zoek je een heel ervaren loopbaancoach?

Neem dan contact op met mij voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

50+ loopbaan coaching - 50 plus loopbaancoaching - loopbaancoaching

2 april 2021

Blogserie

Authenticiteit: wat voor werk past bij mij?

Met die vraag belde Hanneke me vorige week dinsdag. Ze vertelde dat ze ruim acht jaar bij een verzekeringskantoor werkte. Ze had het altijd leuk werk gevonden, met gezellige collega’s en interessante klanten. En ook niet onbelangrijk want handig met kinderen: het was bijna om de hoek.

Maar nu, na acht jaar begint het te kriebelen. Ze vraagt zich af of het niet tijd wordt om eens heel wat anders te gaan doen. Maar wat dan? En kan dat? En past dat dan bij haar?

Werk en authenticiteit

Ook in je werk wil je graag zoveel als mogelijk jezelf dus authentiek kunnen zijn. In werk betekent dat voor de meeste mensen dat ze zoveel als mogelijk hun talenten en persoonlijke kwaliteiten kunnen benutten en ontwikkelen. En dat het werk, de werkgever en de werkomstandigheden passen bij hun eigen waarden en persoonlijke doelen.

Hanneke moet op onderzoek uit om (weer) helder te krijgen wat maakt dat zij, zij is. Wat altijd en overal bij haar hoort. Daar gaan we dus mee aan de slag. Moeilijk? Nee hoor. Hanneke gaat testen maken en krijgt een aantal opdrachten mee die helpen om te achterhalen wat kenmerkend aan haar is. Wat jou, jou maakt, wat jouw authenticiteit bepaalt, bestaat uit een aantal componenten: willen, zijn, oordelen, kennen & kunnen. Hieronder leg ik die aspecten uit.

Het eerste element van jouw authenticiteit is ‘willen’

Wilskracht is een sterk drijvende energie. Die er ook voor gezorgd heeft dat Hanneke zichzelf begon af te vragen of het niet eens tijd wordt om op zoek te gaan naar een ander type baan. Wilskracht heeft meerdere kanten in zich:

  • Wat vind ik waardevol? Waarden zijn idealen en motieven die je na wilt streven. Voorbeelden van waarden zijn: vriendelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid, zelfdiscipline, wijsheid, duurzaamheid, gezondheid, jezelf ontwikkelen. Je kunt waarden hebben die op jezelf gericht zijn en waarden hebben die op de ander en de wereld gericht zijn. De meeste mensen hebben een combinatie van verschillende waarden. Aan waarden kun je elke dag werken. Je bent er nooit klaar mee. Je kunt elke dag dingen doen omdat jij ze waardevol vindt. Dat helpt je om je leven zinvol en waardevol te maken.
  • Welke doelen streef ik na? Doelen zijn juist veel concreter en tastbaarder. En een doel kun je bereiken en daarna afvinken. Voorbeeld: 5 kg afvallen; een halve marathon lopen; elke week 5 sollicitatie activiteiten ondernemen; een nieuw computerprogramma onder de knie krijgen; € x,-- per maand verdienen zodat ik mijn vaste lasten kan betalen.
  • Welke drijfveren heb ik? Naast doelen en waarden, wordt ook de term drijfveren veel gebruikt. Een drijfveer is een behoefte en waarde in een. We ervaren een drijfveer omdat we ergens een tekort of overvloed aantreffen. Dat tekort of die overvloed geeft spanning. En die spanning zorgt er voor dat je in beweging komt. In het schema hieronder zie je de drijfveren zoals die in RealDrives getest worden. Ik gebruik de RealDrives test voor persoonlijke ontwikkeling en voor teamontwikkeling.
  • Doelen, drijfveren en waarden kun je ook aan elkaar koppelen. Voorbeeld: je vindt vrijheid en vrije tijd belangrijk en dus is je doel een baan van maximaal drie dagen per week te vinden. Of je vindt duurzaamheid belangrijk en dus zoek je een baan op fietsafstand. Of een baan bij een bedrijf met zonnepanelen op het dak.
  • We kennen ook nog de term behoeften. Maslow maakte ooit de behoeftepiramide. Hij benoemde de volgende behoeften: 1. basisbehoeften als eten, drinken, slapen, sex (voortplanting), enige comfort; 2. behoefte aan veiligheid en zekerheid dus behoefte aan een veilige groep mensen om je heen, een inkomen, een dak boven je hoofd; 3. sociale behoeften als 'erbij horen', vriendschap en ook als persoon gezien, gewaardeerd en gerespecteerd worden; 4. behoefte aan eigenwaarde, zelfrespect, zelfcompassie en 5.de behoefte aan zelfontplooiing. Al is er veel kritiek op de piramidevorm, de vrijf verschillende behoeften zullen de meeste van ons wel herkennen. De vraag die je jezelf kunt stellen is dan ook de vraag welke behoeften in welke mate en vorm voor jou belangrijk zijn. En wat je kunt doen om die te realiseren.
Drijfveren - wat wil ik - waarden - doelen - behoeften


Waarden, doelen, drijfveren klinken allemaal vrij praktisch en concreet. En dat kunnen ze ook zijn. Gelukkig kunnen wij mensen ook dromen. We kunnen idealen hebben die we na willen streven. Dromen hebben die we willen bereiken.

Waar droom jij van? Wat zou je heel graag nog eens willen realiseren? Wat zou je graag nog eens willen doen? Op welke manier(en) zou je graag van betekenis willen zijn? Hoe zou jouw leven er over 5 jaar of over 10 jaar uit kunnen zien? Wat doe je dan? Waarmee zou je dan de kost kunnen verdienen op een manier die past bij jouw talenten, jouw persoonlijkheid en jouw dromen, doelen en waarden?

Een visie en missie voor jouw werk en jouw leven?

Bedrijven en organisaties hebben een visie en missie. Ze moeten van betekenis zijn voor hun omgeving willen ze kunnen voortbestaan. Zo is de missie van 50 plus loopbaancoaching om 50+ ers te helpen om te blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan. Zo wil Esther (een van mijn coachees in het NL leert door traject) bijdragen aan goed onderwijs voor kinderen in een achterstandspositie en dus ook bijdragen aan goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voor leerkrachten.

Een persoonlijke missie maakt het gemakkelijker om keuzes te maken. Zowel voor wat betreft werk als persoonlijk. Het zorgt voor richting en focus in je persoonlijke groei. Jouw persoonlijke missie is dus de motor achter jouw zijn, doen en doelen.

Een persoonlijke missie kan gericht zijn op jezelf (ik wil mijn talenten ontwikkelen, ik wil graag veel ervaringen en belevenissen opdoen) en/of gericht zijn op de buitenwereld (ik wil mensen coachen & trainen zodat ze kunnen groeien en bloeien in hun werk en loopbaan).

Wat is jouw persoonlijke missie?

Waarin wil jij van betekenis zijn? Waar wil jij jouw steentje aan bijdragen? Wat maakt jouw leven waardevol?

Welke stap kun je daar vandaag voor zetten?

Zoek je een ervaren loopbaancoach en coach professionele ontwikkeling?

Wil je kennis maken met mij en mijn aanpak bij loopbaanvragen? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek.

50-plus loopbaancoaching - loopbaancoaching voor 50+ ers

8 april 2021

Het tweede element van authenticiteit, is ‘zijn’

Als je weet wat je belangrijk en waardevol vindt, wat jouw behoeften en drijfveren zijn, komt meteen daarna de vraag ‘wat zet ik dan in om mijn drijfveren, behoeften en waarden zoveel mogelijk te realiseren?

Dat wat je inzet, zijn jouw persoonlijke talenten en eigenschappen. Dat zijn jouw kwaliteiten. En jouw interessegebieden.

Een baby wordt geboren met potentie. Potentie die zich wil ontwikkelen en tonen. De ene baby heeft het eindeloze geduld om steeds opnieuw blokjes op elkaar te stapelen. De andere baby wil steeds opnieuw met diezelfde blokjes verschillende geluiden maken. En een volgende baby gebruikt die blokken om er mee te gooien en rollen. Wij volwassenen kijken er naar en realiseren ons dat elke baby potentie in zich heeft. Hoe die potentie eruit ziet, kunnen we alleen aan het gedrag van die baby aflezen.

Daarom is de regel in de opvoeding dat je een kind veel verschillende materialen en activiteiten moet aanbieden. Zo krijgt het kind de kans om vanuit intrinsieke motivatie en talenten, zijn potentie en interesses verder te ontwikkelen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer richting en focus er aangebracht wordt aan die potentieontwikkeling. Je moet een opleiding of studie kiezen. Je gaat in dat werkveld aan de slag. Je kiest misschien nog eens een keer een andere richting en laat je bijscholen of omscholen. Of je raakt zonder werk en moet voor een ander vakgebied kiezen.

Gaandeweg ontdek je een deel van jouw interessegebieden, persoonlijke talenten en eigenschappen. En van jouw persoonlijke kwaliteiten, valkuilen, schaduwkanten en beperkingen. Helaas blijft er vaak ook veel onontgonnen terrein.

Een van zaken die het lastig maken, is dat je kwaliteiten en persoonlijke talenten voor jezelf vanzelfsprekend zijn. Jou gaat iets gemakkelijk af. Je hebt zoiets meteen door. Je doet zoiets altijd met groot gemak. En omdat een klus jou goed af gaat, vind je ‘m ook gemakkelijk en denk je dat dat voor andere mensen ook zo is. Je denkt meestal niet ‘oh kijk, daar heb ik dus talent voor’. Waardoor je weinig inzicht in je eigen talenten en persoonlijke kracht opbouwt.


Als ik met 50-plussers over hun loopbaan praat valt me op:

  • Lang niet iedereen had als kind de kans om de eigen potentie in de breedte te verkennen. Waardoor talenten niet tot wasdom zijn gekomen. Vaak is het verlangen wel gebleven.

  • Lang niet elke zichtbare potentie is omgezet in een passende studiekeuze of werkkeuze. Soms omdat de omgeving vond dat die studiekeuze geen verstandige was. Soms omdat de studie van keuze niet voorhanden was. Soms omdat de studie niet paste maar wel afgemaakt moest worden. Enzovoorts.

  • Werkende weg komen veel mensen toch nog op een plek terecht waarop ze een deel van hun belangrijke waarden kunnen realiseren. En daar een deel van hun talenten en persoonlijke kwaliteiten bij kunnen inzetten.

Voor veel mensen komt er (soms gelukkig) een moment waarop ze opnieuw mogen of moeten kiezen. Waardoor de vraag ‘wat heb ik in huis?’ en ‘welk werk past bij mijn zijn?’ weer op tafel komt.


Wat zet ik voor ervaren professionals in een loopbaantraject in om te achterhalen wat iemand aan talenten, interesses en persoonlijke kwaliteiten in huis heeft?

1. Testen en andere materialen

Ook bedrijven en organisaties willen graag weten ‘wat ze in huis halen’. Vanuit die wens en ook vanuit de wens van ons mensen om onszelf te kennen, zijn allerlei type testen ontstaan. Een deel daarvan gebruik ik ook bij vragen over de loopbaan of professionele ontwikkeling. Een veel gebruikte persoonlijkheidstest is bijvoorbeeld de big five test. Ik gebruik ook een interesse test van LDC. Of een IQ test van testlokaal. Ik gebruik de vragenlijst bij de loopbaanankers van Schein. En de talentenkaarten van Luk Dewulf of die van Marcus Buckingham.

2. Eigen inzichten en feedback van de omgeving

Juist een 50-er heeft veel ervaringen opgedaan die inzicht geven in de eigen potentie, in al min of meer ontwikkelde talenten, in interesses en persoonlijke eigenschappen. Het is daarom heel nuttig een uitgebreide levensloop/loopbaan-overzicht te maken. En om aan veel verschillende mensen in je omgeving te vragen welke talenten en persoonlijke kwaliteiten zij zien.

3. Mijn vragen

Als loopbaancoach ondersteun ik het onderzoek van mijn coachee ook met mijn vragen. Vooral door goed doorvragen op de input uit de testen en loopbaan/levensloop opdrachten maakt talenten en persoonlijke kwaliteiten beter zichtbaar. Mijn coachees waarderen de opdrachten die ze moeten doen en de vragen die ik stel. Hoe ze dat ervaren, kun je lezen in de feedback die ik van hen krijg.

De combinatie van testen en levensloop/loopbaan opdrachten geven een heel bruikbaar inzicht waarmee we op zoek gaan naar werksoorten en werkplekken die passen bij die talenten en persoonlijke kwaliteiten. Al spelen bij 50-plussers ook ervaring en competenties een belangrijke rol.

Een andere omgeving?

Wat lastig blijft is dat je feitelijk alleen de talenten en persoonlijke eigenschappen kunt achterhalen die al (enigszins) tot ontwikkeling hebben kunnen komen. Wat we niet weten en nooit zullen weten is wat je in heel andere omstandigheden aan potentie had kunnen ontwikkelen, welke talenten tot wasdom waren gekomen en hoe je jouw persoonlijke eigenschappen had kunnen ontwikkelen. Je verlangens geven daar wel enig inzicht in maar niet alles.

Soms is de beste oplossing dan ook om echt rigoureus te kiezen voor andere omstandigheden. En dan te zien welke talenten zichtbaar worden en zich kunnen ontwikkelen. Van een commerciele functie naar het onderwijs of de zorg overstappen bijvoorbeeld. Of van defensie naar personenvervoer. Of van marketing naar IT. Of van specialist naar projectleiderschap.

Wat kun jij vandaag zelf doen om beter inzicht in je talenten te krijgen en je loopbaan de goede kant uit te laten bewegen?

Zoek je een ervaren loopbaancoach en coach professionele ontwikkeling om je daarbij te helpen?

Wil je kennis maken met mij en mijn aanpak bij loopbaanvragen? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek.

loopbaancoach - coach professionele ontwikkeling - 50-plus professionals


Het derde element van authenticiteit, is ‘oordelen’

Oh, oh, wat kunnen onze overtuigingen en oordelen ons in de weg zitten. En je ook in de weg zitten om jezelf te zijn. Je authenticiteit te laten groeien en bloeien. Daarover in dit blog meer.

14 april 2021

Authenticiteit en je werk… je overtuigingen, oordelen, meningen doen er toe

Jij bent jij, met jouw waarden, behoeften, drijfveren, talenten en persoonlijke eigenschappen. Jij bent jij, met je leuke kanten en met je schaduwkanten. Jij bent jij en daar vind je zelf wat van en andere mensen vinden daar wat van.

Elk mens wordt geboren met de potentie tot mooie, liefdevolle daden en met de potentie tot schadelijke, kwalijke daden. Of iets mooi of lelijk is, is een oordeel. Of iets goed of slecht is, is een oordeel, een mening. Regelmatig delen we met elkaar dezelfde mening (als het stoplicht op rood springt, stop je) en nog veel vaker verschillen we van mening (als het stoplicht op oranje sprint, stop je).

Onze gedachten, oordelen en meningen (mindset) hebben grote impact

Op jezelf; op hoe je je over jezelf voelt en wat je daarom doet en laat.

Op andere mensen en onze omgeving; op hoe we ons over anderen en onze omgeving voelen en wat we daarom doen en laten.

Oordelen en meningen over onszelf, over onze talenten, persoonlijke eigenschappen, leuke kanten en schaduwkanten, hebben grote impact op onze werkkeuzes.

Denk maar eens aan oordelen als:

Ik ben nou eenmaal verlegen dus een baan met mensen is niks voor mij.

Ik ben nou eenmaal heel behulpzaam dus laat mij maar met mensen werken.

Als ik een fout maak, wordt ik ontslagen dus ik moet het perfect doen.

Als je hulp vraagt, is dat een zwaktebod waar een ander zeker van zal profiteren.

Overtuigingen, oordelen en meningen zijn aangeleerd

Nou zijn alle overtuigingen, oordelen en meningen aangeleerd. Een mens wordt immers met het vermogen tot denken en spreken maar nog zonder specifieke taal geboren. Alle overtuigingen, meningen en oordelen zijn er in de loop van de tijd ‘ingeslopen’. Het heeft dus ook niet zoveel zin om te willen weten hoe je aan een overtuiging gekomen bent. Erin sluipen gaat veelal ongemerkt en hoe je als kind een gebeurtenis interpreteert kan afwijken van wat er gebeurde of door de ander bedoeld werd. Kortom, focus op hier & nu en richt je acties op de door jou gewenste toekomst. En pas je overtuigingen, meningen en oordelen daar op aan.

En wat aangeleerd is, kan ook veranderd worden.

Dat gebeurt ook veel en vaak. Je leest een artikel dat je op een ander been zet. Je doet een ervaring op, die je op andere gedachten brengt. Je gaat mediteren en leert daarmee dat het een komen en gaan is van gedachten en dat je die gedachten vooral niet zo serieus moet nemen. Waardoor er ruimte ontstaat voor andere overtuigingen en denkbeelden. En je mindset een (klein) beetje verandert.

Er zijn allerlei manieren waarmee je jezelf kunt helpen om ook anders over je talenten en persoonlijke kwaliteiten te denken. Zo kun je 1. een ‘goed gedaan’ dagboek bijhouden. 2. Je veel meer focussen op wat je belangrijk vindt (je waarden, dromen, doelen; zie het blog hierboven van 2 april 2021) in plaats van op je oordelen er over. Of 3. Mediteren dus. Of 4. Je gedachten uitdagen met bijvoorbeeld vragen als ‘weet ik zeker dat dit klopt?’.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je best zelf van gedachten kunt veranderen maar niet graag door anderen van gedachten veranderd wordt. Bij bijna iedereen gaan de haren rechtovereind staan, als gezegd wordt: 'je moet ook zo niet denken...'.

Mijn coaching en jouw mindset

Zelf help ik mijn coachees door hen verschillende oefeningen aan te bieden waarmee ze zelf beweging in hun mindset kunnen realiseren. Bovendien vergroot de vertrouwensband zich in de loop van de coaching. Waardoor ik met vragen of invalshoeken in het gesprek, mijn coachee kan helpen om op andere gedachten te komen. Gedachten die helpen om meer vanuit je eigen waarden, talenten en kwaliteiten te leven en te werken.

Ook het versterken van je professionele en persoonlijke vaardigheden door ze te oefenen (te doen dus), versterkt je zelfvertrouwen. Dat komt omdat nieuwe vaardigheden leiden tot ander gedrag en daarmee tot andere ervaringen. Het volgen van een goede training of opleiding en die kennis & kunde in de praktijk toepassen is dus nuttig voor je zelfvertrouwen.

Ook je zelfbeeld en daarmee je zelfvertrouwen zijn niets anders dan gedachten (en het bijbehorende gevoel) over jezelf. Veranderbaar dus.

Een goede, wat uitgebreidere manier om anders met je mindset om te gaan is de Acceptance and Commitment Training (ACT). In deze aanpak leer je door inzicht en veel oefenen beter met allerlei belemmerende gedachten om te gaan en meer ontspannen te leven vanuit je persoonlijke waarden. Je leest er op deze pagina meer over.

Wil je meer weten over de kracht van je mindset?

Over hoe gedachten werken? En leren hoe je je eigen gedachten kunt bijsturen? Hoe ik je daarbij kan helpen? Neem dan contact op met mij.

50+ loopbaancoaching - 50+ loopbaan coaching



Het vierde element van authenticiteit, is ‘kennen & kunnen”

Inzicht in je ervaring en opleiding = inzicht in je kennis en kunde. Welke competenties heb je al ontwikkeld? Welke kennis heb je en hoe heb je die in het werk benut? Wat zijn jouw belangrijkste bekwaamheden? Een goede manier om daar naar te kijken is om je cv met alle werkzaamheden en projecten door te spitten aan de hand van de vraag 'wat moet je goed kunnen om hier een succes van te maken?'. Natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijkheden. Daar schrijf ik binnenkort een blog over.

50 plus loopbaancoaching - 50+ loopbaan coaching - loopbaancoaching voor 50+ professionals


Authentiek op je werk? Een balanceeract!

Het is een trend. We willen authentiek zijn. En ook graag authentiek op ons werk kunnen zijn. Al een tijdje trouwens.

In hoeverre is dat reëel? Ik heb er mijn twijfels over. Ik denk dat het voor het persoonlijk welzijn belangrijk is om zoveel mogelijk van je talenten en waarden te kunnen inzetten. In een organisatie met collega’s waarmee je het redelijk tot goed kunt vinden. Met een leidinggevende die je steunt en helpt als het nodig is. Voor een salaris waarmee je (al dan niet gezamenlijk) jezelf of je gezin kunt onderhouden.

Als tegenhanger van authentiek zijn, staat het je conformeren aan de spelregels en gedragsnormen van je omgeving. En dat willen organisaties ook heel graag. Alle neuzen dezelfde kant uit aub….

Als medewerker ben je dus steeds aan het balanceren tussen authentiek zijn, je talenten en waarden ‘doen’, en je conformeren aan je omgeving. Als je je teveel conformeert verlies je jezelf. Als je je te weinig conformeert, verlies je de buitenwereld. Balanceren dus.

En daarvoor moet je zowel jezelf als je omgeving goed kennen. Zodat je stevig in het snijvlak van beiden kunt staan. Met af en toe een uitstapje naar 'authentiek' of naar 'conformistisch'. Om daarna weer terug te gaan naar het stevig snijvlak.

50+ loopbaancoaching - 50-plus loopbaancoaching - coaching professionele ontwikkeling

23 maart 2021

Blijven?
Of is het tijd om een andere baan te zoeken?

Vorige week werd ik gebeld door Danny. Hij vond het nu echt tijd voor actie. Hij zocht een loopbaancoach.

En vond mij via de site van coachfinder. Hij had de informatie van de drie loopbaancoaches die matchten met zijn vraag bekeken en vond het meest aansluiting bij mijn profiel.

Danny wil weg bij zijn huidige werkgever waar hij een vast contract heeft. En nog niet eens zo lang werkt. Dan moet er echt wat aan de hand zijn. En dat is er ook:

  • Werkinhoud: hij vindt het werk saai. Veel te veel administratie. Veel te veel achter het bureau. Hij vraagt zich af wat voor soort werk beter bij hem past. Dit is het in elk geval niet.

  • Werkcultuur: hij voelt zich er helemaal niet thuis. Hij vindt het er veel te formeel en stijfjes. Hij wil liever werken in een bedrijf waar het voor zijn gevoel gezelliger is. Waar ook een keer gelachen mag worden.

  • Werkvoorwaarden: die zijn op zich prima. Hij vind zijn salaris oké en de andere arbeidsvoorwaarden zijn zoals ze horen te zijn. Niet slecht. Niet bijzonder goed. Salaris en arbeidsomstandigheden hebben er voor gezorgd dat hij tot nu toe gebleven is. Maar ja, je kunt toch niet je hele leven lang elke dag tegen heug en meug naar je werk toegaan vanwege een goed salaris?

Als je het grootste deel van de dag werk doet dat je niet graag doet, dat voor je gevoel niet bij je talenten en ambities past en je werkt met collega’s waar je weinig aansluiting bij hebt, wordt het hoog tijd om op zoek te gaan naar een andere werkplek en ander type werk.

En jij? Zit jij in een baan die niet (meer) bij je past?

Twijfel je? Vraag je je af of je jezelf niet aanstelt? Zeg je tegen jezelf dat je gewoon moet doorzetten? Dat er overal wel wat is? Weet je niet goed wat voor werk beter bij je past? En blijf je daarom maar zitten waar je zit?

Loop niet weg voor je gevoel van onrust, ongemakkelijkheid of stress. Beweeg er naar toe! Ga op onderzoek uit aan de hand van deze vragen.

  1. In hoeverre sluit het werk aan bij je talenten, waarden en ambities? Kun je in belangrijke mate je sterke punten inzetten en je ook verder ontwikkelen in dit werk en/of bij deze werkgever? Mensen komen het meest tot hun recht als ze talenten en sterke persoonlijke eigenschappen kunnen inzetten voor waarden en doelen die ze belangrijk vinden.

  2. Wat zou je kunnen doen om je huidige werkinhoud of werkomstandigheden meer te laten aansluiten bij wat voor jou belangrijk is? Overleg eens met je collega’s, je leidinggevende of vrienden over het interessanter maken van je werkinhoud, de werksfeer of werkomstandigheden. Maak een actieplan. Wat ga je vandaag, morgen en overmorgen doen om het werk leuker, interessanter, gezelliger te maken? Bij het maken van een plan hoort ook dat je kijkt wie of wat je kan helpen om het actieplan uit te voeren.

  3. Kun je met de antwoorden op de eerste twee vragen al beter de vinger leggen op wat jouw gevoel van onvrede precies veroorzaakt? Wat zou je daar nog extra aan kunnen doen?

  4. Of is het echt zo dat je werkonvrede tijdelijk is? En dat het de moeite waard is om vol te houden. Soms komt de onrust en stress door zaken die tijdelijk zijn, bijvoorbeeld omdat je een deel van je werk nog niet goed in de vingers hebt. Of omdat er een collega ziek is en je tijdelijk extra werk hebt. Maar als dat allemaal niet zo is, wordt het tijd om ander werk en/of een andere werkomgeving te zoeken.

Danny heeft zijn besluit genomen. Dit werk is niet het werk dat bij hem past. Hij gaat samen met mij als loopbaancoach, onderzoeken welk werk beter bij hem past

We gaan dus aan de slag. Danny is al begonnen met het maken van testen en voorbereidende opdrachten. Daarna hebben we het 1e loopbaan coachgesprek. Samen op zoek naar werk dat past bij Danny ’s talenten, interesses en ambities.

Zoek je een ervaren loopbaancoach en coach professionele ontwikkeling?

Wil je kennis maken met mij en mijn aanpak bij loopbaanvragen? Neem dan contact met mij voor een kennismakingsgesprek.

loopbaancoaching - coaching professionele ontwikkeling - 50 plus

10 februari 2021

Wie bepaalt jouw loopbaankeuzes?

In het kader van NL leert door coach ik veertien 50-plus professionals met een loopbaanvraag.

Een deel van de coachees is actief werk zoekend en wil mijn hulp bij het verbeteren van hun cv, hun motivatiebrieven, hun LinkedInprofiel en hun zoekstrategieën. Een ander deel van de coachees heeft nu een prima baan en wil zich oriënteren op de baan van hun toekomst.

In dit loopbaantraject onderzoeken we ook op allerlei manieren welke interesses, waarden, talenten, competenties, ervaring en deskundigheid mensen hebben. En in welke rollen, beroepen en branches dat het best tot zijn recht komt. En hoe je de kans op die passende baan zo groot mogelijk maakt.

360 graden feedback in een loopbaantraject

Een van de ‘opdrachten’ die mensen krijgen is om 360 feedback te vragen. Vooral gefocust op vragen als:

  • Waar vind je mij goed in?
  • Wat waardeer je in mij?
  • Wanneer zie je dat ik in mijn element ben?

Met die opdracht ontstaat een mooi, concreet beeld van je persoonlijke unieke kracht, door de ogen van anderen gezien. De meeste van mijn coachees groeien daardoor in hun zelfvertrouwen. Want als veel andere mensen het zeggen, zal het best wel waar zijn.

Je zelfbeeld - de slang onder het gras?

Maar soms schuilt er een stevige slang onder het gras. De slang van onzekerheid. De slang van de criticus in de coachee. En die sist in zijn of haar oren dat er van die complimenten geen hout klopt. Dat die complimenten niks voorstellen. Of dat die complimenten gaan over dingen die niet belangrijk zijn.

Die slang staat symbool voor alle negatieve gedachten – vaak negatieve overtuigingen genoemd – die je over jezelf hebt. En die je er van weerhouden om de complimenten te accepteren en voor ‘waar’ aan te nemen. Die je er van weerhouden om te geloven in de kracht en betekenis van je talenten en persoonlijke kwaliteiten. Waardoor je ze ook minder inzet. En niet durft te solliciteren op een baan die je eigenlijk prima zou passen.

Hoe je over jezelf denkt, noemen we ons ‘zelfbeeld’, of onze ‘identiteit’. Het zijn aangeleerde overtuigingen. Het zijn gedachten die ooit in je zijn opgekomen en die je vaak in jezelf hebt herhaald: ‘ik ben gewoon iemand die….’, ‘ik kan zulke dingen nou eenmaal niet’, ‘ik ben gewoon niet zo slim’.

Het zijn, echt waar, alleen maar innerlijke overtuigingen die helaas vaak wel als heel echt waar aanvoelen. Als de slang van hierboven sist, geloven we al die complimenten over onze talenten en fijne persoonlijke eigenschappen dus niet.

Een aangeleerd negatief zelfbeeld - wat nu?

Omdat het om aangeleerde (heb je al ooit een baby gezien met een negatief zelfbeeld?) gedachten gaat, kun je ook kijken hoe je met het aangeleerde zelfbeeld omgaat. En op welke manieren je het geleerde een andere – minder belemmerende - plaats in je leven kunt geven.

Want als je leert om anders naar jezelf te kijken en staat bent om blij of zelfs trots te zijn op je talenten en fijne persoonlijke kwaliteiten, ga je ze veel meer inzetten en benutten. En daar krijg je dan weer waardering voor. Jij blij en je collega’s, klanten en werkgever blij. Goed voor je zelfvertrouwen.

Nou is geen optie om tegen jezelf te zeggen: ophouden met dat negatieve denken over jezelf… Daar gaan die gedachten niet van weg. Anders leren denken over jezelf vraagt wat anders.

Zo verander je bijvoorbeeld van gedachten door je eigen ervaringen. Of omdat je in de loop van je leven andere zaken waardevoller bent gaan vinden. Jezelf in nieuwe omstandigheden brengen, kan je dus helpen om van gedachten te veranderen en meer vertrouwen in je eigen kennis en kunde te krijgen.

Voorbeelden

Je verandert van werkgever en merkt dat jouw ervaring en talenten heel positief gewaardeerd worden, terwijl dat op de vorige werkplek helemaal niet het geval was.

Je hebt jezelf altijd als ‘workaholic’ gelabeld en merkt dat - na een paar privé gebeurtenissen - je prioriteiten veranderen en je zelfbeeld mee verandert. Werken is nu leuk en nuttig en privétijd is heel belangrijk geworden.

Persoonlijke ontwikkeling - anders omgaan met de stemmen in je hoofd

Voice Dialogue is een andere manier om jezelf en ook het beeld van jezelf te ontwikkelen. Het leert je dat er naast de negatieve stem(men) in je hoofd ook andere stemmen aanwezig zijn. En het leert je om die waar te nemen en zelf de regie te voeren over de stemmen. Je leest er hier meer over.

Wil je graag met mij gesprek over je loopbaan, over je zelfbeeld?

Neem dan contact op. Ik bel je om een afspraak te plannen voor een kennismakingsgesprek. En dat kost niks en je zit nergens aan vast.

negatief zelfbeeld - kritische stem - voice dialogue



7 januari 201

Op zoek naar een (nieuwe) baan?

Hoe behoud je je energie, motivatie en zelfvertrouwen?

Als je op zoek bent naar (ander) werk, kan de moed je wel eens in de schoenen zakken. Zoeken naar geschikte (maar ja, wat is dat dan...) vacatures, naar bedrijven of organisaties waar je wel zou willen werken, manieren bedenken om contact te krijgen, manieren bedenken om op een positieve manier op te vallen met je brief of cv, hopen op een uitnodiging, balen en frustratie als je een afwijzing in de bus krijgt, je voorbereiden op een 1e gesprek, reageren op mensen die - al dan niet belangstellend - vragen of je al een baan hebt gevonden...

Alles bij elkaar kost het bakken vol energie. Vraagt het heel wat van je motivatie en zelfvertrouwen om de goede moed er in te houden. Want die goede moed hebt je nodig om jezelf steeds weer aan het sollicitatiewerk te zetten. En steeds weer enthousiast, positief, energiek te reageren op de kansen die zich voor doen. Hoe houd je je energie, motivatie en zelfvertrouwen hoog? Hieronder enkele tips. Uit eigen ervaring en uit ervaring van mijn coachees.

1. Goed voor je gezondheid zorgen

Een in alle opzichten goede (zo goed mogelijk) gezondheid is de basis van bijna alles. Dus zorg voor voldoende beweging, bij voorkeur in de buitenlucht. Zorg voor voldoende slaap want te weinig slaapt maakt (nog meer) somber. En natuurlijk voor gezond eten en drinken.

Ook belangrijk: blijf in het gewone dag/nacht ritme omdat je bioritmes in je lichaam daar het beste bij functioneren.

En heel belangrijk: blijf in contact met de mensen om je heen. Het klopt dat jij nu geen verhalen meer te vertellen hebt over je werk maar er zijn genoeg andere dingen om over te praten.

Werk zoeken en solliciteren kan spanning geven. Het vergroot je draaglast. Zeker als daar ook nog financiele zorgen bij komen. Om die last te kunnen dragen is het dus extra belangrijk om goed te zorgen voor jezelf. Zodat je draagkracht en veerkracht op orde blijven. Of misschien zelfs wel krachtiger worden doordat je (opnieuw) leert hoe je het beste om kunt gaan met onzekerheid en teleurstelling.  

2. Ik wil, ik moet...

Was je van jezelf al een type met veel wilskracht? Iemand die gewend is om wat ie wil, ook te realiseren? En daarvoor alles op alles te zetten. Een beetje rood dus in het DISC model of in een van de drijfverenmodellen?

Tja. Je bent als je op zoek bent naar (ander) werk, afhankelijk van een omgeving waar je niet zoveel invloed op hebt. Natuurlijk maak je een mooi cv, stuur je goede brieven, kun je goede sollicitatiegesprekken voeren, vraag je je netwerk om mee te zoeken naar een passende baan. Maar ja. Aan de overkant van de tafel zit een recruiter of leidinggevende met eigen belangen en doelen. Die wil voor zijn werkgever of zichzelf de allerbeste kanditaat vinden. En dat moet jij dan maar toevallig zijn.

Stel je verwachtingen dus bij. Gedachten als ‘Ik moet, wil nu, meteen, als deze sollicitatie niet lukt, wordt het nooit meer iets…..’ leveren je vooral stress op. Helaas, helaas, helaas. Je kunt ijzer niet met je handen breken. De wereld niet naar je hand zetten…

Accepteer dat het vinden van een baan veelal veel tijd kost. Kijk dus hoe je het zoeken naar een baan plezieriger of interessanter maakt. Hoe je het solliciteren leerzaam en creatief kunt invullen.

Richt je op datgene waar je wel invloed op hebt, op je eigen gedrag dus. Je eigen kennis, kunde en contacten. Je kunt alleen je best doen. De rest is afhankelijk van anderen (en het toeval).

Richt je bij het zoeken naar banen en werk op:

  • Waar echt je interesses liggen.
  • Waar je je ervaring en kwaliteiten in kunt zetten.

En zoek zelf naar bedrijven waar je wel zou willen werken en bel gewoon of ze eens met je willen praten. Niet geschoten, is altijd mis...

3. Sollicitatie maatjes

Zoek mensen die je inhoudelijk kunnen helpen en met je mee kunnen denken en zoeken. Dat kunnen mensen zijn die net zoals jij op zoek zijn naar een andere baan. Bijvoorbeeld via JobOn. Vaak heeft het UWV ook allerlei projecten of workshops waar je aan deel kunt nemen. Schroom niet. Samen sta je immers veel sterker. Je kunt natuurlijk ook een ervaren loopbaancoach zoals ik vragen om je te helpen.

4. Steun, troost en hoop

Zoek mensen die je emotioneel steunen en in je blijven geloven. Afwijzingen krijgen, hoort er meestal bij. Natuurlijk baal je dan. Gun jezelf dus een baalmoment. En laat je daarna weer opvrolijken door de mensen uit je omgeving die van harte met je meeleven.

5. Zorg voor structuur en afwisseling in de dag en in de week

In je werk had je een planning, een weekstructuur, een ritme. Het is voor je energie en motivatie belangrijk om dat vast te houden. In de ochtend doe je ‘vaste werk-zoek en solliciteren taken’ en daarna is er ruimte voor andere dingen als sporten, lezen, studeren, voor je kinderen zorgen, een hobby, vrijwilligerswerk. Doe dan iets wat je in elk geval leuk of nuttig voor jezelf vindt.

Maak voor elke werkdag een lijst met taken die je af kunt strepen. Zelf vind ik het af kunnen strepen heel bevredigend. Dan zie je tenminste dat je ook echt werk hebt verzet.

Hou een sollicitatie-logboek bij. Shrijf op, wat je leert over het solliciteren zelf, over jezelf, over andere mensen en hoe je daar mee omgaat. Schrijf ook op wat er minder goed ging en wat je daarvan leert voor een volgende keer. En schrijf op wat er op die dag goed ging. Want positieve ervaringen, hoe klein ook, helpen je om je zelfvertrouwen op orde te houden.

6. Hoera, dit zijn mijn kwaliteiten

Vraag aan mensen die je goed kennen om een lijst te maken van drie kwaliteiten & hoe ze die in de praktijk bij jou zien. Hang die boven je bed en boven je bureau. Realiseer je steeds weer: deze kwaliteiten heb ik mijn hele leven lang. En kan ik dus altijd weer inzetten. Bovendien kun je de voorbeelden gebruiken voor je LindedIn profiel, je cv, je motivatiebrief, je sollicitatiegesprek. Goed voor je zelfvertrouwen.

7. Dankbaarheidsoefening

'Ik vind het leven soms best ingewikkeld en regelmatig niet zo leuk', hoorde ik een bekende cabaretier zeggen in een tv programma. Ik ben het gloeiend met hem eens. Een van de oefeningen die mij helpen om aandacht te houden voor wat er (in onze luxe westerse maatschappij) allemaal wel is, is de dankbaarheidsoefening. Een heel bekende oefening uit de positieve psychologie. De oefening is al vaker onderzocht en blijkt echt te helpen om je wat positiever, met meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in de toekomst te voelen. Op deze pagina van psychologie magazine vind je een uitgebreide versie van de oefening.

Zoek je loopbaancoaching of sollicitatiebegeleiding?

Neem dan contact op met mij voor een gratis kennismakingsgesprek.

sollicitatiebegeleiding - loopbaancoaching - 50-plus


2 januari 2021

Op welke werkplek kom jij het meest tot je recht?

Een dochter klaagde bij haar vader over haar werk en haar baas. Het werk was saai en haar baas was een chagerijn.

De vader zei tegen zijn dochter: 'Je weet, deze auto heb ik jaren geleden gekocht. Hij is nu een beetje ouder, maar ik wil 'm je graag geven. Voordat ik je de auto geef wil ik graag weten wat ie waard is. Breng de auto naar het centrum voor 2e hands auto's en vertel ze dat je hem wilt verkopen en kijk hoeveel ze je ervoor bieden.

De dochter keerde terug naar haar vader en zei: "Ze boden me €1.000 aan omdat ze zeiden dat hij er behoorlijk versleten uitziet."

De vader zei: "Breng hem eens naar het pandjeshuis. Kijken wat die 'm waard vinden." De dochter ging naar het pandjeshuis, keerde terug naar haar vader en zei: "Het pandjeshuis bood slechts € 100 omdat het een oude auto is."

De vader vroeg zijn dochter om nu naar een oude-auto-club te gaan en hun de auto te laten zien. De dochter nam toen de auto naar de club, keerde terug en vertelde haar vader: "Sommige mensen in de club boden er € 10.000 voor omdat het een Golden Zinzon is en het is een iconische auto die door veel verzamelaars wordt gezocht".

Nu zei de vader dit tegen zijn dochter: "Het is met mensen, net zoals met auto's. De juiste plek waardeert je op de juiste manier". Als je niet gewaardeerd wordt, wees dan niet boos, het betekent dat je op de verkeerde plek bent. Degenen die je waarde kennen, zijn degenen die je waarderen. Blijf nooit op een plek waar niemand je waarde ziet. Nooit!

50-plus coaching - 50-plus loopbaancoaching

28 december 2020

Leren over je loopbaan door af te kijken bij anderen

Volwassenen leren het meest door af te kijken bij anderen. En te onderzoeken wat je zelf met die aanpak kunt doen. Praat dus met vrienden, collega's, familie over hoe iedereen naar zijn loopbaan kijkt en op welke manier ze daar mee bezig zijn.

En laat je inspireren door artikelen in kranten en tijdschriften. Het AD heeft bijvoorbeeld AD werkt. Een nieuwsbrief met informatie over de arbeidsmarkt en talloze interviews met mensen over hun werk en hun loopbaan. Zoals bijvoorbeeld het interview met deze bijna neurochirurg die uiteindelijk geen chirurg maar bakker werd. En nee, dat ging niet zonder slag of stoot. Of van de ene op de andere dag. Maar juist het feit dat ze zocht, haar neus stootte, viel en weer op stond, gebruik maakte van wat toevallig gebeurt, maakt het leerzaam om te lezen. Wat droom jij van? Waar heb je (eigenlijk) nachtmerries van? Welke stappen durf jij te nemen?

Zoek je loopbaancoaching of sollicitatiebegeleiding?

Neem dan contact op met mij voor een gratis kennismakingsgesprek.


50-plus coaching - 50-plus loopbaancoaching

12 december 2020

Weekendwijsheid: Raak niet gevangen in je eigen succes

De Volkskrant heeft elke week een kort interview met een bekende Nederlander onder de kop 'weekendwijsheid'. Ik vind deze in het kader van loopbaankeuzes interessant.

Ontwerper Piet Hein Eek (53): 'Als je doet wat je niet leuk vindt en je krijgt daarmee succes, dan moet je de rest van je leven doen wat je niet leuk vindt. Het klinkt als een cliché, maar je moet dus proberen zoveel mogelijk te blijven doen waar je van geniet. Veel mensen doen nog steeds hetzelfde als toen ze jong waren. Toen ging het goed, en daarin zijn ze blijven hangen. Het is makkelijk om gevangen te raken in je succes. Het lijkt dan alsof je gelukkig bent als je een groot huis en een mooie auto hebt. Als je welvarend bent en een luxe leven hebt met veel vakanties. Maar - om er nog een cliché in te gooien - financiële welvaart staat niet gelijk aan geluk. Financiële zekerheid is uiteindelijk verarmend. Natuurlijk moet je je kinderen te eten geven, maar binnen die zekerheid moet je vooral proberen eigenzinnige keuzes te maken.

Tijdens mijn opleiding tot ontwerper zag ik veel afgestudeerden met een geslaagd ontwerp, die niet de mogelijkheid hadden een ontwerp uit te besteden. Ze hermaakten dus hun eigen ontwerpen continu, waardoor ze meer aan het timmeren waren dan aan het vormgeven. Ik zag ook kunstenaars die met één idee succesvol werden, en dat kunstje hun hele leven bleven herhalen.

Maar als je maar één ding blijft doen, heb je ook kans dat je succes overwaait. Wees dus zo gevarieerd mogelijk in je bezigheden. Probeer je talenten zo breed mogelijk in te zetten, dan oogst je meer waardering. Daarom besloot ik de eerste zes jaar na mijn afstuderen geen sloophout meer aan te raken. Dan word je toch Sloophout-Pietje. Alhoewel, eigenlijk ben ik dat toch geworden.'

50-plus coaching - 50 plus loopbaancoaching


10 december 2020

Meer geluk met toeval, ook bij het vinden en houden van een baan

Van werk veranderen…
Nieuwe taken | projecten willen doen….
Een (leukere) baan vinden….

Deze of andere werkwensen hebben veel mensen op hun lijstje voor het nieuwe jaar staan.

En natuurlijk doe je daar je stinkende best voor. Je doet werk zo goed mogelijk. Zorgt voor een goed LindedIn profiel en een aansprekend cv. Je schrijft mooie motivatiebrieven. Je bent behulpzaam en vriendelijk voor je collega’s, leidinggevende en vrienden. Je gedraagt je betrouwbaar en houdt je aan je afspraken. Kortom, je doet wat je kunt.

Wij mensen denken graag dat onze successen voortkomen uit ons eigen doen en laten. Uit de koker van onze eigen talenten en onze eigen voortreffelijkheid. En dat tegenslagen gewoon domme pech zijn. In de psychologie noemen we dat de fundamentele attributiefout. Het helpt ons om ons zelfbeeld en zelfgevoel te beschermen. Overigens denken we over andere mensen meestal het omgekeerde: hun succes is een kwestie van geluk en hun tegenslagen zijn het gevolg van hun eigen denken en doen. Ook dat is beter voor ons zelfbeeld en positief zelfgevoel. ( natuurlijk overdrijf ik wat…

).

Dat wil niet zeggen dat talenten, persoonlijkheid, drijfveren geen rol spelen. Natuurlijk spelen die ook een rol. Soms zelfs een heel belangrijke. Maar op andere momenten speelt het toeval een minstens zo'n grote rol. Want je kunt wel talent hebben, maar als er niemand in de buurt is die je helpt om dat talent te ontdekken en te ontwikkelen, is het nog maar de vraag of het talent tot wasdom komt. Talent en toeval kunnen elkaar heel goed versterken.

De rol van toeval in je leven en dus ook in je werk en het vinden van een nieuwe baan

In het algemeen is het zo dat toeval zowel bij successen als bij tegenslagen een belangrijke rol spelen. Elke actie die we doen, valt in zijn eigen omstandigheden. Met veel andere beïnvloedende factoren. Je weet dus nooit zeker of je actie ook tot de gewenste reactie leidt.

Hoe help je toeval als je van werk wilt veranderen, nieuwe taken of projecten wilt doen, een baan zoekt?

  1. Ga er op uit. Sta open voor nieuwe ontmoetingen, nieuwe kansen, nieuwe ideeen en nieuwe ervaringen. Zo maak je ruimte voor toeval. Maar doe dan wel dingen die leuk vindt om te doen. En ga om met mensen die je aanspreken, waar je een klik mee hebt. Toeval moet wel kunnen stromen.
  2. Besteed positieve aandacht aan elke relatie, aan elk gesprek, aan elk contact moment. Iedereen wil het gevoel hebben serieus genomen te worden. Door andere mensen gezien en gerespecteerd te worden. Mensen willen graag andere mensen helpen. Dat gaat gemakkelijker als er een positieve klik is.
  3. Zoek als het even kan in elke situatie het positieve, zoek de kansen en de mogelijkheden in de situatie. Zoek wat je er van kunt leren. En ja, ik weet ook dat er situaties zijn waarin dat hondsmoeilijk of zelfs onmogelijk is. Maar voor alle andere situaties geldt: look at the bright side...
  4. probeer daar waar het kan, het positieve toeval in het leven van een ander te zijn.
  5. Kortom: als je iets doet, doe het dan met volle aandacht en plezier, je weet toch nooit wat het later oplevert….

Je hebt dus lang niet overal controle over. Covey zei dat al: je hebt een cirkel van betrokkenheid en een cirkel van invloed (en geen cirkel van controle). Wend daar waar dat kan je invloed aan om jouw doelen te bereiken en bij te dragen aan de doelen van anderen. En verder? Laat het los. Vertrouw erop dat het in the end best goed gaat komen. En ga verder met waar je wel invloed op kunt uitoefenen, wat je wel in gang kunt zetten. Omdat je toch nooit weet waar het toeval je brengt.

Wil je de manier waarop je werkt of werk zoekt een boost geven? En wil je hulp van een ervaren loopbaancoach? Neem dan contact op met mij.

PS synchroniciteit

Niet iedereen ervaart 'toeval' als 'toeval'. Soms beleven mensen toeval en herhaalt toeval als kleine wondertjes van synchroniciteit en daarmee als tekens van het universum. Het universum wijst hen de weg, zet hen op het goede spoor of laat hen met die gebeurtenissen weten dat ze op het goede spoor zitten. Ze beschouwen synchroniciteit als aanmoediging, als toeval dat voor hun leven een zo bedoelde betekenis heeft. Wat mij betreft maakt het niet uit hoe je het toeval ervaart. Als je er maar goed gebruik van maakt in je loopbaan, je dagelijks leven, je zoektocht naar ander werk.

50 plus coaching - 50 plus loopbaancoaching

3 december 2020

Baan kwijt? Ach joh, jij vindt zo een andere baan…

Het zal je wel niet ontgaan zijn: op 1 december zijn er in 1 dag 55.000 subsidies verleend voor loopbaanbegeleiding. In de augustusronde van deze subsidie duurde het een week voordat pot – die de helft was van deze pot – leeg was. De nood is hoog dus.

Een deel van de mensen die zich daarvoor bij mij meldde heeft nog een baan. Gelukkig. Zij vragen zich af wat een goede interessante uitdagende volgende loopbaanstap zou kunnen zijn. Een belangrijke vraag en verstandig van ze om daarover op tijd na te denken. Ook voor 50-plussers.

Een deel van de mensen die zich daarvoor bij mij aanmeldde is – veelal door corona – baanloos geworden. Soms van de ene op de ander dag. En dat hakt erin. Werk weg is structuur & ritme weg, sociale contacten weg, interessante taken weg. Je loopbaantoekomst is van de ene op de andere dag onduidelijk en onzeker. Je financiële positie verandert in een keer. Je zelfbeeld duikelt naar beneden, want misschien ligt het ook wel aan jezelf (denk je).

Kortom, het leven wordt er niet echt beter van…. Dat geeft alles bij elkaar heel wat stress, verdriet, boosheid, frustratie, eenzaamheid, teleurstelling. Dat gun je niemand.

Jammer genoeg zijn er dan toch mensen die zeggen:

  • Zo, heb je lekker vrij deze zomer (of deze kerstmaand).
  • Ach joh (of meid), je vindt zo weer een andere baan.
  • Tja, dat is mij ook wel eens gebeurd en weet je wat ik toen deed…… en toen had ik zo weer een baan.

Gelukkig zijn er ook veel mensen die een aandachtig oor bieden, steun geven en met je meedenken en je helpen. En dat kunnen werkzoekenden echt wel gebruiken.

Mijn vraag?

Als iemand in je omgeving zonder werk komt, biedt dan dat luisterend oor. Kijk wat je voor de ander kunt betekenen. Veel banen worden via via ingevuld. Zoek actief mee met de mensen in je omgeving die zonder werk komen. Richt je daarbij wel op het werk dat zij graag willen doen. Zorg dat die werkzoekende er niet alleen voor staat. Samen sta je sterker.

Loopbaancoach nodig?

En denk je dat de ander professionele hulp nodig heeft? Wijs hem of haar dan op Coachfinder. Een platform van Psychologiemagazine waar je tussen 700 coaches, de coach kun vinden die bij jou en jouw vraag past. Ik sta er ook op. Je kunt me natuurlijk ook rechtstreeks mailen of bellen op 06 - 55 79 78 32..


25 november 2020

Zelf actief sturing geven aan je loopbaan en werktoekomst

50-plus?
Twijfelend over jezelf en je baan; is dit (nog) de goede plek voor mij?
Of weet je al zeker dat het niet meer de goede werkplek is voor jou?
Maar wat dan?

Als je nog vijftien tot twintig jaar met plezier en succes wilt werken, hoe pak je dat dan aan?
Of moet je toch maar hetzelfde werk blijven doen?
Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt per slot…

Loopbaancoaching voor 50-plussers

Veel mensen die deelnemen aan het gesubsidieerde loopbaantraject van NL leert door, stoeien met deze vragen. Ze zoeken een frisse wind om samen door zichzelf, hun werk en loopbaan heen te waaien.

Om nieuwe inzichten te krijgen in wie ze zelf zijn, waar ze voor staan, wat ze belangrijk vinden in hun leven. In hun waarden, hun eigen mix van talenten, hun interesses, hun drijfveren, hun hart. Naar wat zij op hun manier willen zijn, doen, betekenen in het leven. Waar hun leven hen toe uitdaagt.

In het NL leert door traject begin ik met de spotlight te zetten op jezelf. Met behulp van een test, een arbeidsmarktscan, een levensloopbeschrijving, een 365 graden feedback opdracht (her)ontdekken we samen wat jouw verschillende talenten en drijfveren zijn, waar jouw hart van opspringt, wat je al goed kunt en waar je andere mensen blij mee maakt.

We kijken wat je, je hele leven lang al interessant hebt gevonden.
Wat je ook doet als het niet ‘moet’.

Dat levert ideeën op voor loopbaan/werk mogelijkheden. Die natuurlijk allemaal onderzocht moeten worden op hun kansen, mogelijkheden en toekomstperspectief. Zeker als je heel wat anders wilt, moet er veel onderzocht en ontdekt worden.

Door dat te doen, krijg je een goed beeld van jouw mogelijkheden in een nieuw vak of een nieuwe markt.

En zo ontstaat er een plan.

Een plan waarmee je aan de slag gaat om die vanuit het hart gewenste werktoekomst dichterbij te halen. Soms gaat het snel. Soms kost het tijd en moeite om stapje voor stapje te bereiken wat je wilt bereiken. Maar als je er dan komt, is de tevredenheid over jezelf des te groter.

Ben je 50-plusser?
Wil je zelf actief sturing geven aan jouw loopbaan en jouw werktoekomst?
En zoek je daarbij de hulp van een ervaren loopbaancoach?
Neem contact op met mij.

loopbaancoaching voor 50-plussers

10 november 2020

Wil je graag loopbaancoaching en zie je op tegen de kosten?

Vanaf 1 december a.s.: gratis loopbaancoaching voor 50-plussers die willen blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan. In het blog hieronder, van 1 oktober lees je er alles over.

50-plus loopbaancoaching

6 oktober 2020

Doe je gewoon of doe je buitengewoon?

Ook 50-plussers hebben loopbaanvragen.

De subsidie van NL leert door (1 december 2020 start een nieuwe subsidieronde!) geeft ook hen de gelegenheid om hun loopbaan en hun werktoekomst onder de loep te nemen.

Samen kijken we aan de hand van de interesse- en competentietest, de arbeidsmarktscan en hun eigen levensloop en werkschets naar hun talenten, hun bewezen kennis en kunde en naar de arbeidsmarktmogelijkheden die daarbij horen. En we staan uitgebreid stil bij de vraag: ‘waar gaat je hart sneller van kloppen?’.

Door die vraag te stellen komen (oude) dromen, ambities, belangrijke waarden, nieuwe en oude interessegebieden en vanzelfsprekende talenten op tafel. En die vormen samen ‘je harde kern’, jouw persoonlijke kracht en energiebron. Als je werkt met je hart, voelen en zien andere mensen je betrokkenheid, je energie, jouw persoonlijke talenten en kracht. Dus dat is de plek waar je het best tot je recht komt.

En als je eenmaal weet wat je kracht is, wat je beste talenten zijn, welke waarden centraal staan in je leven, wordt het maken van keuzes gemakkelijker. Je weet immers waar je voor staat.

Ja, ja.. hoor ik sommigen van jullie nu denken. Dat klinkt leuk maar de werkelijkheid is heel wat minder fraai. En dat klopt. In de dagelijkse praktijk kom je ook moeilijkheden en saaie momenten tegen. Ongemak hoort erbij.

Werken vanuit je interesses en talenten

Maar laat dat geen belemmering voor je zijn om jouw leven interessanter te maken door steeds te blijven focussen op:

  1. Werkplekken waar je jouw waarden, jouw kerntalenten, jouw interesses in betaald werk kunt omzetten.

  2. Zoek steeds naar mogelijkheden om je talenten en interesses te laten groeien. Want alleen als je groeit, kom je tot bloei. Jezelf blijven ontwikkelen, nieuwe dingen blijven leren, zijsporen bewandelen en daar nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten, biedt je steeds weer (loopbaan)kansen.

  3. Natuurlijk horen er tegenslagen bij. Maar: niet linksom, dan rechtsom, niet nu dan misschien straks. Leer omgaan met frustratie en tegenslag. De volhouder komt zo dicht mogelijk in de buurt van wat ie wil doen en zijn.

De toekomst is altijd ongewis. Je kunt er dus net zo goed voor kiezen om zoveel mogelijk naar je eigen talenten, je eigen kernwaarden, je eigen idealen & dromen te leven. Wie weet waar het je brengt. Wie weet hoeveel moois je de wereld daarmee schenkt.

Wie er werkt vanuit haar interesses en talenten?

Nele Odeur bijvoorbeeld. Haar ouders hadden een heel ander loopbaanpad voor haar bedacht dan ze nu volgt. In haar blog lees je haar verhaal.

Over de toekomst van banen en loopbanen...

Volgens een rapport van McKinsey (juni 2020) zullen potentieel 1 op de 3 van de huidige banen in Europa verdwijnen de komende 10 jaar door een combinatie van digitalisering en de economische crisis als gevolg van Corona. Tegelijkertijd biedt het digitale tijdperk veel (nieuwe) mogelijkheden voor mensen die nieuwsgierig zijn en zich blijven ontwikkelen.

PS 1 Gratis loopbaancoaching

Meer weten over de subsidie ronde van NL leert door, die start op 1 december 2020? Lees dan het blog hieronder.

PS 2 En een ervaren loopbaancoach :-)

En zoek je een loopbaancoach die jou helpt bij het ontdekken en handen & voeten geven van jouw talenten, jouw interesses, jouw kernwaarden? Neem dan via de mail contact op met mij.

loopbaancoaching voor 50-plussers


1 oktober 2020

Wil je graag loopbaancoaching en zie je op tegen de kosten?

Vanaf 1 december a.s.: gratis loopbaancoaching voor 50-plussers die willen blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan.

Goed nieuws voor alle mensen die met hun loopbaan aan de slag willen. Want vanaf 1 december 2020 is het gratis loopbaan- en ontwikkeladvies weer beschikbaar.

Bij de vorige subsidieronde was na 3 weken de subsidiepot leeg. Met 22.000 mensen die hun loopbaan en ontwikkeling dankzij deze subsidie onder de loep kunnen nemen, was het geld op.

Werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen dankzij de subsidieregeling NL leert door gratis een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Met zo’n ontwikkeltraject krijg je beter zicht op jouw kansen op de arbeidsmarkt. Een loopbaanadviseur kan je steunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Vanaf 1 december 2020 zijn er 50.000 ontwikkeladviestrajecten beschikbaar.

Meer informatie vind je hier.

Wil je graag gratis gebruik maken van:

Een LDC interesse- & competentietest + arbeidmarktscan zodat je inzicht hebt in je kwaliteiten en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt?

En 4 uur gratis loopbaan- (of ondernemers-) coaching?

Meld je vast bij mij aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

Als je besluit om na 1 december serieus mee te willen doen, zet ik je op de lijst van geïnteresseerden. Ik ga er vanuit dat veel loopbaancoaches dit zullen doen. Het zal de eerste dagen dus druk zijn met het registreren van kandidaten.

Ik ga er van uit dat er ook nu weer veel animo is om gebruik te maken van dit traject. Wacht dus niet te lang. Ik ben nu druk aan het werk met de mensen die zich in augustus voor het gratis loopbaantraject hebben aangemeld. Er staan nog mensen van die subsidieronde op de ‘geïnteresseerdenlijst’. Wil je daarbij? Wacht dan niet te lang.

De mensen waarmee ik nu aan het werk ben, ervaren dit traject als bijzonder nuttig. De LDC interesse- en competentietest + de arbeidsmarktscan + de persoonlijke levensloopopdracht + 4 gesprekken van 1 uur geven hen goed inzicht in hun talenten, interesses, competenties, deskundigheid en in hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Doen dus.

Kennismaken met je loopbaancoach?

Wil je een afspraak maken met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail me dan.

#NLLeertDoor #ontwikkeladvies #arbeidsmarkt #duurzaaminzetbaar #loopbaanontwikkeling #50plusloopbaancoaching


loopbaan coaching - samen aan de slag om 1. jouw richting te vinden en 2. daarmee aan de slag te gaan


1 oktober 2020

Komen jouw talenten in je werk voldoende aan bod?

Zoek jezelf broeder….
Zoek jezelf zuster…..

Een prachtig lied van van Kooten en de Bie van lang geleden. Ik moest er vanochtend na een coachgesprek aan denken. Zoek jezelf, vind jezelf, blijf alleen jezelf… Het is prachtig tweestemmig gezongen.

En ik denk dat veel mensen dat ook heel graag willen: ‘zichzelf vinden, zijn, blijven’. Maar in het leven van alle dag is dat lang niet altijd even gemakkelijk. Want wie is die zelf? En is er eigenlijk maar een zelf? En hoe blijf je bij jezelf ook als omstandigheden veranderen? Kan dat eigenlijk wel?

Mijn ervaring is dat alle mensen meerdere zelven, meerdere kanten in zichzelf hebben. En dat die kanten soms met elkaar in strijd zijn. Soms samenwerken. Soms heel sterk ontwikkeld zijn en soms juist nog heel graag ontwikkeld willen worden.

De omstandigheden kunnen daar een flinke invloed op hebben. Als je in Coronatijden in de horeca werkt kan de kant die zich druk maakt over jouw veiligheid en zich zorgen maakt over je inkomen heel nadrukkelijk aanwezig zijn. En de ‘laat maar waaien, morgen weer een dag’ kant wegdrukken. Als je opgroeit in een gezin waarin ‘het hoofd boven het maaiveld uitsteken’ niet gewaardeerd wordt, moet je misschien nu aan de slag om die kant van jezelf – als je dat wil – juist wel te laten groeien. Als je lang in een zeer commercieel bedrijf werkt, is je competitieve kant flink gegroeid. Misschien ten koste van je ‘gezellig samenwerken’ kant. En wil je nu meer evenwicht tussen die kanten.

In het kader van NL leert door komen ook veel 50-plussers met loopbaanvragen en persoonlijke (werk) ontwikkelvragen om door mij gecoacht te worden. En natuurlijk hebben ook zij kanten die al flink ontwikkeld zijn en ook kanten die nog ondergeschoven zijn. Ontwikkelen en groeien gaat immers je hele leven door.

In mijn coachgesprekken ga ik ook met hen op zoek naar hun verschillende kanten, hun verschillende ‘ikken’. We onderzoeken samen welke kanten zich al ontwikkeld hebben en in het dagelijks leven vaak de boventoon voeren. En welke kanten nog veel minder aanbod zijn gekomen. Of welke kanten door allerlei omstandigheden weggestopt zijn.

Om zorgvuldig te kunnen werken met de verschillende kanten die in elk mens verscholen zitten, maak in gebruik van een methode die ‘Voice Dialogue' heet. In die aanpak gaan we er vanuit dat elk mens meerdere kanten in zichzelf heeft. Bijna iedereen heeft wel een kritische stem in zich die commentaar op al je daden geeft. Ouders hebben een zorgzame vader of moeder in zich. Sommige mensen hebben een ontdekkingsreiziger in zich. Of een perfectionist. Of een pleaser. Maar iedereen heeft meerdere kanten in zich. In Voice Dialogue wordt vaak de metafoor gebruikt van de bus vol reizigers. Alle verschillende kanten van jezelf zijn de reizigers in de bus. En jij (jouw Bewuste Ik) is de chauffeur. Wie zitten er allemaal in jouw bus?

Wil jij je verschillende kanten beter leren kennen?

Wil je kennis maken met de verschillende kanten in jezelf? Je loopbaan en je werk een boost geven door kanten van jezelf te ontwikkelen die tot nu toe nog niet aanbod zijn gekomen?

Mail me voor een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we je vraag en hoe we daarmee samen aan de slag kunnen.

Zou je zelf vast eens aan de slag willen met die verschillende kanten van jezelf?

Psychologiemagazine heeft een artikel en een oefening waarmee je zelf vast aan de slag kunt.


22 september 2020

Een baan zoeken met 'google for jobs'

Eind augustus is Google begonnen met zijn platform voor banen: google for jobs. Op deze Google toepassing zie je o.a. banen van de Nationale Vacaturebank, Randstad, Tempo-Team, Monsterboard en de Rijksoverheid.

Als je daar gebruik van wilt maken, type je boven in de Google zoekbalk, de functie waar je naar op zoek bent. Dan verschijnen er eerst een aantal advertenties en daarna zie je dit:

Als je op de tekst 'nog 100+ vacatures' klikt, verschijnt het Google for Jobs platform. Daar kun je net zoals bij Indeed (het grootste andere platform in Nederland) allerlei specificaties aanbrengen zodat je alleen die vacatures ziet die voor jou echt interessant zijn. Je kunt er ook een job alert instellen.

Als je een baan interessant genoeg vind, kun je door te klikken naar het platform komen waar de vacature oorspronkelijk vandaan komt. Daar kun je ook solliciteren.

Zoek je tips en handvatten voor het maken van een goed cv of een sprekend LinkedIn profiel. Lees dan hier verder. Of neem contact op met mij.


16 september 2020

Afzien en doorzetten

Het was er de afgelopen dagen goed weer voor: ‘transpiratie’.
Je hoefde er weinig inspanningen voor te doen.
Dat is wel eens anders.

Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Zeker als je als 50-plusser op zoek bent naar een andere baan. Of als 50-plusser je huidige baan interessanter wilt maken. Of als 50+ ook in aanmerking wilt komen voor die interne vacature.

Maar ook voor jonge(re) mensen geldt: de aanhouder wint.

Doorzetten dus...

Er zijn talloze situaties en momenten waarbij het juist wel aankomt op je eigen inspanningen. En op het volhouden en doorzetten van die inspanningen. Op vasthoudendheid. Op ‘niet linksom, dan rechtsom; niet rechtdoor, dan via een omweg’.

Edison zei het al en onderzoeken laat het ook steeds weer zien: resultaat is veel meer het effect van inspanning, volhardendheid, doorzettingsvermogen, toewijding aan je doel & taak en veel minder het resultaat van talent of IQ. Veel grootschalige onderzoeken geven aan dat IQ slechts voor een ¼ iemands werkprestaties bepaalt. Je persoonlijkheid, creatieve oplossingsgerichtheid, toewijding en toeval (geluk) nemen de andere ¾ voor hun rekening.

Doorzettingsvermogen dus. Jouw vastberadenheid om een voor jou belangrijk langere termijndoel te realiseren, ondanks problemen die je onderweg tegenkomt.

Wat helpt je om beter te kunnen doorzetten?

  1. Waartoe doe je het? Je hebt iets nodig dat je steeds weer stimuleert om je er voor in te spannen. Dat kan een inhoudelijk onderwerp zijn waar je hart sneller van gaat kloppen. Het kan een ambitieus doel zijn dat je wilt bereiken. Het kunnen mensen zijn waar je iets voor wilt betekenen. Interesse en nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat je met ‘iets’ begint. Omdat het naar meer smaakt, ga je door. En omdat het onderwerp of de resultaten je triggeren, ga je verder ook als het lastig is. Inspanning, volhardendheid en passie versterken elkaar. Wat wil jij graag bereiken?
  2. Doen. Ook als je even geen zin hebt. De zelfbeheersing om je aan je actieplan te houden is belangrijk. Want van het doen leer je. En door het leren wordt je steeds beter in het doen van acties die het realiseren van je doelen, dichterbij brengen. Wat is jouw actieplan? En wat ga je vandaag doen aan het realiseren van je doelen een stapje dichterbij te brengen?
  3. Support. Zoek mensen die in je geloven. Die je stimuleren, met je meedenken, met je meedoen. Je opvangen als het even tegenzit. Je complimenteren met je harde werken. Want wie volhoudt en doorzet….. Bedenk ook een aanpak voor als het tegenzit, je het even niet meer weet. Wie kan jou helpen, steunen, uitdagen, stimuleren? En wat doe jij als het even tegenzit zodat je de dag daarna de draad weer op kunt pakken?

Herken je de stappen? Ze zijn gebaseerd op het model van Ben Tiggelaar 'de ladder'. Meer over dat model lees je hier.

Doorzetten, volhouden, afzien...

'leidt dat dan gegarandeerd naar succes? Want waarom zou ik anders die moeite allemaal doen?' zei laatst een van mijn coachees. En dat is een goede vraag. Hij wist natuurlijk zelf het antwoord ook wel. Er is geen garantie voor succes. Al die goeroes die verkondigen 'volg mijn stappenplan voor een succesvol en dus gelukkig leven' weten dat ook. Niemand heeft controle over zijn totale leven, laat staan over de consequenties van het eigen handelen. Je weet gewoon weg niet (altijd) wat er gaat gebeuren. De kernvraag is dus: 'Vind je je doelen zo belangrijk dat je er voor wil gaan? Vind je het onderwerp inhoudelijk zo interessant dat je er mee bezig wilt blijven?'. Kortom: wil en kun je eigenlijk niet anders dan je innerlijke drive volgen... Linksom of rechtsom.

Doe dat dan 'gewoon'. En dan is doorzetten, volhouden, bijbuigen, de omleiding volgen, een nieuwe koers bedenken, een andere aanpak verzinnen, een taak doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt, het gevolg van je innerlijke drive. Elk van je acties heeft zijn consequenties. Stap(je) voor stap(je) ga je verder.

Je eigen weg gaan is niet altijd even gemakkelijk. Maar het is wel jouw weg.

Wil je nog een interessante talk van Damiaan Denys zien over 'in of uit controle zijn'? Kijk dan hier deze aflevering van Brainwash.

Zoek je een ervaren coach

die je helpt bij je loopbaanvragen of werk gerelateerde vragen? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek maken we niet alleen kennis, we bespreken ook wat jouw vraag is en hoe we daarmee samen aan de slag zouden kunnen. Meer weten? Neem via de mail contact op met mij.


volhardendheid - doorzettingsvermogen - doelen bereiken


9 september 2020

Maak jij gebruik van de scholingsplicht van je werkgever?

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 juli 2015 kent de wet een scholingsplicht voor werkgevers. Die verplichting houdt in dat een werkgever aan medewerkers scholing moet verschaffen die voor de uitoefening van de functie noodzakelijk is. Daarnaast moet de werkgever ook scholing buiten de eigen functie van de werknemer aanbieden. Zo kan de medewerker ook eenvoudig een andere functie uitoefenen als zijn functie bijvoorbeeld vervalt. Of meegroeien als de functie verandert. Zo blijf je als werknemer duurzaam inzetbaar. En haal je kundig en met plezier werkend, je pensioen.

Vraag dus aan je werkgever welke scholingspotten er in jouw organisatie zijn.

Persoonlijke scholingspot

Heb je een persoonlijke scholingspot? Gebruik 'm elk jaar om je vak, je persoonlijke vaardigheden, je loopbaanvaardigheden bij te houden. En kijk vooral vooruit: wat staat er in mijn rol, in mijn vak te gebeuren en hoe kan ik daar op anticiperen?

Gezamenlijke scholingspot

Soms is het verstandig om de persoonlijke scholingspotten bij elkaar te voegen en met collega's een wat groter leertraject te organiseren. Samen beter worden in je rol als projectleider, adviseur, leidinggevende, klantmanager enzovoorts. Ga daarover in gesprek met leidinggevenden en HR. En laat je helpen door trainers of coaches zoals wij.

Hieronder twee aanvullende artikelen over de scholingsplicht:

1. juridische uitspraken als de werkgever in gebreke blijft.

2. uitleg van de scholingsplicht in Intermediair.


1 september 2020

Benut jij je talenten?

Waar focus je op?

Op wat je goed kunt en graag doet?
Of op wat je nog beter zou moeten doen?

50+, talenten en NL leert door

Wij 50+ ers zijn van de generatie waarin de aandacht vaak lag op wat je moest veranderen. Waar je beter in moest worden. En veel minder op waar je talent voor had en hebt. Op wat je graag doet en wat je gemakkelijk afgaat. Laat staan op het beter inzetten en verder uitbouwen van die talenten.

In mijn loopbaantrajecten merk ik dat veel 50 plussers daarom geen goed beeld hebben van hun talenten. En dat is heel jammer.

Want het inzetten van je talenten maakt je gelukkiger. Je zelfvertrouwen groeit er door. Je krijgt meer energie van wat je doet. De kans op een burn-out vermindert er door. En voor werkgevers ook fijn: doen waar je goed in bent en het inzetten van je talenten leidt tot een grotere betrokkenheid en tot betere werkresultaten.

Alle redenen dus om meer en vaker te doen waar je goed in bent. Waar je talent voor hebt.

Dan moet je natuurlijk wel weten waar je talent voor hebt. En hoe je dat verder kunt ontwikkelen. Dat kun je natuurlijk altijd alsnog (of opnieuw) uitzoeken. En nu kan dat met subsidie van 'NL leert door'. Een subsidiepot waarvan 20.000 mensen samen met loopbaancoaches zoals ik, een ontwikkelplan kun maken.

Elk traject start met het maken van een arbeidsmarktscan. Jouw motivatie, competenties en opleidingsniveau worden afgezet tegen de kansen en mogelijkheden die er op dit moment op de arbeidsmarkt zijn. Ik vul die arbeidsmarktscan aan met opdrachten en oefeningen. Zo krijg je een helder beeld van je motivatie, talenten en arbeidsmarktkansen. En met die input kun je stap voor stap, in een 4tal loopbaangesprekken je persoonlijk ontwikkelplan maken.

Meer weten?

Bel of mail me met je vragen:

per mail of per telefoon.


17 augustus 2020

NL leert door...

gratis loopbaancoaching voor werkenden en werkzoekenden

Heerlijk vakantie gehouden in en om onze eigen woonplaats. Lekker uitgerust weer aan het werk dus.

Bij terugkomst aan mijn bureau, vond ik in de mailbox een 10tal vragen om een kennismakingsgesprek in het kader van ‘NL leert door’.

Voor mij als loopbaancoach een mooie start van het nieuwe werkseizoen. Voor veel van deze mensen is het helemaal niet fijn want vaak hangt hen ‘een mogelijk Corona ontslag’ boven hun hoofd.

Wat is ‘NL leert door’?

Het doel van deze regeling is om deelnemers kosteloos ontwikkeladviestrajecten aan te bieden, die gericht zijn op het inzichtelijk maken van en in betekenende mate vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ontwikkeladvies:

integraal, persoonlijk advies, dat erop is gericht het bewustzijn over de noodzaak van reflectie op de loopbaan te stimuleren en waarmee voor een deelnemer een reëel beeld van het toekomstperspectief op de arbeidsmarkt of in het huidige werk ontstaat, resulterend in een ontwikkelplan. Een advies start met een digitale arbeidsmarktscan. En elke deelnemer heeft minimaal 4 loopbaangesprekken van 1 uur.

En jij?

Hoe is het met jouw werk en jouw loopbaan? Ben je ook toe aan een loopbaancheck? En wil je een Ontwikkeladvies?

Op de site van het platform ‘coachfinder’ vindt je meer informatie. Ook informatie over mij, kun je op dit platform terugvinden.

En natuurlijk kun je me ook mailen (w.janssen@dekunstvananders.nl) of bellen (06-55797832). Dan plannen we een gesprek waarin we kennis maken, ik je kort toelicht hoe het traject werkt en we samen bespreken of jouw ontwikkelvragen of loopbaanvragen in dit aanbod van NL leert door, passen.


8 juli 2020

Vacatureteksten

Als re-integratiecoach help ik soms klanten, bij het zoeken van voor hen interessante vacatures. Twee mensen zien per slot meer dan één persoon.

Er worden in ons land nog steeds heel wat schapen met 13 poten gezocht. Of ze ook gevonden worden….. Ach ja, je kunt het allicht proberen als werkgever.

Deze tekst – uit een vacature voor makelaar – is te grappig om niet te delen:

Jij wordt onze toekomstige Donna of Harvey! Natuurlijk wel de “bad ass“ vastgoedversie.
“I don’t have dreams I have goals!” Wordt dit ons gezamenlijke motto?

Natuurlijk is het grappig bedoeld (zeggen ze zelf tenminste).

Zelf heb ik de neiging om aan hun klanten een training ‘omgaan met wolven (al dan niet vermomd in schaapskleren)'  aan te bieden. Hoop van harte dat het niet nodig is.

En of het goed is voor je imago als je golddiggers zoekt, vraag ik me ook af.... Zelf zou ik in elk geval geen zaken willen doen met bedrijven die hun medewerkers selecteren op de mate waarin ze dollartekens in hun ogen hebben. Jij?


2 juli 2020

50+, werken, omscholen, bijscholen en de arbeidsmarkt...

even een paar berichten van vandaag op een rij

  • Kim Putters, directeur Sociaal Cultureel Planbureau, in de Volkskrant vandaag: 'De hervorming van de arbeidsmarkt is zeker zo belangrijk. Dan gaat het ook om het om- en bijscholen naar beroepen die de komende jaren hard nodig zijn. Dat is vooral nodig voor mbo'ers en oudere werknemers (lees: 50+ werknemers en zeker 50+ werkzoekenden). Flexwerkers zou meer zekerheid moeten worden geboden. Hiervoor liggen er al concrete plannen, bijvoorbeeld het rapport van de commissie-Borstlap. Een derde punt is het beschermen van kwetsbare groepen. Ik noemde al de mensen met een arbeidsbeperking, maar denk ook aan jongeren die te maken hebben met de jeugdzorg of alleenstaande ouderen die hulp nodig hebben. Uiteraard is het nu aan de politiek om op basis van onze adviezen de beslissingen te nemen en de uiteenlopende belangen tegen elkaar af te wegen.'
  • Merel van Vroonhoven, zijinstromer op de Pabo en voorheen directeur AMF schrijft in haar column in de Volkskrant: 'Er blijken 384 routes naar het leraarschap te bestaan. Pabo’s beconcurreren elkaar, ze profileren zich ten opzichte van de ander. Heeft dat waarde? Ik denk het niet.’
  • Ik sprak een docent bouwkunde van het ROC in Tilburg. Ons gesprek ging over bijscholing of om preciezer te zijn over het up to date maken van verouderde kennis en vaardigheden. Mijn coachee haalde 10 jaar geleden zijn diploma maar kwam door de bouwrecessie niet aan een baan. En hij wil zo ontzettend graag als calculator/werkvoorbereider/tekenaar aan de slag… 'Tja', zei Marc: 'eigenlijk is een diploma na 10 jaar niet veel meer waard. Er is zoveel veranderd'….

Het volgens mij echt beter. Als we allemaal - liefst met veel plezier en goed resultaat - tot ons 68e levensjaar willen (en moeten) doorwerken, laten we dan samen de schouders daar onder zetten:

  • gerichte, effectieve en efficiënte bijscholing en omscholing; niet elkaar beconcurreren maar samenwerken. Zodat opleidingen doorgaan. Volwassenen, volwassen onderwijs krijgen.

  • graag met stageplekken, werkervaringsplekken, inwerkprogramma's en mentoren. Want je hebt niks aan een omscholing als er geen stageplek voor je is (En ja hoor, stagelopen kan ook als je ouder dan 23 jaar ben!!!).

  • en werkgevers die respect en waardering hebben voor een volwassene die zichzelf heeft laten omscholen. En dus niet alleen maar schoolverlaters willen maar ook die senior een plek aanbieden waar hij of zij het nieuwe vak weer echt goed onder de knie kan krijgen. Want tegen goede werkervaring kan weinig op.

Wie doet er mee?
Wie heeft er om te beginnen een stage, werkervaringsplek in Tilburg, in een bouwbedrijf als werkvoorbereider, calculator, tekenaar of iets in die richting. Infra mag ook. Mail me op wilga.janssen@bureau-revenu.nl.

10 juni 2020

Zullen we vrijkomende banen voortaan verloten?

Wij mensen hebben overal meningen over. Soms gefundeerd. Soms een kort door de bocht oordeel of nergens op gebaseerd vooroordeel. Een deel van die meningen zijn bewust. Veel meningen zijn helemaal niet zo bewust. Meestal gedragen we ons naar die - deels dus onbewuste - meningen. We maken nu eenmaal niet elke keer een uitgebreide afweging voordat we tot handelen overgaan.

Han van der Maas schreef er gisteren in de Volkskrant een interessant stuk over. Hij zegt:

  • discriminatie en bevooroordeling speelt overal.
  • Het is wetenschappelijk gezien vrijwel onmogelijk te voorspellen wie het goed gaat doen in een opleiding of in een baan. Alleen verschillen in expertise, zoals vast te stellen met objectieve testen, hebben enige voorspellende waarde.

Hij pleit in zijn artikel voor het verloten van een vrijkomende baan onder alle in potentie geschikte kandidaten. Het lijkt mij een interessante aanpak. De moeite waard om eens uit te proberen. Wat vind jij? Zou jij het in jouw organisatie kunnen en durven toe te passen?


19 mei 2020

Gedachtekracht in je loopbaan en in je werk

Helpen je gedachten jou?
Of praat je jezelf de put in?

In mijn coachtrajecten gaat het vaak over gedachtesturing: hoe je met je eigen gedachten jezelf helpt of juist de put in praat. De combinatie van anders leren denken (andere zelf-spraak) en nieuw/ander gedrag uitproberen, helpt je o.a. om minder stress te hebben. Of assertiever te worden. Of om te werken aan doelen die je wilt realiseren.

Rene Diekstra schreef ooit het boek 'ik kan denken/voelen wat ik wil'. Begin dit jaar verscheen de 30e druk. Als je zelf aan de slag wilt met je zelfspraak, is dit een prima hulpmiddel.

In zijn columns in BNdeStem schrijft hij regelmatig over gedachtesturing.

Uit de column van vandaag deze prachtige zin: "Weet je, eigenlijk begrijp ik nu pas echt dat hoe vaak je een gedachte denkt, dit niets zegt over hoe waar die is. Ik ben de afgelopen maanden duizend doden gestorven en ik leef nog.''

De kracht van je gedachten...

We vinden wat we denken over onszelf, over de wereld, over wat er zou kunnen gebeuren meestal 'normaal'. We staan er maar weinig bij stil.

En dus hebben we veel gewoonten, patronen in hoe we denken. Patronen en gewoonten in ons denken, hebben grote invloed op hoe je je voelt en vervolgens op wat en hoe je doet.

Als je anders wilt doen:

  1. begint dat vaak met anders denken; met gedachtesturing dus. En dus ook anders waarnemen.
  2. om vervolgens anders te doen. En dat nieuwe doen veel en vaak te oefenen.
  3. Zodat het nieuwe denken en het nieuwe doen, je nieuwe goede gewoonte worden.

Het mooie is dat juist het doen je helpt. Om zaken voor elkaar te krijgen. Doelen te realiseren. Je loopbaan vorm te geven. En om een reëel zelfbeeld en waardering voor jezelf te ontwikkelen. En vast te houden. Want in het doen laat je zien wie je bent, wat je talenten zijn, waar je kracht ligt, wat je drijft, waar je blij van wordt. En natuurlijk laat het ook zien wat je mindere kanten zijn. Prima toch. Want een reëel zelfbeeld, dat geeft zelfvertrouwen. En zelfwaardering.

PS In contact?

Ben je een 50+ professional. En zoek je een senior loopbaancoach? Die je helpt om anders te leren denken? Of een senior trainer/coach om je te helpen je competenties als adviseur, projectleider of teamleider te versterken? Neem dan contact op met mij.

PS De ervaring van een gecoachte

20 mei 2020

Ik heb een grijns van oor tot oor. Waarom? Om wat deze vrouw tot nu in mijn coaching geleerd heeft:

'voordat ik met de coaching begon had ik veel hoofdpijn. En nu niet meer. Ben veel rustiger, steeds als ik merk dat ik pieker breng ik mijn aandacht terug naar wat ik aan het doen ben, ben veel ontspannener nu. Ik gebruik mijn mantra en oefen in neutraler of positiever denken. Ik heb ook weer ruimte in mijn hoofd om anders te kijken, anders te denken, nieuwe vaardigheden te leren'.

Mijn woensdag kan niet meer stuk.

#persoonlijkeontwikkeling #loopbaancoaching #50plusloopbaancoaching #50plus #loopbaanbegeleiding #loopbaanadvies #coaching #competentieontwikkeling #RET #gedachten #omdenken #gedachtesturing.


12 mei 2020

Werken in, aan en na een crisis

Als ondernemer krijg ik sinds een paar weken, een paar keer per week een nieuwbrief van de Kamer van Koophandel. Ik vind dat interessant want een mooie manier om te volgen wat er zoal in ondernemersland gebeurt. Zo stond er dit artikel in onder de kop ‘veerkrachtige ondernemers hebben twee ondernemingen’.

Het artikel laat ondernemers met 2 verschillende ondernemingen aan het woord. De ene ondernemer ontspringt daarmee de Corona crisis, de andere ondernemer heeft twee bedrijven in de lockdown. Dus ook 2 of meer verschillende ondernemingen zijn geen garantie voor een crisis-loos leven. Maar spreiding van risico’s is, aldus dit artikel van de kamer van koophandel, een goed idee. En dat is het in z 'n algemeenheid natuurlijk ook.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Coronacrisis leidde (en leidt) tot tekorten in allerlei producten. Dus gaan mensen, vaak naast hun gewone werk, mondkapjes maken. Of een fabriekje voor mondkapjes opstarten. En de bierbrouwers gebruiken hun oude bier om ontsmettingsalcohol te produceren. Mooi om al die creativiteit en ondernemerslust te zien.

Als je dit als individu wilt doen, noemen we het hosselen. Als hosselaar, combineer je verschillende type werk, ZZPschap en/of medewerkersschap tot een werkend leven.

Voorbeelden die ik ken:

  • Je bent parttime schooljuf en hebt een taartenwinkel.

  • Je bent buschauffeur en onderhoudt daarnaast tuinen.

  • Of je doet het zoals ik: je geeft trainingen in gespreksvaardigheden aan technisch professionals en loopbaancoaching aan 50+ professionals.


Een crisis nodigt dus uit tot nadenken over loopbaanvragen als:
  1. Welke vragen en problemen spelen er in de markt?

  2. Hoe kan ik helpen bij het oplossen of verminderen van die vragen en problemen?
  3. Hoe kan ik daarvoor mijn huidige ervaring, kennis, kunde en kennissen voor inzetten?

  4. Welke talenten en interesses heb ik nog meer?

  5. Hoe zou ik daar (een deel van) de kost mee kunnen verdienen?

  6. Is het te combineren met mijn huidige werk of kan ik daarin minderen?

  7. Wat kost het hosselen mij?

  8. Wat levert hosselen mij op? Word ik er crisisbestendiger van? Krijg ik er meer werkplezier van?

Die manier van denken houdt je flexibel. Je gaat er vanuit dat je met je talenten en interesses mee kunt bewegen met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dat is een verstandige manier van denken, zo laat de huidige crisis maar weer eens zien.

Wat kan je er bij helpen?

  1. Praat er met andere mensen over. Met vrienden. Met vakgenoten. Met een loopbaancoach 😊. Met HR. En ook met mensen die je niet zo goed kent. Samen hardop nadenken levert meestal meer ideeën op dan in je eentje in je eigen gedachten op de bank hangend.

  2. Lees met nieuwsgierigheid de kranten en je vakbladen. Met in je achterhoofd de vraag: ‘interessant, wat zou ik hiermee kunnen, hoe zou ik hierbij kunnen helpen, welke waarde zou ik hierin kunnen toevoegen?’.

  3. Probeer eens wat uit. Of iets wel of niet marktwaarde heeft, ontdek je door het op kleine schaal te proberen. Praat ook met anderen in het nieuwe vakgebied. Zoek een stageplek. Alleen op die manier ontdek je of je het nieuwe vak ook voldoende leuk vindt om er meer professioneel mee door te gaan.

Hossel ze.

PS

Zoek je een loopbaancoach die je helpt bij dit reflectieproces? Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.


8 mei 2020

Wat wil jij met je loopbaan? Verbeteren? Vernieuwen?

Wat wil jij met je werk en loopbaan:

  • Verbeteren?

  • Vernieuwen?

Wat een rare vraag denk je misschien. En toch zit er een cruciaal uitgangspunt achter. Dat uitgangspunt is eenvoudig: als je werk en loopbaan in belangrijke mate voldoen aan je waarden en doelen, dan zit je op de goede plek. Als die plek de komende tijd ook blijft bestaan, kun je je aandacht richten op ‘verbeteren’.

Bij verbeteren horen vragen als:
  • Hoe kan het werk zelf beter? Hoe kun je je werk efficiënter doen? Welke competenties kun je verder ontwikkelen? Hoe kun je met je werk meer waarde toevoegen? Aan de afnemers, aan jezelf & je collega’s?

  • Hoe kan de werksfeer beter? Wat kun je zelf doen om beter samen te werken? Wat kun je met elkaar afspreken om beter samen te werken? En kan je werk ook gezelliger? Wat kun je daar zelf aan doen?

  • Hoe kan het werk jou nog meer werkplezier geven? Wat kun je daarvoor doen?

  • Welke mogelijkheden biedt het werk jou om je verder te ontwikkelen? Om nieuwe talenten van jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Om je competenties of deskundigheid te verbeteren. Dat hoeft niet perse bij deze werkgever. Ergens anders kan het gras groener zijn.

Als je werk en loopbaan steeds minder voldoen aan je waarden en doelen wordt het tijd voor een pas op de plaats. En als je werk en loopbaan in de nabije toekomst ophouden te bestaan, moet je nu meteen in actie komen. Dan is het tijd voor vernieuwing. Misschien zelfs wel voor transformatie. Voor een diepgaande verandering.

Vernieuwing en transformatie ontstaan vanuit twee richtingen:
  1. De wereld om je heen of de situatie waarin je zit, is in belangrijke mate veranderd. Negatieve veranderingen als: je werkgever gaat failliet, je afdeling wordt opgeheven, je krijgt een nieuwe leidinggevende waarmee je vanaf dag 1 ruzie hebt, er is een economische crisis enzovoorts. Of positieve veranderingen: er wordt een nieuw kantoor geopend in Spanje en jij mag dat gaan doen, je partner krijgt promotie en gaat 2x zoveel verdienen waardoor jij eindelijk die droom kan gaan waarmaken.

  2. Je verandert zelf: Je hebt alle hoeken en gaten van je huidige type werk verkend en moet nodig wat anders. Je wilde een gezin, dat is er nu, dat heeft andere waarden in je geactiveerd en je huidige werk past daar niet meer bij. Een goede vriend is ernstig ziek, dat heeft je aan het denken gezet over de waarden en prioriteiten in je eigen leven en dat leidt tot nieuwe inzichten die omgezet moeten worden in daden.

In beide gevallen wisselen gedachten en gevoelens over bedreigingen, kansen, uitdagingen, opwinding, spanning, nieuwe ideeën en beren op de weg elkaar af. Wat staat je te doen? Hoe van hieruit verder? Hoe kom je tot vernieuwing of transformatie?

Vernieuwing en transformatie vragen om reflectie, om een pas op de plaats:
  • Wie ben ik nu? Welke waarden staan nu centraal in mijn leven? Welke interesses heb ik? Je moet een stap terug doen, even weg uit de hectiek van de dag en terug naar je eigen kern.

  • Wie wil ik in de nabije toekomst zijn? Waar wil ik me verder in ontwikkelen? Welke oude gewoonten en patronen wil ik loslaten? Welke interesses en waarden wil ik laten groeien en bloeien?

  • Welke kansen en mogelijkheden zie ik in de buitenwereld voor mij? Op welke ideeën hierover brengen andere mensen mij?

  • Hoe ga ik daar concreet mee aan de slag? Wat moet ik doen? Wat is een nuttige eerste stap? Hoe ga ik op weg om het realiseren van mijn waarden en doelen een stap dichterbij te brengen? Hoe vind ik de kracht in jezelf om ondanks alle angst, spanning en beren op de weg tot stappen te zetten? Je gaat - zoals in alle sprookjes, mythen, sagen en ook in Harry Potter - de reis van de held(in) doen.

Hulp is dus welkom. Zoek in elk geval om je heen naar mensen die je steunen, meedenken, helpen om te groeien en bloeien. Zoek ook andere mensen die net als jij op reis zijn.

Zoek je een loopbaancoach die je helpt bij dit reflectieproces? Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.


6 mei 2020

Het is nog lang geen weekend....

Zo midden in de werkweek kan het je in één keer overvallen. Brrr, nog 3 werkdagen te gaan en dan pas weekend. Als je dat zo af en toe gebeurd, bijvoorbeeld omdat het een stralende dag is en een dagje in de zon je ook aantrekkelijk lijkt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als je merkt dat je vaak telt hoeveel dagen (of uren!) je nog moet voordat het weer weekend is, is het tijd om een 'loopbaan-pas-op-de-plaats' te maken. De 6W+H (wat, wie, waar, wanneer, welke, waarom, hoe) vragen zijn daarvoor een goed vertrekpunt:

  • Wat voor werk vind ik interessant (uitdagend, leuk) om te doen?
  • Met (of voor) welke mensen werk ik graag?
  • Waartoe werk ik? Wat moet werk mij brengen? Inkomen natuurlijk. Maar liefst ook nog wat meer.
  • Welke werktijden passen mij het best?
  • Welke werkomgeving past mij? Wat voor leidinggevende? Welke organisatiecultuur? Welke branche?
  • Hoe wil ik graag werken? Zelfstandig? In een team? In hectiek of juist niet?
  • Hoe kan ik mijn werk meer aanpassen aan mijn waarden, doelen, behoeften en wensen?

Je hoeft niet meteen van baan te veranderen. Kleine aanpassingen (jobcrafting of jobrepair wordt dat vaak genoemd), kunnen je in je werk al een stuk gelukkiger maken.

Als je een ervaren loopbaancoach zoekt om je hierbij te helpen, neem dan contact op met mij.


4 mei 2020

'Lockdown kan worden opgeheven voor mensen onder de vijftig'

Bovenstaande is de kop van een artikel op de site van het consumentenprogramma Radar. Ze zijn niet de enige en ook niet de eerste die mensen aan het woord laten over het opheffen van onze 'intelligente lockdown'. De leeftijdgrenzen lopen uiteen van 50 tot 60 jaar, maar de meeste sprekers vinden dat het tijd wordt om mensen die (veel) minder risico lopen ernstig ziek te worden meer beweegruimte te geven dan de mensen die wel een groter risico lopen.

Ik snap hun overwegingen. Je wilt de sectoren die nu 'plat liggen' weer aan de gang krijgen. De scholen gaan straks weer open dus geef ook de ouders van deze kinderen en alle andere mensen tot 50 jaar, weer bewegingsruimte. Goed voor de kappers, voor de horeca, voor het toerisme. Wel een beetje rustig aan natuurlijk. Dus stap voor stap. Wel een beetje snel graag.

Natuurlijk wil je als 50+ geen corona krijgen. Als 50- er natuurlijk ook niet. De verhalen over en van mensen die serieus ziek zijn geweest, liegen er niet om. Bovendien wil je als 50+ (50-) als het aan jezelf ligt, de zorg niet zo zwaar belasten.

In de Volkskrant van 3 mei staat een artikel van de hand Bahram Sadeghi, debatleider, filmmaker en schrijver: Wat als je huidige werk gewoon ophoudt. Wat kun je dan wel doen om de kost te verdienen? Hij laat in zijn artikel zien, hoe snel de arbeidsmarkt kan veranderen.

Dus ontstond in mijn hoofd de vraag: 'Wat gebeurt er als de lockdown voor 50- afgeschaft wordt en voor 50+ gehandhaafd blijft?'.

Ik probeer me voor te stellen hoe dat dan gaat:

  • Alle mensen tot 50 jaar mogen weer naar kantoor. De ouderen moeten thuis werken? Of in een aparte kantoorruimte werken? Of moeten we voor 50+ers banen zoeken waarbij je weinig contact hebt met andere mensen? En waar je ook niet al te veel opleiding voor nodig hebt want omscholen kost tijd en geld. En is op korte termijn dus geen haalbare kaart. Lees het verhaal van Bahram.
  • Jonge mensen mogen ook weer naar de kroeg, theater, film. Misschien kunnen we afspreken dat 50+ers dan tot 20.00 uur een terrasje, filmpje of voorstelling mogen pakken en dan naar huis moeten. Of dat we aparte terrassen en theater- en bioscoopzalen krijgen voor jongeren?
  • Kappers tot 50 jaar mogen aan het werk. En knippen alleen mensen jonger dan 50 jaar? Kappers die ouder zijn dan 50 jaar, knippen alle senioren in ons land. Met mondkapje en handschoenen natuurlijk.
  • We krijgen campings en hotels voor 50+ ers. Die gaan ook in een aparte periode op vakantie?
  • 50+ doen er wijs aan buitenshuis mondkapjes en brillen te dragen en jonge mensen hoeven dat niet. Als 50+ers hun kinderen en hun kleinkinderen op bezoek krijgen, dragen ze - als ze verstandig zijn - thuis ook een mondkapje en bril?
  • 50+ ers mogen alleen in de daluren met het openbaar vervoer. De spitstijden zijn voor de 50- ers. Dat was een idee van een ziekenhuisbestuurder. Zelf overigens 60+ geloof ik.
  • Hoe het in de zorg moet, weet ik niet goed. De meeste zorg wordt door 50- ers gegeven aan 50+ ers. Vanaf nu voor altijd alles met mondkapjes en handschoenen. Veel zorgprofessionals zijn gelukkig al gewend aan strikte hygiëne maatregelen.

Als ondernemende ZZPer, weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om te kunnen blijven ondernemen. Dus ik snap heel goed dat ondernemers weer aan de slag willen en moeten. En ik wil ook graag dat dat al die sectoren die nu 'op slot zitten', weer aan het werk kunnen. Maar alle suggesties om 50+ers en 50-ers van elkaar te scheiden, maken me somber voor de toekomst van de 50+ers, z'n beetje de helft van de Nederlandse bevolking. Ook voor hun werktoekomst.

Ik hoop dat er snel een 'coronaprik' (zoals de griepprik) komt zodat bovenstaande ideeën geen werkelijkheid hoeven te worden. Of dat we met traceermethoden (testen) vroegtijdig kunnen handelen. Of dat we andere manieren vinden om samen te werken en samen te leven die recht doen aan alle leeftijdsgroepen. Goede ideeën zijn volgens mij van harte welkom in het torentje in Den Haag.


29 april 2020

50+ loopbaancoaching en de nieuwe arbeidsmarkt

Begin 2020 zag de arbeidsmarkt er veel belovend uit.
Vijf maanden later zijn de verwachtingen somber.
Het HR Trendonderzoek van Performa Uitgeverij, Berenschot en AFAS geeft de volgende cijfers:

  • 35% heeft besloten voorlopig niemand meer aan te nemen en 18% van de organisaties verwacht dat binnenkort hetzelfde te doen.

  • Bijna een derde geeft daarnaast aan dat stages en traineeprogramma’s zijn opgeschort.
    •Bij 23% zijn de opleidingsmogelijkheden acuut beperkt.

  • 30% van de organisaties brengt hun flexibele schil terug

  • 14% heeft al een besluit genomen om de duur van overeengekomen arbeidscontracten aan te passen.

Wat kun je als werknemer of werkzoeker nog doen om je eigen inzetbaarheid en je arbeidsmarktkansen te versterken…

  1. Ontwikkelingen bijhouden. Ontwikkelingen in de markt en ontwikkelingen in het vak. Als je de krant openslaat, zie je dat er enorm veel nieuwe producten en diensten bedacht en aangeboden worden. Natuurlijk zal niet alles daarvan even succesvol blijken te zijn. Maar het laat wel goed zien dat duurzame inzetbaarheid, aan het werk blijven, je eigen kansen op de arbeidsmarkt versterken betekent dat je steeds in ontwikkeling moet blijven. De markt en je vak veranderen steeds. Anticiperen en mee bewegen zijn het adagium.

  2. Daarvoor heb je ook een netwerk van vakgenoten (collega’s) nodig met wie je regelmatig in gesprek bent over je vak en de ontwikkelingen daarin. En de markt en de ontwikkelingen daarin. Je ziet nu – 6 weken nadat Corona Nederland trof – dat steeds meer mensen zich afvragen wat dit gaat betekenen voor de toekomst. Hoe gaan we ons land inrichten? Wat betekent het voor organisaties, voor bedrijven, voor klantvragen, voor werkwijzen? Je moet vooruit kijken. Een crisis als deze dwingt je daartoe. Maar als alles goed gaat, is het ook belangrijk om je regelmatig af te vragen welke ontwikkelingen er aan zitten te komen en hoe je daarop kunt anticiperen.

  3. Je netwerk onderhouden en uitbreiden. Je hebt je netwerk binnen je vakgebied en binnen de markt waarin je werkt. Maar het is ook leerzaam en leuk om mensen te spreken die juist heel ander werk doen, in een andere markt werken. Het brengt je op ideeën voor je eigen vak en markt. En helpt je als je buiten je huidige markt/vak werk zoekt.

  4. Doe ook eens taken (projecten) die buiten je huidige werk vallen. Jobcrafting of jobrepair zijn – zeker in tijden dan de arbeidsmarkt niet zo soepel loopt – goede manieren om je werk interessant en uitdagend te houden. Je leert nieuwe vaardigheden, ontmoet nieuwe mensen en zorgt ervoor dat je brein ‘flexibel’ blijft. Bovendien vinden werkgevers het fijn als hun medewerkers tijdelijke taken op zich nemen.

  5. Zorg goed voor je eigen gezondheid. Persoonlijke vitaliteit, energie om je werk te doen staat of valt met je fysieke en mentale gezondheid. Je weet wat er voor nodig is: genoeg bewegen, gezond eten, goed slapen, ontspanning naast inspanning, leuke dingen doen met andere mensen.

  6. Bespreek ook thuis, met familie en vrienden hoe jij en anderen hun inzetbaarheid nu en in de toekomst kunnen versterken. Help elkaar. Zoek je hulp van een ervaren loopbaancoach? Neem dan contact met met mij via de mail.


28 april 2020

Help anderen voorbereiden op een nieuwe job

Regelmatig willen of moeten mensen op zoek naar een andere job. Een die buiten hun huidige type functies en/of branches ligt. Hoe pak je dat aan?

Erasmus School of Economics en het UWV kenniscentrum zijn samen aan de slag om te onderzoeken hoe mensen die overstap met succes maken.

Ze willen graag voorbeelden van mensen die dat gedaan hebben. Dus: heb jij ooit met succes een overstap gemaakt naar heel ander werk? Doe dan mee aan dit project. www.verruimjeblikopwerk.nl


27 april 2020

50+ professionals en hersenkracht

Als donateur v.d. hersenstichting volg ik hun onderzoeken met aandacht. Regelmatig komen er ook nieuwe interessante informatiebrochures uit. Bijvoorbeeld over ‘vitale hersenen, een leven lang’. Als coach en loopbaancoach van 50+ professionals, lees ik zo iets natuurlijk met aandacht. En deel ik graag een paar interessante punten met je.

Hersenen van 50plussers
  • Onze hersenen blijven tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen maken. Ook al gaat het wat langzamer, leren kan dus altijd.

  • Vanaf de 50 gaan bepaalde functies merkbaar minder goed werken. Denk aan het onthouden van namen. Maar ook de denksnelheid kan afnemen. Hoe meer je dat blijft trainen, hoe beter je denksnelheid blijft.

  • Dat compenseren we door ervaring. Ervaring levert wijsheid en overzicht. Bovendien worden de meeste mensen met de jaren emotioneel stabieler. En dat versterkt het effectief nadenken.

Dus hoe vergroot je als 50+ professional je hersenkracht?
  • Het is van groot belang om jezelf te blijven uitdagen en nieuwe dingen te blijven leren. Hoe vaker je dat doet, hoe beter dat gaat. In die zin lijken je hersenen op je spieren. Alleen trainen houdt ze sterk. Nieuwe dingen leren buiten je werk houdt je flexibel. En helpt je bij het leren van nieuwe dingen voor je werk.

  • Probeer je huidige functie uitdagend te houden. Doe aan jobcrafting. Dat is niets anders dan dat je steeds zoekt naar mogelijkheden om je werk interessant en uitdagend te houden. Taken net even anders aanpakken, nieuwe taken naar je toetrekken en actief met je collega’s overleggen over mogelijkheden om het werk te verbeteren. Dat het werk steeds meer geautomatiseerd wordt, digitaler wordt en dat je zelf steeds meer online samenwerkt horen daarbij.

  • Blijf ook open staan voor nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Lees je vakbladen (online) en kijk hoe je nieuwe kennis, nieuwe technieken actief kunt toepassen in je werk.

  • Vraag je af en toe af of het tijd wordt voor een nieuwe baan, een andere functie, een andere werkgever. Zo’n uitdaging is – ook voor 50+ professionals – een goede uitdaging voor je brein.

  • Train je geheugen door te oefenen om dingen actief en bewust te onthouden. Herhaling, visualiseren en ezelsbruggetjes helpen bij het onthouden.

  • Onderhoudt sociale contacten en ga nieuwe sociale contacten aan. Al het werk dat je er voor moet doen, stimuleert de verschillende hersengebieden.

  • En natuurlijk blijven ook belangrijk: goed en genoeg slapen, veel bewegen, ontspanning (lachen) en gezond eten en drinken.

Wat doe jij om je hersenen (en je lichaam) gezond te houden?

Heb je vragen over je loopbaan? Heb je vragen over het verbeteren van je werkvaardigheden? Neem contact op met mij voor een kosteloos kennismakingsgesprek.


22 april 2020

Competenties die je onder de knie moet hebben

Ik kwam het lijstje vandaag weer tegen. En dan bedoel ik het lijstje uit het rapport 'The future of Jobs Report' van het World Economic Forum. Het lijstje van de 10 belangrijkste competenties voor 2020:

1. complexe problemen oplossen
2. kritisch denken
3. creativiteit
4. mensen & hun werk managen
5. samenwerken en coördinatie met anderen
6. emotionele intelligentie
7. beoordelen en besluiten nemen
8. focus op dienstverlening
9. onderhandelen
10. cognitieve flexibiliteit.

Ik vraag me af hoe dit rijtje van 10 competenties door Corona en de verwachte economische crisis zal veranderen. Wordt cognitieve flexibiliteit veel belangrijker? Komt 'samenwerken op afstand' straks in het rijtje voor? En komt 'zelfsturend werken' in de plaats van 'mensenwerk managen'? Ik ben benieuwd.

Een bijkomende interessante vraag voor ons allemaal is, aan welke competenties we dan vast kunnen en moeten gaan werken zodat we met onze kennis en kunde 'arbeidsmarkt proof' blijven.

En natuurlijk ook de vraag: In welke competenties ben je de afgelopen weken beter geworden? Wat zou je kunnen doen om die competenties verder te versterken en uit te breiden? Wat heb je daar voor nodig? Schrijf hieronder in welke competenties jij beter bent geworden en wat je daarvoor gedaan hebt en doet.


14 april 2020

En nu? Solliciteren of je baan interessanter maken?

Pasen is achter de rug. En voor de 5e week voer ik alleen coachgesprekken per Skype, Zoom, telefoon, mail, app enzovoorts. Nog steeds is covid-19 de baas over ons land. Sommige mensen werken zich over de kop, voor anderen is het werk volkomen stil gevallen. Zelf heb ik nog steeds momenten waarop ik de hele situatie als 'onwerkelijk' beleef.

Ik merk dat de loopbaanvragen waarmee klanten voor covid-19 binnen kwamen, van focus veranderd zijn door deze situatie. Sommige klanten bedenken zich en willen toch bij hun huidige werkgever blijven. Anderen vragen zich af of ze wel in de goede sector solliciteren. Want:

1. Solliciteren? Waarop dan?

Sectoren als de horeca liggen grotendeels stil. In andere sectoren is juist extra veel werk. Hoe lang dat allemaal zo blijft, is natuurlijk de vraag. Wil je graag werken en maakt het je niet uit of het tijdelijk is, kijk dan op deze pagina van het UWV werk.nl waar het UWV bijhoudt waar veel vactures zijn. Logsicherwijze is dat in de zorg, maar ook in de agrarische sector en bij de bezorgdiensten is veel werk de komende tijd. Wie weet zitten er ook mooie banen bij voor 50+ ers. Misschien zit er zelfs blijvend goed werk tussen. Of een baan die je een goede opstap naar volgend werk geeft.

2. Of Je werk oppimpen

In de vorige crisisperiode werd het populair om de focus te leggen op het interessanter, leuker, gezelliger, beter maken van de baan die je (gelukkig!) had. Er waren nauwelijks vacatures en heel veel werkzoekenden.

We lopen het risico opnieuw in een economische dip of erger terecht te komen. En dus is het misschien nuttig om al vast eens te kijken of en hoe je straks (als je weer in het bedrijfsgebouw mag komen) je huidige baan kunt benutten om nieuwe dingen te leren, meer gezelligheid met je collega's te hebben, nieuwe taken naar je toe kunt trekken enzovoorts. Alles wat je maar kan helpen om de baan die je nu hebt, zo interessant, leuk, uitdagend, gezellig enzvoorts te maken. Kijk eens met een frisse blik naar je huidige werk en werkgever. Wat valt daar nog meer te doen, hoe kun jij je interesses en talenten daar verder uitbouwen? Zoek je er hulp bij? Neem dan concact op met mij via w.janssen@dekunstvananders.nl

PS

Het was je beslist al opgevallen... Er worden enorm veel online leerprogramma's aangeboden. Vaak nog gratis ook. Kijk bijvoorbeeld eens bij JobOn. Dat is een netwerk voor werkzoekenden.


19 februari 2020

Welke rol heeft 'geluk hebben' in jouw leven en loopbaan?

‘Ik heb tot nu toe veel geluk gehad’, zei mijn coachee. ‘Mijn eerste baan heb ik te danken aan een kennis van mijn moeder. En daarna rolde ik steeds van de ene in de andere functie. Maar mijn geluk lijkt een beetje op. Ik weet niet goed hoe ik nu verder moet.’

Met deze vraag startte zijn loopbaancoaching.

En dus gaan we samen onderzoeken: wat wil ik nu, wat vind ik echt leuk om te doen, wat zijn mijn kerntalenten en goed ontwikkelde competenties, welke ambities staan nu centraal, welke kansen en mogelijkheden zie ik, wie kan me een stapje verder helpen en wat kan ik zelf doen om mijn geluk een handje te helpen?

Want ja, je moet ook – soms veel en soms een beetje – geluk hebben. Ook in je loopbaan. Ook bij het vinden van een nieuwe baan of nieuwe functie.

EN je moet ook zelf ‘in actie’ blijven.

Want als je stilletjes in een hoekje gaat zitten mokken of vooral klaagt over de tegenvallers in je werkend leven, kom je niet veel verder.

Wat wel helpt:
  • Als je advies of hulp vraagt, wil het geluk – in de vorm van andere mensen – je ook wel eens een handje helpen. Zo kreeg R. een baan bij een kennis. A. bij een neef van een vriend. J. via het vrijwilligerswerk dat ze deed.

  • Als je nieuwe kennis op doet en die deelt – bijvoorbeeld via LinkedIn of via vrijwilligerswerk - zijn er altijd wel mensen die daar graag gebruik van maken. Die brengen je op die manier weer een stapje verder.

  • Nieuwe kennissen kunnen je in contact brengen met mensen die je in je werk of loopbaan weer een stapje verder kunnen helpen.

Zo hou je zelf de loopbaan-bal in beweging en helpt toeval en dus geluk je af en toe om de bal de goede kant uit te laten rollen. Succes en geluk kun je niet afdwingen maar wel een handje helpen.

Mensen die zich realiseren dat hun succes en geluk deels te danken is aan toeval, zijn ook meer bereid andere mensen te helpen en voor hen het toevallige geluk te zijn.

Bedenk: een groot deel van de banen wordt via het eigen netwerk ingevuld. Veel mensen danken hun baan aan het netwerk waar ze toevallig bij horen.

Dus:

Ben je op zoek naar ander werk? Blijf in actie en hoop op een beetje meewerkend toeval. Wil je een ander graag helpen in zijn zoektocht naar ander werk? Probeer voor de ander het toevallige gelukkige contact op het goede moment op de goede plek te zijn. Zo kan de bal van het gelukkige toeval blijven rollen.

Hier lees je meer – ook over onderzoek - over toeval en geluk.


22 januari 2020

Loopbaancoaching: zinvol werk - bezieling - denken, voelen en vooral doen

Van bezieling naar actie

‘Ja, maar’ zei ze, ‘wat als ze nou zeggen dat ik niet nodig ben in dat project? Dan voel ik me helemaal rot’. Ze, dat is P. P is 53 jaar, academisch geschoold met een vak waar ze een groot deel van haar interesses en talenten kwijt kan. Maar met een baan in dat vak, waar dat niet altijd zo is.

Wat doe je dan?
Zoek je een andere baan?
Zoek je een andere werkgever?
Accepteer je de situatie zoals die is?
Trek je je terug op je eigen eiland?
Mopper je tegen je omgeving?
Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Wat me steeds weer opvalt in coachgesprekken, in trainingen en natuurlijk ook bij mezelf is hoe snel we vastzitten in ons denken over en doen in een situatie. Je ziet wat je altijd ziet, denkt wat je altijd denkt, doet wat je altijd doet.

En: je vindt het belangrijk dat het werk van goede kwaliteit is. Je vindt het belangrijk om je talenten in je vak verder te ontwikkelen. Je wil graag goed samenwerken met collega’s zodat je meer plezier in je werk hebt.

Maar: in de werkelijkheid moet het werk soms te snel, is er veel routine, is iedereen vooral zijn eigen taken aan het doen. En wat doe je dan?

Of toch van bezieling naar actie?

Niks? Zodat het blijft zoals het was?
Blijft het bij dromen?
Of blijf je toch zoeken naar mogelijkheden om jouw waarden en werkplezier zo optimaal mogelijk tot hun recht te laten komen?

Dan moet je aan de bak.

Niet denken ‘het wordt toch niks’. Niet denken ‘dadelijk vinden ze me lastig en niet meer aardig’.

Wel denken ‘nooit geschoten is altijd mis’. Wel denken ‘van vriendelijk vragen is nog nooit iemand boos geworden’.

  • En doen.
  • Want alleen als je de stap zet,
  • het benodigde gedrag doet,
  • met vriendelijke vasthoudendheid blijft doen,
  • dag in dag uit op allerlei manieren blijft proberen jouw waarden in je werk te versterken,
  • ook als je het spannend vindt,
  • ook als je even geen zin hebt, of het tegen zit…

Alleen dan komen er ook regelmatig situaties voor waarin dat lukt.
Alleen dan vergroot je je cirkel van invloed steeds iets meer.
En weten ook andere mensen wat voor jou belangrijk is.
En dan heb jij op allerlei manieren jouw beste ik ingezet om je werk en je leven zinvol te maken.
En een bezield leven, dat willen de meeste mensen het liefst van alles.

En jij?

Hoe is het met jouw bezieling? En met jouw mogelijkheden om je talenten in te zetten? Zoek je een coach om je daarbij verder te helpen? Neem contact op met mij - via het contactvenster rechts - voor een kennismakingsgesprek.

Tip

Ben Tiggelaar schreef ooit het boek 'dromen, denken, doen'. Je kunt jezelf prima helpen door te tips uit het boek te gebruiken.

loopbaancoaching voor 50+ ers

coaching voor 50+ ers die hun werk met plezier en succes willen (blijven) doen.