Wil je weer re-integreren?

re-integreren, hoe doe je dat?

Je bent ziek (geweest) en nog druk bezig met je herstelproces.

Toch wil je (of moet je) ook weer deels aan het werk. Hoe pak je dat aan?

Hoe zorg je er voor dat werken je helpt bij je herstel? Is volledig herstel voor jou (al) mogelijk?!

Hoe kan je werk je helpen bij het oppakken van de draad van je leven?

Als je daar hulp bij zoekt, ben je bij mij op het juiste adres.

re-integratiecoaching en loopbaancoaching voor als het niet meezit in je werk, je baan, je loopbaan

Re-integratie coaching

Als re-integratiecoach help ik mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest om de draad van hun werk en hun leven zo goed en kwaad als het kan weer op te pakken. Ik zoek samen met hen naar 'wat welk kan'. Ik vind die focus op wat wel kan heel belangrijk. Als je ziek bent of bent geweest wordt je immers al dagelijks gefontronteerd met wat niet meer kan en niet meer is. Maar je bent meer dan je ziekte. Je hebt nog steeds ook allerlei talenten en interesses. En allerlei mogelijkheden die je graag in werk wilt inzetten. Liefst betaald natuurlijk.

Re-integreren vanuit een baan (spoor 1 re-integratie)

Een deel van mijn coachees werkte in een organisatie en werd - bijvoorbeeld vanwege een burn-out, hartfalen, depressie, een ongeluk - ziek. Sommigen van hen hebben een hele tijd niet kunnen werken. Dan voel je je vaak heel onzeker: wat staat me te wachten, wat is er allemaal veranderd op het werk, kan ik dat werk eigenlijk nog wel doen, wil ik dat werk eigenlijk nog wel doen, zullen ze wel blij zijn dat ik weer kom of hebben mijn collega's in hun hoofd en hart al lang afscheid van me genomen... Genoeg dingen om je zorgen over te maken dus.

Als vanzelf vraag je je dan af hoe je die re-integratie moet aanpakken. Hoe zorg je er voor dat je een goede start maakt? Wat kun je zelf doen om het (langzaam aan) weer re-integreren op het werk, zo goed mogelijk te doen. Zodat je er zelf wel bij vaart en je collega's en baas ook weer kunnen wennen aan je terugkomst en je bijdrage.

Ik help medewerkers om hun re-integratie op hun eigen manier, gebruik makend van hun eigen mogelijkheden vorm te geven. Dat betekent dat ik samen met jou een plan op maat maak. Wil je daarover met mij in gesprek? Stuur me dan een mailtje zodat ik je kan bellen om een afspraak (bellen, Skypen, face to face gesprek) kan maken.

Re-integreren vanuit het UWV

Het lukt niet altijd om na een ziekteperiode weer te gaan werken. Je wordt dan nog (deels) ziek ontslagen en komt bij het UWV terecht. Moeilijke, nare en vaak zware situaties.

Ook het UWV biedt mensen hulp bij hun re-integratie. Het UWV kent meerdere begeleidingstrajecten waaronder:

1. Het 'werk-fit' traject. In het werk fit traject help ik mensen om zichzelf en hun omgeving weer zo goed mogellijk op de rails te krijgen, dat ze weer op zoek kunnen naar een betaalde baan. In een werk-fit traject staan 3 onderwerpen centraal: jouw persoonlijke effectiviteit, je werknemersvaardigheden en natuurlijk ook je orientatie op de arbeidsmarkt.

Je kunt je indenken (of weet uit ervaring) dat je die situatie

  • druk maakt over geld en hoe je met dat veel lagere inkomen rond moet komen.
  • over werk, werken, wat voor werk je nog past, wat voor werk je graag zou willen doen.
  • waar je zou willen en kunnen werken. En of ze daar wel rekening willen en kunnen houden met wie jij bent, wat jij wel en niet kunt.
  • hoe je werken en je gezondheid en je prive-situatie goed in balans kunt houden.

2. Het 'naar werk' traject. In het naar werk traject ligt de nadruk op het zoeken van een baan. Je cv op orde, jezelf online en offline presenteren (denk aan LinkedIn, netwerkbijeenkomsten, je netwerk inzetten) en natuurlijk actief solliciteren. Het meeste werk wordt via via vergeven. Je kennissen, familie en vrienden vragen om je te helpen bij het zoeken van een voor jou geschikte baan, is dus slim om te doen.

De UWV trajecten lopen via Bureau Revenu. Ik vind het fijn om op deze manier actief samen te werken met collega's. Zo kan ik ook steeds weer mijn re-integratie kennis & kunde aanscherpen.

Hoe hebben mensen mijn aanpak ervaren?

In de rapportages voor het UWV staat de vraag: 'Hoe heeft de klant de door u ingezette re-integratieactiviteiten ervaren?' Hieronder enkele antwoorden van re-integratie klanten.

  • Zeer positief, goede en snelle terugkoppeling op vragen, goede adviezen en begeleiding gekregen mbt mijn mogelijkheden in de arbeidsmarkt in mijn huidige conditie en voor de toekomst.

  • De begeleiding van het afgelopen half jaar heb ik als erg prettig en effectief ervaren. Na mijn traject bij de psycholoog was daar Wilga, ik viel gelukkig niet in een gat maar werd bij de hand genomen om door te gaan, precies wat ik op dat moment nodig had. Ze gaf mij de juiste inzichten en samen met goede oefeningen heb ik weer vertrouwen gekregen in mezelf en een manier gevonden hoe ik mijn kwaliteiten en talenten kan gebruiken. Ik ben nu een goede weg ingeslagen naar werk, maar ik ben er nog niet.

  • Ingrid: ik heb het niet zonder Wilga kunnen redden en ben erg blij met al haar hulp zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Haar adviezen altijd goed opgevolgd en heb daar veel van geleerd.

  • Jasper: van mij krijgt de begeleiding van Wilga een 10. Ze blijft positief, denkt mee en helpt me om mijn eigen koers te blijven volgen. Stapje voor stapje kom ik verder.

  • Ik ben erg blij met de hulp die ik mocht ontvangen van Wilga. Altijd een luisterend oor, een schouder wanneer nodig, veel geduld en hulp bij mijn vallen en weer opstaan en verdergaan, meedenkend aan en aandragen van mogelijkheden en aanpassingen zowel in gewoontes als fysiek. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik heb met de hulp van Wilga inmiddels een goede basis ontwikkeld van waaruit ik verder kan groeien. Ondanks dat de toekomst met betrekking tot mijn gezondheid er onzeker uitziet, heb ik nu psychisch een veel gezonder bewustzijn over balans tussen werk en lichamelijke conditie.

  • In dit coachingstraject heb ik de begeleiding gekregen waardoor ik milder met mezelf, mijn ziekte en mijn behoefte om te presteren om kan gaan. Fasesgewijs heb ik de branche gevonden waarin ik nu werk. Waarbinnen ik mijn werkritme kan vinden en vanuit deze situatie kan ik weer verder groeien en zoeken naar een volgende werkstap. Ik voelde me door Wilga geruggesteund in mindere momenten, bij ziekte en bij uitdagingen.

  • Wilga kan erg goed naar mij luisteren en zij geeft mij het gevoel dat ik bij haar veilig ben om de problemen waar ik in het werk tegen aanloop met haar te bespreken. Wilga stelt mij vaak gerust en geeft ook aan dat ik nu eenmaal ben wie ik ben. Wilga snapt hoe ik denk en hierdoor komt zij voor mij met passende oplossingen welke ik in de werksituatie kan toepassen. Wilga voelt mij goed aan en ziet ook aan mij, als ze bij mij is, hoe het met mij gaat. Wilga komt met voor mij praktische handvatten en voorbeelden welke ik in de werksituatie kan toepassen.

En soms krijg je na een paar maanden een leuk appje:

Hoi Wilga, een positief bericht van mij.

Het gaat goed. Het werken als onderwijsassistent is leuk en leerzaam. Ik zit op mijn plaats, het voelt als een juiste keuze. Vandaag te horen gekregen dat de stichting mij wil hebben voor het zij-instroomtraject. Blij🙂. Volgende week een intake gesprek bij hogeschool, spannend.

Ik denk vaker aan mezelf en ben blijven hardlopen en hockeyen. Soms zijn er nog wel dagen dat ik denk, dit moet ik toch anders doen. Ik hou mijn regelmaat en denk terug aan wat jij mij hebt geleerd. Dit is ook jou verdienste, op naar de volgende stap, de mensen van het zij-instroomtraject overtuigen dat ik daar thuis hoor. Groetjes. D. ten T.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op via de contactgegevens onder aan de pagina.

Re-integratie: jouw leven ten beste leven met alles wat is

Machteld Huber (arts en onderzoeker) schrijft in een van haar artikelen: ‘Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.’

Een lastige waarheid voor mensen in een re-integratietraject. Want tja. We willen allemaal graag terug naar de tijd dat we nog gezond waren, de wereld voor ons leek te liggen. Je moet dus niet alleen re-integreren. Je moet vaak ook afscheid nemen van je leven zoals dat vroeger was. En leren leven met je leven zoals dat nu is. Dat gaat met oefenen, doen, vallen, opstaan, 2 stappen vooruit en 1 stap(je) achteruit, met volhouden, vertrouwen houden en toch weer doen. En met steun, tips, handvatten. Voor die steun, tips, handvatten, meedenken, meelopen op je reis, daarvoor ben ik.

re-integratiecoaching en loopbaancoaching voor als het niet meezit in je werk, je baan, je loopbaan