Sollicitatiegesprek oefenen.

Joepie, ik heb een sollicitatiegesprek. Help, ik heb een sollicitatiegesprek. Allebei waar. Natuurlijk ben je blij dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek. En natuurlijk vind je het spannend en wil je er het beste van maken. Voorbereiden dus. En oefenen. Liefst met een ervaren en professionele trainer & coach. Ik vertel je hieronder hoe ik het oefenen van sollicitatiegesprekken aanpak.

loopbaancoaching voor 50-plus professionals en coaching bij werk vragen

Joepie, ik heb een solliciatiegesprek... Help, ik heb een sollicitatiegesprek...

Solliciteren is ‘jezelf verkopen’

Een werkgever zoekt natuurlijk de in zijn ogen beste persoon voor z’n vacature.

Als werkgever wil je immers geen enkel risico lopen. 'Want weet je wel hoeveel geld dat kost?', zei een HR adviseur ooit eens tegen me. En als je alleen al denkt aan de werving & selectiekosten en de kosten van het inwerken van een nieuwe medewerker, krijg je grijze haren van het idee dat je de verkeerde kandidaat aangenomen hebt. En dus bedenken werkgevers van alles om hun risico zo klein mogelijk te maken.

Als werkgever kijk je of een kandidaat de vaardigheden, kennis en kunde heeft voor de functie. Dat zie je natuurlijk het best als iemand hetzelfde werk in een andere organisatie gedaan heeft. Sowieso is recente ervaring super belangrijk. Alles wat langer geleden is dan drie tot tien jaar, telt eigenlijk niet meer. Die kennis, kunde, werkervaring is verouderd en dus niet meer (zo) relevant.

Als leidinggevende kijk je natuurlijk ook iemand bij jou en bij het team past. Is er een persoonlijke klik tussen jullie en zouden jullie goed kunnen samenwerken?

Daarom moet je jezelf in de sollicitatiegesprekken optimaal presenteren en verkopen. Maar wat je presenteert en vertelt met wel kloppen met de werkelijkheid. Daarom vragen recruiters, leidinggevenden en HR adviseurs ook naar recente voorbeelden (STAR-R). STAR staat voor: situatie, taak, actie, resultaat en reflectie.

Overigens is het ook zo, dat een werkgever in een krappe arbeidsmarkt zichzelf moet presenteren en verkopen aan sollicitanten. Het werk moet zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd worden. En alle ‘extra’s’ worden breed uitgemeten. Want jij als sollicitant wil natuurlijk ook zo min mogelijk risico lopen. Je wil er liever beter van worden: meer salaris, leuker werk, een betere leidinggevende, meer toekomstmogelijkheden, een opleidingsbudget en vooral niet te vergeten hele leuke collega’s. Kortom, beide partijen moeten zichzelf goed presenteren en verkopen aan elkaar.

Enfin, dat sollicitatiegesprek dus.

  • Hoe presenteer je jezelf daar? Zowel de buitenkant (kleding enz.) als de binnenkant (de kracht van je eigen gedachten) spelen een belangrijke rol. Op beiden kunnen we inzoomen.

  • Wat voor vragen kun je verwachten en welke antwoorden geef je dan? Vragen over je werkverleden, vragen over je drijfveren, vragen over je talenten, vragen over je ambities. We kunnen ze in de sollicitatietraining allemaal de revue laten passeren.

  • Hoe laat je zien dat jij de oplossing bent voor het probleem dat de werkgever heeft? Hoe laat je horen en zien dat je zeer gemotiveerd bent en waarom je dat bent? Wat zijn jouw drie belangrijkste krachten die van jou een ideale kandidaat maken? Welke ervaringen kun je hiervoor inzetten? En hoe presenteer je die krachtig met een goede STAR?

  • Waar zal deze werkgever gevoelig voor zijn?

  • Hoe laat je je ambities merken? Hoe ga je in op vragen over ontwikkelpunten of minder goede eigenschappen?

Je bereidt zo’n gesprek dus voor. Je oefent voor de spiegel. Misschien oefen je zelfs wel met een vriend(in). Top.

Vind je dat niet genoeg?

Wil je je sollicitatiegesprek optimaal hebben voorbereid?

Bereid je dan voor met een ervaren loopbaancoach. Met mij bijvoorbeeld

.

Hoe gaan wij samen aan de slag als we jouw sollicitatiegesprek voorbereiden?

  1. Je hoort dat je uitgenodigd bent voor een gesprek.

  2. Je belt mij om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen voor een oefen sollicitatiegesprek (live in Breda of per Teams / Skype zoals momenteel ook veel solliciatiegesprekken verlopen). Natuurlijk nemen we dan ook vast je oefenpunten door. En de informatie die je al hebt over de vacature en de organisatie.

  3. Je stuurt mij je cv en de vacature.

  4. Ik stuur je een factuur in 2 delen waarbij je deel 1 per ommegaande betaalt.

  5. We oefenen je gesprek. En bereiden eventueel de andere activiteiten voor die bij deze sollicitatieronde horen.

  6. Jij gaat op gesprek.

  7. Samen blikken we terug op het gesprek en de andere activiteiten. Soms stopt mijn coaching hier. Soms gaan we door met stap 8 en 9.

  8. We oefenen het 2e gesprek van deze sollicitatieronde. En bereiden eventueel de andere activiteiten voor die bij deze sollicitatieronde horen.

  9. Samen blikken we terug op je gesprek en de eventuele andere activiteiten.


Zoek je een ervaren loopbaancoach...

die je helpt om het beste te maken van jouw sollicitaties? Neem dan contact op met mij.

Ik heb ruim 25 jaar ervaring in het trainen van mensen in allerlei gespreksvaardigheden (kijk ook eens bij De Kunst van Anders). In onze trainingen staat het oefenen, het leren van doen + tips & feedback centraal. Want dat is de beste manier voor volwassenen om te leren.

loopbaancoaching voor 50-plus professionals en coaching bij werk vragen