Solliciteren? Liever niet...

Sollicitatiegesprekken voeren? Wie ziet er niet tegen op? Er hangt ook nog al wat van af. Vandaar deze drie tips.

loopbaancoaching, sollicitatiebegeleiding en sollicitatiegesprekstraining voor 50-plussers

Solliciteren… nou, liever niet

Meer dan een kwart van de mensen vind zijn/haar baan niet erg aantrekkelijk. En haalt er weinig voldoening uit. Aldus recent onderzoek. Dus wat doe je dan? Waarschijnlijk hetzelfde als Johan. Hij had 17 jaar niet gesolliciteerd maar ja, die nieuwe leidinggevende maakte zijn leven wel erg ingewikkeld. Dus wat nu…

Eerst maar eens nadenken en rondkijken

  • Is het gras ergens anders groener?
  • Kan ik daar wel werken in een leuk team met een goede leidinggevende?
  • Is daar werk dat een groter beroep op mijn talenten doet?
  • Heb ik daar minder stress? En betere werkomstandigheden?
  • Solliciteren dan maar? Nou….

Solliciteren is jezelf verkopen

Eerst online (LinkedIn) en via brief en cv. Dat vinden veel mensen lastig. Want hoe laat je motivatie zien? En hoe laat je zien dat je de goede ervaring voor de job hebt? En hoe laat je zien dat je best een leuke collega bent? Hoe weet je wat bij jou past? Loopbaancoaching kan je daarbij helpen.

Maar goed, je wilt weg uit je huidige baan, dus deze hobbel moet genomen worden. Johan heeft hem ook genomen.

En dan…
Wordt je uitgenodigd voor een gesprek.

Dat is pas echt spannend.
Want wat gaan ze je allemaal vragen? En wat zijn dan de goede antwoorden?

Solliciteren is jezelf verkopen

Een sollicitatiegesprek is het ultieme verkoopgesprek.

Verkopen is in zijn algemeenheid spannend maar ook best leuk. Zeker als je een mooi product of dienst hebt.

Maar jezelf verkopen?
Dat is pas spannend.
En stressvol.
Ook voor Johan trouwens. Vandaar dat hij zijn sollicitatiegesprekken kwam oefenen.

Want wij mensen, wij houden niet van onveilige situaties. En al zeker niet van situaties waarin we beoordeeld worden door anderen. En al zeker niet van situaties waarin de kans groot is dat we veroordeeld en afgewezen worden door anderen. En solliciteren, een gesprek voeren met mensen die je niet kent en waarvan je zeker weet dat ze je allemaal moeilijke vragen gaan stellen, voelt als een behoorlijk onveilige situatie. Niet letterlijk natuurlijk. Maar figuurlijk des te meer. Want van die kritische vragen en blikken krijg je klotsende oksels. Ga je stotteren. Vertel je precies dat, wat je niet had willen vertellen. Je komt kortom helemaal niet goed uit de verf.

Wat doe je om onveilige situaties voor jezelf veiliger te maken

Drie tips:

1. Solliciteren = voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

Denk vooraf na over mogelijke vragen en jouw antwoorden. Oefen het gesprek met iemand die het beste met jou voor heeft en ook kritisch durft mee te denken over jouw antwoorden. Het maakt je zekerder. En meer taalvaardig. Je hebt immers al op veel verschillende manieren moeten vertellen wie je bent, wat je kunt, waarom jij een goede kandidaat bent, wat je kwaliteiten zijn enzovoorts. De woorden liggen je voor in de mond en komen er soepel uit.

2. Verleg tijdens het gesprek je aandacht

  • Kijk rond en maak je de ruimte eigen. Maak het jezelf comfortabel op die stoel. Leg je schrijfblok en pen links of rechts naast je. Eigen je de plek dus een beetje toe. En ga zo zitten dat je alle gesprekspartners gemakkelijk kunt aankijken.
  • Kijk met aandacht – ook naar het non-verbale gedrag – van je gesprekspartners. Hoe gedragen ze zich? Hoe reageren ze op jouw vragen en antwoorden? Door je aandacht te verleggen, vermindert de spanning en kun je ook nog eens beter inspelen op het doen en laten van de mensen met wie je in gesprek bent. Zo kan er een echt gesprek ontstaan.

3. Neem initiatief in het gesprek

Weinig is vervelender dan als een mak schaap naar de slachtbank geleid te worden. Zo voel je je als sollicitant als je in de afwachtende modus zit. Neem dus initiatief in het gesprek. Bedenk wat je wilt vertellen over jezelf en je werkervaring. En wat je wilt vragen over de organisatie, het team, het werk, de werksfeer. En doe dat. In afwisseling van de vragen die aan jou gesteld worden zodat de leiding van het gesprek over en weer gaat. Zoals in een gewoon goed gesprek ook gebeurt.

PS Beste recruiters en selecteurs

Voor jullie is het dagelijks werk om sollicitanten te ontvangen en te onderwerpen aan jullie kritische blik en vragenvuur. Niks spannends meer aan dus. Bedenk steeds weer dat er voor sollicitanten heel veel afhangt van het gesprek met jullie. Dat ze er meestal super onervaren in zijn. En dat je dat eigenlijk ook graag wil. Want geen enkele selecteur wil een beroepssollicitant. Heb een beetje mededogen dus.

Geef na het gesprek feedback waar de sollicitant voor een volgend gesprek ook echt iets aan heeft. Ben eerlijk als het gewoon om je subjectieve beleving (een betere klik) gaat; we hebben nou eenmaal een voorkeur voor mensen die op ons lijken. Dat draagt er aan bij dat de sollicitant wijzer wordt zonder dat zijn/haar zelfbeeld een grote deuk op loopt. Waardoor een volgend gesprek nog moeizamer loopt. En mensen stoppen met solliciteren.

Bedenk dat jullie er ook profijt van hebben als mensen minder vrees hebben om te solliciteren....

PS beste werkzoekende of baanwisselaar

Wil je graag hulp bij het zoeken naar een andere baan? Heb je hulp bij het voorbereiden van je sollicitaties nodig? Neem dan contact op met mij - via w.janssen@dekunstvananders.nl - voor een kennismakingsgesprek. We bespreken wat jouw vragen en doelen zijn en hoe ik je daarbij kan helpen.

Wil je graag onze nieuwe artikelen lezen?

Stuur dan een Link verzoek via LinkedIn. We posten onze nieuwe artikelen op dit platform.


#loopbaancoaching #50+ loopbaancoaching #50-plus loopbaancoaching #sollicitatietraining