Sollicitatiegesprekken voeren, dat is een vak apart.

Online sollicitatiegesprekken voeren is relatief nieuw, voor iedereen.

Hoe prestenteer je jezelf goed? Waar moet je extra op letten?

Dit blog geeft je handvatten om van je (online) sollicitatiegesprekken een succes te maken.

online solliciteren

Tips: hoe maak ik een succes van mijn (online) sollicitatie?

loopbaanbegeleiding voor 50-plus professionals & coaching van 50+ers bij werkgerelateerde vragen

24 januari 2022

Waarom het slim is om een 50+ professional aan te nemen!

En welke argumenten jij als 50+ professional kunt gebruiken om te laten zien dat je een organisatie heel wat te bieden hebt.

Vorig jaar lieten onderzoekers uit de hele wereld op het congres 'leeftijd en de werkplek' in Groningen zien waarom het voor elke organisatie verstandig is om ook 50+ professionals aan te nemen. En hun 50+ professionals optimaal te blijven uitdagen en scholen.

Onderzoek van Stijn Baert, universiteit Gent, laat zien dat oudere werknemers flink gediscrimineerd worden in het werving- en selectieproces. Terwijl de onderzoeken op het congres in Groningen lieten zien dat senior medewerkers een bedrijf ook veel voordelen kunnen bieden. Welke voordelen?

 • eerdere onderzoeken hebben al laten zien dat mensen, als ze ouder worden, emotioneel stabieler worden. Dat betekent dat ze vaak ook soepeler omgaan met noodzakelijke veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken vanwege Covid. Daarnaast hebben ze geen jonge kinderen meer die het thuiswerken ingewikkeld maken.
 • een qua leeftijd gemengde groep, zorgt voor meer kennisuitwisseling. Logisch want mensen concurreren het meest met mensen uit hun eigen leeftijdsgroep. Bovendien vinden veel senior professionals het ook leuk om kennis te delen en samen nieuwe kennis te maken. Ze kunnen gemakkelijk als kartrekker van een groep optreden waarbij ze ruimte maken voor kennis van anderen.
 • ook senior professionals houden van leren en zich ontwikkelen. En van nieuwe uitdagingen. Juist hun ervaring met nieuwe dingen, maakt dat ze goed inzetbaar zijn op nieuwe projecten en taken. Ze weten beter hoe ze daarmee aan de slag kunnen. En kunnen junior medewerkers in dit proces meenemen.
 • oudere werknemers kunnen door hun ervaring en stabiliteit veel zelfstandiger (autonomer) werken. Als een werkgever deze autonomie goed benut, is een oudere werknemer vaak bevlogener dan een jonge werknemer.

Heel wat redenen om ook de solliciaties van 50-plussers serieus te nemen. Je zou anders zomaar een topper voor je organisatie aan je neus voorbij laten gaan. Zonde toch!

11 november 2021

Handvatten voor online sollicitatiegesprekken

Door corona moeten velen van ons er aan geloven: gesprekken voeren via het beeldscherm. Via Skype, Zoom, Teams, Google Hangouts... zit je voor je het weet de hele dag aan het scherm gekluisterd. Maar dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Er zijn nog steeds talloze banen en beroepen waarin online gesprekken voeren een veel kleinere rol speelt. Maar ja, dan moet je evengoed online je sollicitatiegesprek voeren. Voor die mensen schrijf ik dit blog (vooral).

Zelf voer ik al enkele jaren een deel van de coachgesprekken online. Het scheelt vooral veel reistijd. Voor de coachee en/of voor mij. Bovendien kun je heel gemakkelijk een kort coachmoment inlassen. In 2020 heeft het online coachen een enorme vlucht genomen. Daar wordt je dan vanzelf wijzer van... Die ervaring en tips wil ik graag met je delen.

1. De omgeving waarin je je online sollicitatiegesprek voert.

Zorg voor een rustige spreekplek en voor een rustige achtergrond. Het is voor het gesprek fijn als er in het beeld niet teveel afleidingen zijn. Zo blijft de aandacht in het gesprek bij jou en niet bij de kat die steeds in het beeld voorbij loopt. Let ook op de belichting. Het is belangrijk dat je gezicht en je mimiek goed zichtbaar zijn. Geen lamp van achteren of opzij dus. Geen gesprek in de schaduw of met dimlicht. Ga met je laptop aan tafel zitten zodat je rechtop en vrij van de tafel kunt zitten.

Mijn ervaring is dat het op maandagochtend erg druk is op alle online tools. Zoek dus bij voorkeur een wat rustiger tijdstip. En vraag aan de mensen in huis om tijdens jouw online sollicitatiegesprek niet te internetten etc.

Bij de meeste tools kun je vooraf even je beeld en geluid testen. Doe dat ook!

2. Jouw buitenkant.

Gelukkig kun je jezelf (ook vooraf) zien bij het beeldbellen. Experimenteer eens met verschillende type kledingstukken (t-shirt; blouse; trui; jasje; sjaal; ketting) in verschillende kleuren. Dan zie je wat je op beeld flatteert. Per slot wil je een goede 1e indruk achterlaten. Over het algemeen werken ruitjes en streepjes niet zo goed op het beeld. En zwart maakt veel mensen een beetje 'grauw' of 'flets'. Ook niet doen dus. Kijk ook maar eens wat tv presentatoren dragen...

Jaren geleden heb ik eens met mijn dochter een workshop gevolgd over kledingkleuren en make-up kleuren die passen bij je huidskleur en je persoonlijke stijl. Heel leerzaam. Als je online sollicitatiegesprekken voert, is het belangrijk om je steeds weer te realiseren dat de camera, het scherm en de werkplek invloed hebben op 'hoe je er uit ziet' in de ogen van de ander. Jouw spiegelbeeld is NIET gelijk aan het schermbeeld van de ander.

Als je er fris en energiek uit wilt zien, kan goede make-up je helpen. Laat je eens voorlichten door een deskundige op dit gebied. Als je geen make-up wilt of kunt gebruiken en er wat bleek uit ziet, knijp dan vooraf even in je wangen en bijt even op je lippen. Dan zit daar in elk geval wat kleur.

3. Oogcontact.

In live gesprekken focussen we vooral op de driehoek ogen - mond. Daarnaast kijk je naar hoe iemand beweegt. En luister je naar de stem(veranderingen). Dat alles in combinatie met 'wat je zegt'. Bij online gesprekken willen we dat ook graag. Omdat je maar een klein stukje van iemand ziet en er vaak wat vertraging op de lijn zit, een paar tips:

 • zorg ervoor dat de camera van je laptop of tablet op ooghoogte staat zodat het op beeld lijkt alsof je de ander rechtstreeks aankijkt. Zo kun je elkaar toch min of meer in de ogen kijken. En dat vinden we nu eenmaal heel belangrijk. Kijk ook in de camera en niet naar je scherm. Want als je in de camera kijkt, ziet het er meer uit alsof je de ander echt aankijkt.
 • Zelf vind ik het ook prettiger als het gezicht niet frontaal/vol in beeld is. Hou meer afstand van het scherm zodat je bovenlichaam (ongeveer vanaf middenrif hoogte) in beeld is. Dat maakt het in de camera kijken ook gemakkelijker. Probeer het maar eens uit.
 • praat rustig en laat duidelijk horen dat je een punt achter je zin zet. Ben dan stil en kijk wat nadrukkelijker naar de ander zodat die weet dat hij/zij aan de beurt is. Probeer echt te voorkomen dat je door de ander heen praat want dat vindt niemand prettig.
 • zorg ervoor dat je gezicht & bovenlichaam te zien zijn. Zo kun je ook nog gebruik maken van je handen en armen. Dat geeft wat meer dynamiek aan je online sollicitatiegesprek. Bovendien kan het zo zijn dat de ander het gesprek voert via een tv scherm. Dan kan je gezicht groot in beeld staan. Dat is dan weer iets teveel van het goede.
 • oefen een paar keer met een vriend(in) in beeldbellen. Zo wen je eraan, ontdek je alle tools (scherm delen, hand opsteken, chatten) van het programma en dat helpt je enorm bij het online sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek is op zichzelf al spannend genoeg. Daar kun je geen stress vanwege het beeldbellen bij gebruiken.
 • oefen ook in het benutten van je mimiek. Hoe laat je online zien dat je een enthousiaste sollicitant bent? Dat je actief en energiek bent? Met woorden, stemgeluid en je mimiek. Maar dan wel zo dat het niet te overdreven is. Ook dat kun je leren door te oefenen.
 • natuurlijk doe je al die dingen die je voor live sollicitatiegesprek doet, nu ook: kort vooraf de website van de organisatie nog even bekijken, de vacature & je brief nog een keer lezen, in STARR voorbereiden waarom jij een hele goede kandidaat bent, papier en pen bij de hand hebben en je energie en enthousiasme een oppepper geven met een self-peptalk, een frisse neus en een kopje koffie of thee.  

Veel succes.

Online sollicitatiegesprekken voorbereiden en oefenen

Wil je graag een online sollicitatiegesprek samen met mij voorbereiden en oefenen? Dat kan. Mail me voor een afspraak.

loopbaancoaching - sollicitatietraining - coach sollicitatiegesprekken voeren

Sollicitatiegesprekken voeren

Je hebt er met je cv, brief en misschien zelfs een persoonlijke video boodschap voor gezorgd dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek. Hoera, hoera, hoera. En ook: spannend, spannend, spannend.

Want wat gaan ze je allemaal vragen? En wat wil je zelf vragen? En wat wil je zelf vertellen? Omdat je (gelukkig) niet elke dag een sollicitatiegesprek hoeft te voeren, is voorbereiding 3/4 van het werk.

Wat zijn de belangrijkste handvatten voor een ontspannen sollicitatiegesprek?

 1. Je voorbereiding. Verzamel informatie over de organisatie, de mensen die er werken, de vacature. Probeer vooraf nog iemand te spreken die er werkt. Of iemand die soortgelijk werk doet. Lees ook je brief en cv nog een keer goed door zodat je alle informatie paraat hebt. Schrijf alle vragen die je zelf wilt stellen op en neem je blok mee. In het sollicitatiegesprek kijken of alles aanbod is geweest, laat zien dat je het gesprek en je gesprekspartners serieus neemt. Wat ook verstandig is, is het oefenen van het gesprek. Want het hardop uitspreken van je antwoorden is toch echt anders dan het in je hoofd oefenen.
 2. Maak er een gesprek van. Ook een sollicitatiegesprek wordt een stuk ontspannener als je er echt een gesprek van maakt. Luister aandachtig en vraag door op informatie die je verteld wordt. Stel zelf ook vragen. Een dialoog is een gesprek waarin alle deelnemers met aandacht en interesse luisteren, vragen stellen en ook zelf informatie geven.
 3. Gebruik STARR om je eigen ervaringen goed over het voetlicht te brengen. Door STARR te gebruiken om je resultaten en successen te concretiseren, kun je er veel gemakkelijker over vertellen. STARR staat voor:
  1. Wat is de Situatie?
  2. Wat is jouw Taak in die situatie?
  3. Wat is je Aanpak?
  4. Wat is het Resultaat?
  5. En hoe kijk je terug op de situatie (Reflectie)?

Sollicitatiegesprekken voeren & vragen die je gesteld worden

Natuurlijk worden er allerlei vragen over je werkervaring, opleidingen en competenties gesteld. Vragen die je met een goede voorbereiding ook gemakkelijk kunt beantwoorden. Wat niet betekent dat jouw antwoord altijd het antwoord is, wat de vragensteller zoekt. Sluit je verhaal dus altijd af met een wedervraag. Bijvoorbeeld met de vraag 'welke vragen roept mijn verhaal (aanpak) bij je op?'' of de vraag 'Hoe kijk je hier zelf tegen aan?' of de vraag 'wat doen jullie hier ook op deze manier?'.

Er worden ook vaak ook meer persoonlijke vragen gesteld. Een beruchte vraag is de vraag: 'vertel eens wat meer over jezelf'. Wat ga je dan vertellen? En waarom? Je moet in een split second bedenken wat voor deze gesprekspartners een interessant 'weetje' over jou is.

 • Je kunt bijvoorbeeld een toelichting geven over iets wat in je brief of cv staat. Het geeft je de kans om een talent, een mooi resultaat, een persoonlijke eigenschap nog eens extra over het voetlicht te brengen.

 • Of iets vertellen over een recente gebeurtenis of actie van jezelf. Bijvoorbeeld over blog dat je geschreven hebt, een vriend die je geholpen hebt, een film die je gezien hebt en indruk maakte. Zeker een manager of aanstaande collega wil je ook graag wat persoonlijker leren kennen. Bovendien kun je, als jij iets persoonlijks hebt verteld ook de wedervraag stellen: 'en jij?'.

 • Je kunt natuurlijk ook iets vertellen over je ambities en toekomstdromen. Zeker als in het eerste deel van het gesprek je ervaringen al uitgebreid aan bod zijn gekomen. Dan mag het nu best gaan over wat jij wensen voor de toekomst zijn. Dus over wat jij graag wilt leren en wilt groeien.

PS Sollicitatiegesprekken en ongepaste vragen

Nog even voor de zekerheid. Er zijn ook allerlei vragen die niet gesteld mogen worden. Bijvoorbeeld over je gezondheid of over allerlei prive zaken.

Wil je graag je sollicitatiegesprek voorbereiden en oefenen?

Wil je graag een (online) sollicitatiegesprek samen met mij voorbereiden en oefenen? Dat kan. Mail me voor een afspraak.

sollicitatiegesprekken oefenen - loopbaancoaching 50+

loopbaanbegeleiding voor 50-plus professionals & coaching van 50+ers bij werkgerelateerde vragen