Sollicitatiegesprekken voeren, dat is een vak apart.
Online sollicitatiegesprekken voeren is relatief nieuw, voor iedereen.
Hoe prestenteer je jezelf goed? Waar moet je extra op letten?
Dit blog geeft je handvatten om van je (online) sollicitatiegesprekken een succes te maken.
Tips: hoe maak ik een succes van mijn (online) sollicitatie?
loopbaanbegeleiding voor 50-plus professionals & coaching van 50+ers bij werkgerelateerde vragen
24 januari 2022
En welke argumenten jij als 50+ professional kunt gebruiken om te laten zien dat je een organisatie heel wat te bieden hebt.
Vorig jaar lieten onderzoekers uit de hele wereld op het congres 'leeftijd en de werkplek' in Groningen zien waarom het voor elke organisatie verstandig is om ook 50+ professionals aan te nemen. En hun 50+ professionals optimaal te blijven uitdagen en scholen.
Onderzoek van Stijn Baert, universiteit Gent, laat zien dat oudere werknemers flink gediscrimineerd worden in het werving- en selectieproces. Terwijl de onderzoeken op het congres in Groningen lieten zien dat senior medewerkers een bedrijf ook veel voordelen kunnen bieden. Welke voordelen?
Heel wat redenen om ook de solliciaties van 50-plussers serieus te nemen. Je zou anders zomaar een topper voor je organisatie aan je neus voorbij laten gaan. Zonde toch!
11 november 2021
Door corona moeten velen van ons er aan geloven: gesprekken voeren via het beeldscherm. Via Skype, Zoom, Teams, Google Hangouts... zit je voor je het weet de hele dag aan het scherm gekluisterd. Maar dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Er zijn nog steeds talloze banen en beroepen waarin online gesprekken voeren een veel kleinere rol speelt. Maar ja, dan moet je evengoed online je sollicitatiegesprek voeren. Voor die mensen schrijf ik dit blog (vooral).
Zelf voer ik al enkele jaren een deel van de coachgesprekken online. Het scheelt vooral veel reistijd. Voor de coachee en/of voor mij. Bovendien kun je heel gemakkelijk een kort coachmoment inlassen. In 2020 heeft het online coachen een enorme vlucht genomen. Daar wordt je dan vanzelf wijzer van... Die ervaring en tips wil ik graag met je delen.
Zorg voor een rustige spreekplek en voor een rustige achtergrond. Het is voor het gesprek fijn als er in het beeld niet teveel afleidingen zijn. Zo blijft de aandacht in het gesprek bij jou en niet bij de kat die steeds in het beeld voorbij loopt. Let ook op de belichting. Het is belangrijk dat je gezicht en je mimiek goed zichtbaar zijn. Geen lamp van achteren of opzij dus. Geen gesprek in de schaduw of met dimlicht. Ga met je laptop aan tafel zitten zodat je rechtop en vrij van de tafel kunt zitten.
Mijn ervaring is dat het op maandagochtend erg druk is op alle online tools. Zoek dus bij voorkeur een wat rustiger tijdstip. En vraag aan de mensen in huis om tijdens jouw online sollicitatiegesprek niet te internetten etc.
Bij de meeste tools kun je vooraf even je beeld en geluid testen. Doe dat ook!
Gelukkig kun je jezelf (ook vooraf) zien bij het beeldbellen. Experimenteer eens met verschillende type kledingstukken (t-shirt; blouse; trui; jasje; sjaal; ketting) in verschillende kleuren. Dan zie je wat je op beeld flatteert. Per slot wil je een goede 1e indruk achterlaten. Over het algemeen werken ruitjes en streepjes niet zo goed op het beeld. En zwart maakt veel mensen een beetje 'grauw' of 'flets'. Ook niet doen dus. Kijk ook maar eens wat tv presentatoren dragen...
Jaren geleden heb ik eens met mijn dochter een workshop gevolgd over kledingkleuren en make-up kleuren die passen bij je huidskleur en je persoonlijke stijl. Heel leerzaam. Als je online sollicitatiegesprekken voert, is het belangrijk om je steeds weer te realiseren dat de camera, het scherm en de werkplek invloed hebben op 'hoe je er uit ziet' in de ogen van de ander. Jouw spiegelbeeld is NIET gelijk aan het schermbeeld van de ander.
Als je er fris en energiek uit wilt zien, kan goede make-up je helpen. Laat je eens voorlichten door een deskundige op dit gebied. Als je geen make-up wilt of kunt gebruiken en er wat bleek uit ziet, knijp dan vooraf even in je wangen en bijt even op je lippen. Dan zit daar in elk geval wat kleur.
In live gesprekken focussen we vooral op de driehoek ogen - mond. Daarnaast kijk je naar hoe iemand beweegt. En luister je naar de stem(veranderingen). Dat alles in combinatie met 'wat je zegt'. Bij online gesprekken willen we dat ook graag. Omdat je maar een klein stukje van iemand ziet en er vaak wat vertraging op de lijn zit, een paar tips:
Veel succes.
Wil je graag een online sollicitatiegesprek samen met mij voorbereiden en oefenen? Dat kan. Mail me voor een afspraak.
Je hebt er met je cv, brief en misschien zelfs een persoonlijke video boodschap voor gezorgd dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek. Hoera, hoera, hoera. En ook: spannend, spannend, spannend.
Want wat gaan ze je allemaal vragen? En wat wil je zelf vragen? En wat wil je zelf vertellen? Omdat je (gelukkig) niet elke dag een sollicitatiegesprek hoeft te voeren, is voorbereiding 3/4 van het werk.
Natuurlijk worden er allerlei vragen over je werkervaring, opleidingen en competenties gesteld. Vragen die je met een goede voorbereiding ook gemakkelijk kunt beantwoorden. Wat niet betekent dat jouw antwoord altijd het antwoord is, wat de vragensteller zoekt. Sluit je verhaal dus altijd af met een wedervraag. Bijvoorbeeld met de vraag 'welke vragen roept mijn verhaal (aanpak) bij je op?'' of de vraag 'Hoe kijk je hier zelf tegen aan?' of de vraag 'wat doen jullie hier ook op deze manier?'.
Er worden ook vaak ook meer persoonlijke vragen gesteld. Een beruchte vraag is de vraag: 'vertel eens wat meer over jezelf'. Wat ga je dan vertellen? En waarom? Je moet in een split second bedenken wat voor deze gesprekspartners een interessant 'weetje' over jou is.
Je kunt bijvoorbeeld een toelichting geven over iets wat in je brief of cv staat. Het geeft je de kans om een talent, een mooi resultaat, een persoonlijke eigenschap nog eens extra over het voetlicht te brengen.
Of iets vertellen over een recente gebeurtenis of actie van jezelf. Bijvoorbeeld over blog dat je geschreven hebt, een vriend die je geholpen hebt, een film die je gezien hebt en indruk maakte. Zeker een manager of aanstaande collega wil je ook graag wat persoonlijker leren kennen. Bovendien kun je, als jij iets persoonlijks hebt verteld ook de wedervraag stellen: 'en jij?'.
Je kunt natuurlijk ook iets vertellen over je ambities en toekomstdromen. Zeker als in het eerste deel van het gesprek je ervaringen al uitgebreid aan bod zijn gekomen. Dan mag het nu best gaan over wat jij wensen voor de toekomst zijn. Dus over wat jij graag wilt leren en wilt groeien.
loopbaanbegeleiding voor 50-plus professionals & coaching van 50+ers bij werkgerelateerde vragen