werkzoekend? Hoe hou je je zelfvertrouwen vast in je sollicitatieproces? In dit blog geef ik je een handvat.

werkzoekend? Hoe hou je je zelfvertrouwen vast in je sollicitatieproces? In dit blog geef ik je een handvat.

Loopbaancoaching – re-integratiecoaching – levensloopcoaching – competentie-coaching voor 50+ professionals


11 januari 2021

Werkzoekend & stress

Op zoek naar (ander) werk, kan best wat stress veroorzaken. Een leuke & passende baan zien te vinden. De goede motivatie brieven schrijven. Het enthousiaste (maar niet te...) sollicitatiegesprek voeren.

Het valt lang niet altijd mee. En kan best wat stress veroorzaken. Afgelopen weekend kreeg ik van een coachee de link naar een filmpje van Erik Scherder. Hij legt daarin uit waar stress in je hoofd zit en hoe andere onderdelen van het brein daaraan gekoppeld zijn. En er door beinvloed worden. Hij geeft natuurlijk ook een paar tips over hoe je met die stress kunt omgaan. Leuk en leerzaam.

De belangrijkste tips:

  • matig intensief bewegen (traplopen, stevig doorwandelen)
  • mentaal bewegen (je brein goed aan het werk zetten en daarmee ook afleiden)
  • ontspannende muziek.

Ik voeg er nog aan toe: ontspannen ademhalen en jezelf supportend toespreken.

Onder het filmpje vind je nog meer tips over het vasthouden en versterken van je zelfvertrouwen. Want ook een reëel positief zelfbeeld helpt tegen stress.

Wil je hulp van een ervaren loopbaancoach?
Neem dan contact op met mij voor een gratis kennismakingsgesprek.

50+ loopbaancoaching voor re-integratie coaching - werk zoeken - solliciteren - zelfvertrouwen

04-12-2020

Hoe hou je als werkzoekende je zelfvertrouwen vast ?

‘Leuk filmpje over jezelf heb je op de website staan…’, zei ze.

‘ik wou dat ik me zo zelfverzekerd voelde, want ik wil ook best een filmpje over mezelf…’

Dus nee, we hebben niet meteen een filmpje gemaakt.

Want als je je heel ongelukkig voelt bij het maken van zo’n filmpje waarin je jezelf presenteert, dan zie je dat op een kilometer afstand. Dus dat helpt je niet als je op zoek bent naar een leuke baan.

Wat we wel gedaan hebben?
Ik heb haar ‘een zon’ laten maken.

Wat dat is?

Mijn dochter had op de basisschool een leerkracht die gebruik maakte van waarderend leren. Een werkvorm daaruit is dat je de kinderen in je klas elkaar complimenten laat geven. Elk kind schrijft ‘op een zonnestraal’ een compliment voor elk van de andere kinderen uit de klas. Mijn dochter kwam trots thuis met een zon vol stralende complimenten. Goed voor haar zelfvertrouwen dus. En dat was te zien 😊.

Als je 50+ er bent, heb je in je eigen werk en leven al heel wat zon laten stralen.

Toch vergeet je dat snel. Bij elke afwijzing in het sollicitatieproces daalt je zelfvertrouwen. En vergeet je dat je heel wat talenten, ervaring, deskundigheid, mooie resultaten in huis hebt.

Dus is het belangrijk om oog te houden op alle positieve kanten van jezelf. Oog te houden voor de grote en kleine resultaten die je in je leven geboekt hebt. Voor alle dingen die je toch gedaan hebt ook al waren ze lastig of spannend.

Dat doe je door er een ‘plaatje’ van te maken. Zodat je daar elke dag je energie bij kunt opladen.

Een zonnig zelfvertrouwen maken

Zo’n moodboard kun je heel gemakkelijk maken: Neem een groot vel papier (of een lege muur) en plak daar met sticky notes alle positieve dingen op:

  • Alle activiteiten en resultaten – grote en kleine – waar je zelf trots op bent. En waarom je daar trots op bent.
  • Alle complimenten die je ooit kreeg. En waarom die complimenten terecht waren.
  • Alles wat je leuk vond of vind om te doen. En wat maakt dat je er plezier aan hebt.
  • Aangevuld met een paar voor jou inspirerende spreuken, quotes en mensen.

Schrijf groot genoeg zodat je het van achter je bureau of tafel, kan lezen.

Hoe gebruik je een zonnig zelfvertrouwen in je sollicitatie activiteiten?

Voordat je een sollicitatieactiviteit gaat doen, kijk je weer goed naar je moodboard. Voel weer alle kracht, vertrouwen, inspiratie die je hier aan mag ontlenen. En ga aan de slag.

Om je moodboard ‘nieuw’ te houden, kun je elke week minstens 1 compliment over je sollicitatie activiteiten van die week toevoegen. Bijvoorbeeld: ik heb een leuke brief geschreven, ik heb mijn cv aangepast op LinkedIn, ik heb 3 mensen gebeld. Waardeer jezelf voor alles wat je wel doet. De resultaten van je acties heb je lang niet allemaal in eigen hand. Wat je doet wel!

Je zult merken dat je anders praat, anders schrijft, anders leest als je vertrouwen in jezelf hebt. Dus maak een moodboard en gun jezelf een dagelijks portie energie en inspiratie.

Zoek je een ervaren loopbaancoach?

Een coach die je helpt bij het in beeld brengen van je talenten, je kwaliteiten, jouw grote en kleine successen? Die je helpt bij het zoeken naar werk en Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.

PS

Netflix heeft op dit moment een inspirerende mini serie: ‘Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker’. Meest leerzaam voor mij hieruit zijn 1. Racisme is een hardnekkig en kwaadaardig gebeuren en 2. Volhouden, doorzetten, bijsturen, doorzetten, volhouden… Wat inspireert jou?

50+ loopbaancoaching voor re-integratie coaching - werk zoeken - solliciteren - zelfvertrouwen