Zelf aan de slag met je loopbaan

Wil je zelf actief bezig zijn met je loopbaan? Goed werk! Laten onderstaande tips je helpen.

Actief werken aan je loopbaan, ook als 55+ professional

De jonge generatie is opgegroeid met een arbeidsmarkt waarin wisselingen snel gaan. Vakken, banen, beroepen, bedrijven komen en gaan. Zij realiseren zich als geen ander dat je zelf moet zorgen voor en sturen op je loopbaan. Ook voor hen is dat leuk en stressvol tegelijkertijd. Leuk omdat je zelf ook keuzes kunt maken en invloed hebt op waar het met je baan, je loopbaan en je leven naar toegaat. Stressvol omdat keuzes maken lang niet altijd gemakkelijk is. En soms is het ook fijn om zekerheid te hebben. Bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen of een gezin wilt starten. Vrijheid, afwisseling , keuzes maken en risico's lopen gaan hand in hand.

Voor 55+ professionals ligt dat anders. Om te beginnen zit je in een andere levensfase, vaak met meer verantwoordelijkheid. En je bent door alle ervaringen ook wijzer geworden. Wijzer over je eigen talenten en persoonlijkheid. En wijzer over de arbeidsmarkt. Als het even meezit, zit je nu in een baan waarin je talenten, ervaring en persoonlijkheid tot hun recht komen.

Dan kan er een neiging zijn om te denken 'ik blijf zitten waar ik zit' , 'ik blijf doen wat ik doe'.

En..

Dan zou het zo maar eens mis kunnen gaan. Niet omdat jij plots veranderd bent. Maar omdat de wereld gewoon doordendert, ook als je er niet op let. Met alle risico's voor jou en jouw loopbaan van dien.

Toch maar aan de slag met je eigen loopbaan dus. Ook als je 55+ professional bent. Liefst wel zonder dat je dat heel veel tijd en energie kost.

Hieronder dus wat tips:

 • Maak handig gebruik van een vacaturezoekmachine (indeed.nl of Linkedin bijvoorbeeld). Op veel van dergelijke sites kun je banen zoeken op trefwoorden. En een alert instellen waardoor je bijvoorbeeld 1 x per week een mail krijgt met vacatures die mogelijk interessant kunnen zijn. Waarom je dat zou doen? Om inzicht te houden in de ontwikkelingen die er in jouw vak op de arbeidsmarkt zijn. Kijk minimaal 1 keer per half jaar of er trends zijn waar je iets mee wilt, moet, kunt.

 • Maak goed gebruik van vakbladen en blogs van collega's (of concurrenten). Door ze te scannen (diagonaal te lezen) blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in je vak en in de markt. Vraag je minimaal 1 keer per kwartaal af wat deze ontwikkelingen voor jouw werk en loopbaan betekenen.

 • Vergroot en onderhoud je netwerk. Zorg dat je een groot netwerk hebt van vakgenoten, branchegenoten, collega's. En vergroot ook je netwerk daarbuiten. Je netwerk is blij met je als jij laat zien hen te willen helpen. Bedenk dat de meeste vacatures via via vervuld worden.

 • Vraag regelmatig feedback op je werk. Liefst aan de hand van concrete situaties. Vraag gewoon: wat vond je goed gaan, wat zou beter kunnen... En maak voor jezelf een overzicht van de feedback. Het geeft je inzicht in je talenten, je vaardigheden, je ontwikkelpunten. En die kun je weer gebruiken om je werk en je loopbaan bij te sturen. Een handig model om je feedback in op te slaan is 'STARR':

  • S = Situatie. Hier beschrijf je kort de situatie waarover je feedback vroeg (of spontaan hebt gekregen).

  • T = Taak. Beschrijf hier wat je rol en taak in deze situatie is.

  • A = Actie. Hier zet je kort op papier wat je precies gedaan hebt. En wat niet.

  • R = Resultaat. Wat heeft je actie, vanuit jouw rol & taak en in deze situatie precies opgeleverd.

  • R = Reflectie. Hoe kijk je er op terug. Wat ging in je eigen ogen goed en wat ging fout. Welke feedback heb je gekregen. Wat zou je de volgende keer weer zo doen en wat zou je de volgende keer anders doen.

 • Leren werken met STAR(R) is sowieso handig. In loopbaangesprekken en in sollicitatiegesprekken wordt ook gebruik gemaakt van het STAR(R) model.

Hulp nodig?

Wil je graag hulp bij het bijsturen van je loopbaan? Of hulp bij het solliciteren? Zoek je een ervaren 55+ loopbaancoach? Neem dan contact op met ons. We zijn te bereiken via de contactinformatie onder aan deze pagina.